Schadevergoeding bij letselschade

In het kort
 • Je hebt recht op schadevergoeding als iemand anders voor jouw schade aansprakelijk is
 • Onder schadevergoeding valt bijvoorbeeld de factuur van de fysiotherapeut en kosten voor huishoudelijke hulp
 • Ook heb je recht op vergoeding van verdriet en leed (smartengeld)
 • De hoogte van jouw schadevergoeding is afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden
 • We raden je aan om op tijd hulp in te schakelen van een betrouwbare letselschadejurist
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Heb je letselschade opgelopen door een ongeluk? Bijvoorbeeld op je werk of in het verkeer? En is iemand anders daar verantwoordelijk voor?

Dan heb je vaak recht op schadevergoeding.

En dat roept natuurlijk vragen op. “Hoe hoog is mijn schadevergoeding bij letsel? Welke schade krijg ik vergoed? Krijg ik ook een vergoeding voor mijn pijn en verdriet?” In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Heb ik recht op schadevergoeding bij letsel?

Je hebt recht op schadevergoeding bij letsel als een ander schuld heeft aan het ongeval. Denk aan een automobilist die jou als fietser aanrijdt, of de werkgever die niet genoeg veiligheidsinstructies heeft gegeven op de werkvloer.

De schadevergoeding bij letselschade krijg je pas wanneer de schuld van de ander juridisch vast komt te staan. Iemand moet, zoals dat heet, aansprakelijk voor jouw letselschade zijn.

Om te beoordelen of iemand aansprakelijk is kijk je in de wet. Heb je bijvoorbeeld een bedrijfsongeval gehad? Dan wordt de aansprakelijkheid bij letselschade beoordeeld aan de hand van artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

Welke schade krijg ik vergoed?

De aansprakelijke partij is verantwoordelijk voor de schadevergoeding bij jouw letselschade. En dat bedrag ligt vaak hoger dan je denkt.

Niet alleen op geld waardeerbare schade moet worden vergoed, zoals facturen van de fysiotherapeut, maar ook schade die niet tastbaar is. Zoals jouw leed en verdriet. Hier krijg je een compensatie voor.

Volgens de wet wordt jouw schade dan ook verdeeld in twee groepen:

Voorbeelden materiële schade

Materiële schade is de letselschade die je in geld uit kunt drukken. De kosten zijn logisch berekenbaar.

Voorbeelden zijn:

 • Kledingschade
 • Inkomensverlies door letselschade
 • Kosten voor huishoudelijke hulp
 • Medische kosten (ziekenhuiskosten, fysiotherapeut, hulpmiddelen)
 • Extra reiskosten (ritjes van en naar het ziekenhuis)
 • Telefoonkosten
 • Aanpassingen aan de woning
 • Kosten door studievertraging

Zoals je ziet gaat het om concrete, zichtbare kosten waar je meestal een bonnetje of factuur van kunt overhandigen.

Voorbeelden immateriële schade

Na een ongeval heb je naast financiële schade vaak ook veel verdriet. Zo’n heftige gebeurtenis heeft immers een grote impact op je leven. Je kunt (tijdelijk) niet meer werken, je hobby uitoefenen en je bent ineens afhankelijk van vrienden en familie. We begrijpen heel goed dat dit je niet in de koude kleren gaat zitten.

Gelukkig kun je voor jouw verdriet, angst en leed financiële compensatie krijgen. Dit heet immateriële schadevergoeding of smartengeld.

Voorbeelden van immateriële schade zijn:

 • Missen van levensvreugde
 • Pijn en omgaan met blijvende beperkingen door het ongeval
 • Verlies van sociale contacten
 • Angst en fobieën als gevolg van het ongeluk
 • Schaamte en verdriet door ontsierende littekens

Je kunt de vergoeding van deze schade zien als een financiële pleister op de emotionele wond. Het neemt de pijn natuurlijk niet weg, maar kan wel verlichting en een gevoel van rechtvaardigheid bieden.

Hoeveel schadevergoeding krijg ik?

