Eigen risico kwijt door een bedrijfsongeval?

In het kort
 • De zorgverzekeraar betaalt jouw medische kosten
 • Veel van deze kosten vallen onder het eigen risico
 • Als de werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval moet hij jouw schade vergoeden, waaronder het eigen risico
 • Gelukkig is de werkgever meestal goed verzekerd voor bedrijfsongevallen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Nu je letselschade hebt opgelopen door een bedrijfsongeval maak je veel medische kosten. Je bent regelmatig te vinden in het ziekenhuis, bij de fysio, moet misschien wel een hoop medicijnen slikken en langdurig revalideren. De kans is dan ook groot dat jouw eigen risico opraakt. Moet je bij een bedrijfsongeval zelf je eigen risico betalen, of kan de werkgever met succes voor deze kosten aansprakelijk worden gesteld? Wij leggen het je uit.

Wat wordt vergoed door de zorgverzekering?

De zorgverzekering, voor iedereen verplicht, vergoedt jouw medische kosten. Maar voor veel kosten geldt dat deze ten laste gaan van het eigen risico. Zoals kosten voor behandelingen bij specialisten in het ziekenhuis of een ziekenhuisopname. Jouw zorgverzekeraar betaalt de kosten aan de behandelaar en stuurt je vervolgens een rekening voor het eigen risico.

Wie betaalt het eigen risico bij een bedrijfsongeval?

Gelukkig is de kans groot dat jouw werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval en dus jouw schade als gevolg van het ongeval moet vergoeden. Hieronder valt ook het eigen risico. De werkgever heeft namelijk een zorgplicht, wat betekent dat hij er alles aan moet doen om een bedrijfsongeval te voorkomen.  In de praktijk oordeelt de rechter in bijna alle gevallen dat die zorgplicht is geschonden als jou een ongeval op het werk overkomt. 

Werkgever is meestal verzekerd

De meeste werkgevers zijn gelukkig goed verzekerd voor bedrijfsongevallen met een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor de werkgever. Dit betekent dat de verzekeraar van jouw werkgever jouw letselschade afhandelt als je jouw werkgever aansprakelijk stelt voor het bedrijfsongeval en de werkgever de schade dus niet zelf aan jou hoeft te vergoeden. De verzekeraar dient dan alle schade en gemaakte kosten als gevolg van het ongeval te vergoeden.

Schadevergoeding eigen risico

Als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt door een bedrijfsongeval loop je meer schade op dan alleen je eigen risico. Denk ook aan:

 • Verlies aan inkomen
 • Kosten voor het aanpassen van de woning
 • Extra telefoonkosten
 • Gescheurde kleding 
 • Kosten door studievertraging
 • Kosten hulp in de huishouding
 • Pijn en verdriet, oftewel smartengeld (link) 

Om die kosten vergoed te krijgen moet je de werkgever aansprakelijk stellen. Dit is vaak een langdurig en ingewikkeld proces dat veel energie kost. Energie die je hard nodig hebt voor je herstel! Daarom raden we je aan een letselschadejurist in te schakelen die je kan helpen bij het verhalen van je schade. Het ingewikkelde uitrekenwerk, contact met de verschillende betrokken partijen en het vorderen van onder meer je eigen risico dat je kwijt bent door het bedrijfsongeval wordt dan overgenomen door een professionele partij die jouw belangen altijd voorop heeft staan.

Wijs helpt je graag!

De letselschadejuristen van Wijs Letselschade zijn superspecialisten op het gebied van het claimen van letselschade, waaronder het opgemaakte eigen risico bij een bedrijfsongeval. Wij helpen je dan ook graag geheel kosteloos bij het verhalen van jouw schade. Dus heb jij een bedrijfsongeval gehad waarbij je je eigen risico bent kwijt geraakt? Of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel 035-887 82 66 om direct één van onze juristen te spreken.