Werkgever aansprakelijk voor een huis-tuin-en keukenongeval op de werkvloer?

17 februari 2024

Geplaatst in: Bedrijfsongeval

Hoe ver gaat de aansprakelijkheid van de werkgever?

Bespreking van het artikel van Inkie Stoop, eigenaar van Wijs letselschade en Yorick Boendermaker, eigenaar van BLSA advocatuur:

Van het broodmesarrest, tot de val van een afstapje en andere vermeende huis-, tuin- en keukenongevallen.

Inleiding: Toename Arbeidsongevallen en de Uitdaging van ‘Huis-tuin-en-keukenongevallen’

In 2022 zagen we wederom een stijging in het aantal arbeidsongevallen. Het blijkt dat werknemers niet altijd de voorzichtigheid in acht nemen die nodig is bij hun werkzaamheden. Maar wat te doen als een werknemer een ongeval overkomt op de werkplek die ook in huiselijke sferen had kunnen plaatsvinden? Bijvoorbeeld als de werknemer zich tijdens het smeren van een broodje in zijn hand snijdt, of als hij van een keukentrapje valt? Dit leidt tot de veelbesproken ‘huis-tuin-en-keukenongevallen’ (HTK-ongevallen). De rechtspraak is zeer gevarieerd en levert vaak onvoorspelbare resultaten op. In 2023 kwamen er verschillende van deze gevallen voor de Hoge Raad, met uiteenlopende beslissingen.

In december 2023 heeft Inkie Stoop, eigenaar van Wijs letselschade samen met Yorick Boendermaker in het tijdschrift Afwikkeling Personenschade de rechtspraak geanalyseerd en een leidraad geïntroduceerd hoe om te gaan met deze ongevallen op de werkvloer. Ongevallen die lijken op een alledaags ongeval  maar als ze op de werkvloer plaatsvinden toch kan leiden tot aansprakelijkheid van de werkgever.

De Zorgplicht van Werkgevers Volgens Artikel 7:658 BW

Het Burgerlijk Wetboek stelt dat werkgevers een veilige werkomgeving moeten garanderen. Voldoen ze hier niet aan, dan zijn ze aansprakelijk voor de schade van de werknemer. Deze regel biedt geen absolute veiligheid, maar vereist wel een hoog veiligheidsniveau. Hieruit vloeit voort dat niet elk ongeluk op het werk leidt tot aansprakelijkheid; sommige risico’s worden gezien als ‘normaal maatschappelijk risico’.

Introductie AOW-Leidraad voor Alledaagse Ongevallen

Vanwege de complexiteit en onvoorspelbaarheid van de HTK-ongevallen, hebben Inkie Stoop en Yorick Boendermaker geconcludeerd dat er behoefte aan een leidraad. De ‘Leidraad Alledaagse Ongevallen op de Werkvloer’ (AOW-leidraad) biedt een handvat voor de juridische beoordeling van deze ongevallen. Het helpt bij het bepalen of een ongeval als alledaags beschouwd kan worden en buiten de zorgplicht van de werkgever valt of dat de werkgever toch aansprakelijk is als zo’n ongeval op de werkvloer plaatsvindt.

Aanbevelingen voor de Praktijk

De rechtspraak rondom HTK-ongevallen kan grillig lijken, maar de AOW-leidraad helpt bij het creëren van een zekere lijn en voorspelbaarheid. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen het accepteren van alledaagse risico’s en het waarborgen van werknemersveiligheid. Met de leidraad kunnen vergelijkbare gevallenop een consistente manier beoordeeld worden, wat bijdraagt aan de rechtszekerheid in letselschadezaken.

Wil je het hele artikel lezen, dat kan! Klik dan op onderstaande link:

4 2023 · Afwikkeling Personenschade · BJu Tijdschriften

 

Terug naar blog-overzicht