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent op hoeveel schadevergoeding na een ongeval je kunt rekenen. Helaas is daar, als je net een ongeluk hebt gehad, nog weinig over te zeggen.

Het berekenen van jouw letselschade kost tijd. De hoogte van de schadevergoeding bij letselschade is geheel afhankelijk van jouw specifieke omstandigheden. Hoe het traject verloopt is dan ook voor iedereen anders.

Bij Wijs staat jouw persoonlijke situatie voorop. Als het op de vergoeding van letselschade aankomt ben je geen nummer, maar een uniek mens met eigen behoeften en wensen. Er wordt altijd naar jouw specifieke situatie gekeken.

Hoogte schadevergoeding bij letselschade verschilt per geval

Hieronder wat voorbeelden waarin jouw unieke situatie – en dus ook de hoogte van de schadevergoeding bij letsel– naar voren komt:

ZZP versus loondienst

Je kunt als ZZP’er door een ongeval niet meer werken. Jouw inkomen valt helemaal weg. Het wegvallen van het inkomen kun je gelukkig verhalen op de aansprakelijke partij. Dit kan een flinke schadepost zijn.

Stel dat je niet als ZZP’er werkt, maar in loondienst. Dan is het een heel ander verhaal. In dat geval wordt jouw inkomen misschien wel een tijd lang voor 100% doorbetaald en heb je nauwelijks schade op dit vlak. Dit kan natuurlijk veranderen naarmate je langer ziek thuis zit en terugvalt in salaris.

Wel of geen hulp in de huishouding

Door een gebroken been na een ongeval kun je het huishouden niet meer doen, terwijl je dit voorheen wel deed. Nu moet het huishouden worden overgenomen door jouw partner of een betaalde hulp. Dat levert een schadepost op voor mantelzorg of kosten voor huishoudelijk hulp.

Deed je voor het ongeval niets in de huishouding? Dan is er ook geen schade op dit vlak.

Toekomstperspectief

Bij letselschade door blijvend letsel blijf je ook in de toekomst kosten maken en inkomensverlies lijden. Je kunt je voorstellen dat de hoogte van deze bedragen sterk afhangen van jouw persoonlijke situatie.

Als je jong bent ten tijde van het ongeval zijn de gevolgen voor de toekomst meestal een stuk groter. Wie weet kun je helemaal geen carrière meer maken. En als je wat ouder bent, valt je pensioen ineens een stuk lager uit. Zo is iedere situatie verschillend en daarmee de hoogte van de schadevergoeding bij letselschade.

Hoe krijg ik een schadevergoeding?

Ook al is de tegenpartij verantwoordelijk voor het ongeval, vergoeding van schade bij letsel krijg je niet zomaar. Om je schade te verhalen moet je de tegenpartij (meestal de verzekeraar van de veroorzaker) aansprakelijk stellen. Dit doe je schriftelijk door middel van een brief.

In die brief moeten een aantal zaken staan. Zoals de grondslag waarop je de ander aansprakelijk stelt en onderbouwing van jouw zaak.

Maar let op: bij het starten van een letselschadezaak komt veel meer kijken dan het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Het is vaak een langlopend ingewikkeld proces waar veel partijen bij betrokken zijn. Daarom raden we je aan om op tijd een betrouwbare en ervaren letselschadejurist in te schakelen!

Wijs helpt je graag

Na een ongeval wil je natuurlijk alle schadevergoeding ontvangen waar je recht op hebt. Helaas is het verhalen hiervan nog niet zo makkelijk. Bovendien heb je al je tijd en energie nodig voor jouw herstel.

Gelukkig hoef je het letselschadeproces niet alleen aan te gaan. De juristen van Wijs Letselschade hebben al veel ervaring met het verhalen van schade, en helpen je dan ook graag. Samen gaan we voor het best mogelijke resultaat!

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan gerust een berichtje achter via ons contactformulier. Of bel 035-887 82 66 om direct één van onze letselschadespecialisten te spreken.