Rechtsbijstand bij letselschade: hoe zit dat precies?

In het kort
 • Rechtsbijstand is de professionele hulp die je kunt inroepen bij een juridisch conflict
 • Een rechtsbijstandsverzekering geeft recht op juridische bijstand
 • Als je letselschade hebt opgelopen waar iemand anders aansprakelijk voor is, moet de aansprakelijke partij de kosten van jouw rechtsbijstand betalen
 • Hierdoor kun je zelf kiezen door wie je jouw letselschade wilt laten behandelen
 • Je hebt alleen een advocaat nodig als er geprocedeerd moet worden, wat in letselzaken gelukkig bijna nooit nodig is
 • Bij Wijs Letselschade is de hulp voor cliënten geheel kosteloos, ongeacht wat de uitkomst van de zaak is
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Heb je letselschade opgelopen in het verkeer, op het werk of ergens anders? En is een ander daar (mede) verantwoordelijk voor? Dan kun je waarschijnlijk schadevergoeding claimen. Er komt na een ongeval veel op je af. Je kunt na een ongeval met veel kosten en schade geconfronteerd worden, terwijl jij je eigenlijk op je herstel wilt richten. Schakel daarom altijd rechtsbijstand in. Met de juiste hulp kun jij je richten op je herstel en krijg jij de aandacht en financiële compensatie waar je recht op hebt.

We kunnen ons voorstellen dat jij je nu afvraagt wat rechtsbijstand precies is en welke vormen van rechtsbijstand er zijn. Of wat het verschil is tussen deze vormen. En, niet onbelangrijk; wat kost het je? Wij leggen het je graag uit.

Wat is rechtsbijstand?

Rechtsbijstand of rechtshulp is de professionele hulp die je kunt inroepen bij een juridisch conflict. Een rechtsbijstandverlener:

 • Bepaalt samen met jou wat de schade is
 • Kijkt naar de mogelijkheden om schadevergoeding te krijgen
 • Stelt de tegenpartij of diens verzekeraar aansprakelijk
 • Voert de juridische discussie met de tegenpartij

Rechtsbijstand wordt verleend door een rechtsbijstandsverzekeraar, advocaat of letselschadejurist.

Rechtsbijstand door een rechtsbijstandsverzekeraar

Veel mensen hebben een rechtsbijstandsverzekering. Deze verzekering geeft recht op juridische bijstand wanneer je te maken krijgt met een juridisch conflict. Een rechtsbijstandsverzekering is dan super handig omdat de kosten van een advocaat of jurist die je zelf inschakelt hoog kunnen oplopen.

De rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten, dus je hoeft hier (naast premie) niets voor te betalen. Je wordt geholpen door een jurist die bij de rechtsbijstandsverzekeraar werkt.

Als je letselschade hebt opgelopen, en je wilt hulp inschakelen is het met de kosten die je hiervoor moet betalen in onze wet gelukkig anders geregeld. Als je letselschade hebt opgelopen waarvoor iemand anders aansprakelijk is, is in artikel 6:96BW bepaald dat de aansprakelijke partij, meestal een verzekeraar, ook de kosten van een letselschadespecialist moet betalen. Je kan dan dus kiezen door wie je jouw letselschade, wilt laten behandelen.

Uiteraard ben je ook vrij om een beroep te doen op je rechtsbijstandsverzekering. De hulp van een behandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar kan heel goed zijn. Maar soms kunnen er ook nadelen aan kleven:

 • Vaak moeten in de beginfase veel formulieren worden ingevuld en is er niet direct persoonlijk contact;
 • Er wordt soms vaker gewisseld van behandelaar
 • Hoe meer tijd er aan een zaak wordt besteed, hoe duurder het voor de verzekeraar is. Daarom ligt de focus soms te weinig op het herstel en de behoeftes van de cliënt.
 • De juristen hebben vaak veel dossiers onder zich, waardoor het langer kan duren voordat je een reactie krijgt en er minder persoonlijke aandacht voor de cliënt is.

Rechtsbijstand door een advocaat of jurist

Naast een beroep doen op de rechtsbijstandsverzekering kun je hulp inschakelen van een gespecialiseerd letselschadeadvocaat of -jurist.

Zowel advocaten als juristen:

 • Zijn specialisten in het letselschadevak (en noemen zich letselschadespecialisten)
 • Hebben een rechtenstudie afgerond

Je zou misschien denken dat je altijd een advocaat nodig hebt. Dat is niet het geval. Alleen wanneer geprocedeerd moet worden is het inschakelen van een advocaat noodzakelijk. Gelukkig is het in letselschadezaken bijna nooit nodig om een procedure bij de rechter te starten en verloopt de gehele letselschaderegeling buiten de rechter om. Mocht het toch nodig zijn om een procedure bij de rechter te starten, dan leggen wij dit voor aan onze huisadvocaat.

Wat zijn mijn kosten voor rechtsbijstand?

Dit zijn jouw kosten per type belangenbehartiger.

 • Rechtsbijstandsverzekeraar: naast het betalen van premie heb je geen extra kosten.
 • Letselschadejurist of advocaat: belangenbehartiging door een jurist of advocaat is in de meeste gevallen voor cliënten kosteloos. Sommige belangenbehartigers maken echter andere prijsafspraken, waardoor de hulp niet geheel kosteloos is. Let daar dus goed op bij het uitkiezen van een belangenbehartiger.

Dit laatste geldt ook voor Wijs Letselschade. Onze hulp is voor onze cliënten geheel kosteloos, ongeacht wat de uitkomst van jouw zaak is. De nota dienen we namelijk in bij de aansprakelijke partij. En worden de kosten niet of niet geheel vergoed? Dan is dat voor onze eigen rekening en risico.

Wijs staat je graag bij

Als je een ongeluk hebt gehad waarbij je letselschade hebt opgelopen, wil je natuurlijk zo goed mogelijk geholpen worden. Bij Wijs hebben we al aan heel veel letselschadeslachtoffers rechtsbijstand verleend. We weten dan ook precies hoe we jou zo goed mogelijk kunnen helpen. Daarbij staat jouw herstel uiteraard op nummer één. Wil je meer weten over ons en onze werkwijze? Dan kun je contact met ons opnemen door een berichtje achter te laten via het contactformulier. We helpen je graag verder!