Schadevergoeding bij letselschade

Heb je letselschade opgelopen door het toedoen van een ander? Bijvoorbeeld op je werk of in het verkeer? Dan heb je vaak recht op schadevergoeding. En dat roept natuurlijk vragen op. Zoals: hoe hoog is mijn schadevergoeding? En welke soort schade valt daaronder? Kan ik ook schadevergoeding krijgen voor mijn leed en verdriet? In dit artikel gaan wij hier dieper op in.

Wanneer krijg ik schadevergoeding?

Je hebt recht op schadevergoeding als een ander schuld heeft aan het ongeval. Dit moet juridisch vast komen te staan. Iemand moet, zoals dat heet, aansprakelijk zijn voor jouw schade. Om te beoordelen of iemand aansprakelijk is kijk je in de wet. Heb je een bedrijfsongeval gehad? Dan gelden bijvoorbeeld de regels van artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

De aansprakelijke partij moet alle kosten die het gevolg zijn van jouw letsel vergoeden. En dat is vaak meer dan je denkt.

Welke schade krijg ik vergoed?

Volgens de wet wordt jouw schade verdeelt in twee groepen:

 • Materiële schade
 • Immateriële schade

Voorbeelden materiële schade

Materiële schade is schade die direct in geld kan worden uitgedrukt. Voorbeelden zijn:

 • Kledingschade
 • Inkomensverlies
 • Kosten voor huishoudelijke hulp
 • Medische kosten (ziekenhuiskosten, fysiotherapeut, hulpmiddelen)
 • Extra reiskosten (ritjes van en naar het ziekenhuis bijvoorbeeld)
 • Telefoonkosten
 • Hulpmiddelen
 • Aanpassingen in de woning
 • Kosten door studievertraging

Voorbeelden immateriële schade

Na een ongeval heb je naast financiële schade en pijn vaak ook veel verdriet. Zo’n heftig ongeluk heeft immers een grote impact op je leven. Je kunt (tijdelijk) niet meer werken, je hobby niet meer uitoefenen als voorheen en bent ineens afhankelijk van vrienden en familie. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Gelukkig kun je voor jouw verdriet, angst en leed financiële compensatie krijgen. Dit wordt immateriële schadevergoeding of smartengeld genoemd. Dat neemt de emotionele pijn natuurlijk niet weg, maar het kan wel wat verlichting en een gevoel van rechtvaardigheid bieden. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

 • Psychisch of lichamelijk letsel, littekens
 • Missen van levensvreugde
 • Verlies van sociale contacten
 • Angst als gevolg van het ongeluk
 • Het niet meer kunnen uitoefenen van je beroep of hobby

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

We begrijpen heel goed dat je benieuwd bent op hoeveel schadevergoeding je kunt rekenen. Daar is als je net een ongeluk hebt gehad, alleen nog weinig over te zeggen. Het mooie in het Nederlandse recht is dat voor de hoogte van de schadevergoeding volledig wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Er zijn dan ook niet veel standaard bedragen. Enkele voorbeelden:

 • Je kan door een ongeval niet werken terwijl je normaliter als ZZP’er werkt. Jouw inkomen valt helemaal weg. Het wegvallen van dit inkomen kan je verhalen op de aansprakelijke partij. Dat kan een flinke schadepost opleveren. Stel dat je niet als ZZP’er werkt maar in loondienst werkt dan is dat een heel ander verhaal. In dat geval wordt jouw inkomen misschien wel 100 % doorbetaald en heb je nauwelijks schade op dit vlak.
 • Je loopt bij een ongeval een gebroken been op, terwijl je normaliter een groot gedeelte van de huishouding voor jouw rekening neemt. Dit moet nu worden overgenomen door jouw partner of een betaalde hulp. Dat levert een schadepost op voor mantelzorg of kosten voor huishoudelijke hulp. Maar stel dat je ook voor het ongeval niets in de huishouding deed en er dus minder of geen extra hulp nodig is, dan zal deze post weer veel lager uitvallen.
 • Het is ook mogelijk dat je blijvend letsel oploopt en hierdoor ook in de toekomst kosten blijft maken of inkomensverlies lijdt. Je kan je voorstellen dat de hoogte van deze bedragen ook helemaal afhankelijk zijn van jouw persoonlijke situatie. Want wat als je hierdoor geen carrière meer kan maken. Of als jouw pensioen opeens een stuk lager uitvalt. In dit artikel lees je hier meer over.

Laat Wijs je helpen

Na een ongeval wil je natuurlijk alle schade vergoed zien waar je recht op hebt. En dat dat nog niet zo gemakkelijk is, laten bovenstaande voorbeelden zien. Alleen al het in kaart brengen van bijvoorbeeld de hulp die je in de toekomst nodig hebt, kan best wel een hele klus zijn. Daarom is het belangrijk om op tijd professionele en deskundige hulp in te schakelen. Wijs Letselschade heeft al veel ervaring met het claimen schade. Wijs staat je graag bij om samen het best mogelijke resultaat te behalen. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier. Of bel 035-887 8266 om direct één van onze juristen te spreken. We horen graag van je!