Letselschade na een aanrijding: wat nu?

In het kort
 • Bij schuld van een ander, zoals bij een kettingbotsing of als voetganger aangereden, kom je mogelijk in aanmerking voor schadevergoeding
 • Letselschade omvat meer dan lichamelijke ongemakken, zoals schade aan kleding, medische kosten, inkomensverlies en huisaanpassingen
 • Vul na het verkeersongeval altijd het schadeformulier in, en verzamel gegevens van personen die het ongeluk hebben gezien (voor bewijs)
 • Na een ongeval met ernstige verwondingen draait alles om jouw herstel, ondanks financiële uitdagingen.
 • We raden je aan om een ervaren jurist in te schakelen die jou helpt de schade vergoed te krijgen
 • Wijs biedt altijd kosteloos juridische hulp
 • Vertel ons je verhaal, Wijs staat voor je klaar
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Je hebt een aanrijding gehad. Hier houdt je een gebroken been, heftige hersenschudding of andere verwondingen aan over. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Er komt veel op je af… Terwijl je maar energie hebt voor één ding: jouw herstel.

Toch kom je met allerlei papierwerk te zitten en maak je allemaal kosten door het ongeluk.

Wat kun je nu het beste doen? Heb je eigenlijk wel recht op schadevergoeding na de aanrijding? Zo ja, op hoeveel? In dit artikel helpen we je bij het beantwoorden van deze en andere belangrijke vragen.

Voorbeelden van schade bij letsel na een aanrijding

Door de aanrijding en de verwondingen loop je veel schade op. De kans is helaas groot dat je dit gaat voelen in je portemonnee. Denk aan:

 • Gescheurde kleding
 • Ritjes van en naar het ziekenhuis
 • Medische kosten
 • Inkomensverlies
 • Mogelijke aanpassingen aan het huis
 • Maar ook: pijn en verdriet door het ongeval (smartengeld)

Dit zijn maar een paar voorbeelden van kosten die je maakt door een ongeluk. Er zijn nog veel meer kosten die je door een ongeluk kan maken!

Gelukkig is er een kans dat je recht hebt op vergoeding van de letselschade. Hieronder leggen we uit wanneer dat zo is.

Heb ik recht op schadevergoeding?

Je hebt recht op vergoeding van letselschade na een aanrijding als een ander schuld heeft aan het ongeval. Denk aan een:

 • kettingbotsing waarbij de voorste bestuurder ineens zonder reden op de rem trapt
 • busje dat jou van achteren aanrijdt
 • autobestuurder die jou van je fiets afrijdt
 • ongeluk waarbij je als voetganger wordt aangereden op het zebrapad

De schadevergoeding bij letselschade krijg je pas wanneer de ander officieel schuldig is voor het ontstaan van het ongeluk. Iemand moet, zoals dat in vaktermen heet, aansprakelijk zijn voor jouw letselschade. Had je je gordel niet om? Dan is er juridisch gezien in sommige gevallen sprake van een deel eigen schuld in het ontstaan van de schade, dit heet gordelkorting.

Heb je door de aanrijding verwondingen opgelopen? Vraag dan hulp aan een ervaren jurist. Deze kan jou helpen met het verantwoordelijk houden van de dader en op een rij zetten van jouw schade. Wist je dat de hulp van de juristen van Wijs helemaal gratis is?

Letselschade na een aanrijding in verschillende situaties

Hoe zit het precies met schadevergoeding bij een fietsongeluk? Of een auto ongeval? Hier wat voorbeelden om je een beeld te geven:

 • Auto-ongeluk: iemand rijdt je van achteren aan met de auto, of je belandt in een file botsing. Wie verantwoordelijk is wordt bepaald door de over en weer gemaakte fouten. Reed de ander door rood? Dan is de kans groot dat je al jouw schade vergoed krijgt. Lees hier meer over letselschade na een aanrijding en letselschade bij een whiplash.
 • Als de ander een verkeersfout heeft gemaakt, heb je waarschijnlijk recht op vergoeding van jouw letselschade na de aanrijding. Ook kan het zo zijn dat je zelf een verzekering hebt afgesloten die jouw letselschade na een aanrijding vergoedt.
 • Voetgangersongeluk: net als fietsers ben je als voetganger extra kwetsbaar in het verkeer. Daarom heb je bijna altijd recht op schadevergoeding.
 • Scooterongeluk: ook scooterongelukken komen vaak voor. Zeker als je geen helm op hebt, is de kans op schade na een val extra groot. Maar in tegenstelling tot fietsers en voetgangers ben je geen ‘zwakke verkeersdeelnemer’ volgens de wet. Als de ander een verkeersfout heeft gemaakt heb je waarschijnlijk recht op vergoeding van jouw schade.
 • Tram-, trein- of busongeluk: loop je als passagier letselschade door een verkeersongeval met een trein of tram op? Dan is het vervoersbedrijf verantwoordelijk. Gelukkig zijn bijna alle vervoersbedrijven goed verzekerd, waardoor hun verzekeraar jouw schade moet vergoeden.

Op hoeveel schadevergoeding kan ik ongeveer rekenen?

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent op hoeveel schadevergoeding na de aanrijding je kunt rekenen. Helaas is daar, als je verwondingen door een aanrijding hebt, nog weinig over te zeggen.

Het berekenen van jouw schade is ingewikkeld en kost tijd. De hoogte van de schadevergoeding hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en de duur van jouw herstel. Het schadeproces is voor iedereen anders!

Dat is dan ook precies waar we bij Wijs Letselschade voor staan. Als het op de vergoeding van letselschade aankomt ben je geen nummer, maar een uniek mens met een unieke situatie. Wijs houdt altijd rekening met jouw speciale situatie in de behandeling van jouw zaak.

Welke stappen moet ik zetten bij letselschade door een aanrijding?

Als je letselschade door een aanrijding hebt, komt er veel op je af. Het lukt dan niet altijd om meteen de goede stappen te zetten. Dat begrijpen we heel goed. Daarom helpen we je hier een handje bij met de volgende tips.

 • Vul na het verkeersongeluk het schadeformulier in. Zorg ervoor dat de voorkant èn achterkant van het formulier zijn ingevuld.
 • Maak foto’s van de situatie, de auto’s en het kenteken van de ander. Die foto’s kunnen later nog van pas komen in de behandeling van jouw zaak.
 • Verzamel de gegevens van personen die het ongeluk hebben gezien. Zij kunnen jouw verhaal bevestigen.
 • Als je al deze gegevens hebt verzameld, neem je contact op met een letselschadejurist.

De dader verantwoordelijk houden bij letselschade na een aanrijding is een ingewikkelde klus. Er komt veel bij kijken. Omgaan met verschillende partijen, het papierwerk, het onderhouden van contact met de verzekeraar en het op een rijtje zetten van de schade is moeilijk en kost veel tijd. Daarom raden we je aan om hulp te zoeken bij een ervaren letselschadejurist die jou helpt de schade vergoed te krijgen.

Wijs staat voor je klaar

Wijs ziet in haar praktijk veel slachtoffers die letselschade na een aanrijding hebben gehad. Vaak zijn de verwondingen heel ernstig en komt er zeker in zo’n eerste periode ongelofelijk veel op ze af.

Wijs helpt om alles in goede banen te leiden en bespreekt samen met jou welke stappen nodig zijn om jouw herstel weer op één te zetten. Meer informatie? Laat je gegevens achter via het contactformulier en of neem direct contact op via 035-8878266.