Mijn kind heeft een verkeersongeval gehad. Wat nu?

26 februari 2021

Geplaatst in: Algemeen Verkeersongeval

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind raakt betrokken bij een verkeersongeluk. Als dit gebeurt ben je natuurlijk volop bezig met het herstel van je kind. Je hebt dan wel iets anders aan je hoofd dan het verhalen van de schade. Toch is het belangrijk om hier op tijd achteraan te gaan. Wijs helpt je vast vooruit door je te vertellen welke regels van toepassing zijn en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Extra rechtsbescherming voor je kind

Een kind herkent minder snel gevaar dan een volwassene. Het zal dan ook sneller:

  • een onverwachtse beweging maken
  • de straat oversteken zonder te kijken
  • kleine verkeersovertredingen begaan, zoals tegen de richting in fietsen

Oftewel, een ongeluk zit in een klein hoekje. Kinderen hebben simpelweg nog geen goed ontwikkeld verkeerszicht. Bovendien heeft een ongeval zeker bij jonge kinderen vaak verstrekkende gevolgen. Je kind kan (tijdelijk) niet meer voetballen met zijn vriendjes, heeft last van concentratieproblemen op school of ziet door ernstig blijvend letsel haar toekomstdromen in rook opgaan.

In Nederland zijn kinderen volgens de wet daarom ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Dit betekent dat ze extra rechtsbescherming genieten en de aansprakelijkheidsregels voor kinderen anders zijn dan voor volwassenen. Coulanter, zou je kunnen zeggen. Daarin bestaat nog een verschil tussen kinderen onder en kinderen boven de 14 jaar.

Kinderen < 14 jaar

Heeft je kind een verkeersongeval gehad met een motorvoertuig (zoals een auto), en is hij of zij jonger dan 14 jaar? Dan wordt de schade van je kind vrijwel altijd volledig vergoed door (de verzekeraar van) de bestuurder van het motorvoertuig. Gelukkig maar.

Alleen in bijzondere gevallen hoeft de bestuurder de schade niet (of slechts gedeeltelijk) te vergoeden. Daar is sprake van wanneer je kind het ongeluk opzettelijk veroorzaakte of zó roekeloos bezig was, dat de bestuurder echt niets had kunnen doen om het ongeval te voorkomen. Maar dit komt bijna nooit voor. Zelfs als je kind bewust door rood loopt wil dat niet zeggen dat er ernstige roekeloosheid of opzet in het spel was.

Kinderen > 14 jaar

Is je kind 14 jaar of ouder? Dan zijn de normale verkeersregels van toepassing. En met normaal bedoelen we de regels die gelden voor alle ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ (voetgangers of fietsers). Volgens die regels betaalt de gemotoriseerde verkeersdeelnemer ten minste 50% van de schade, tenzij er sprake is van overmacht.

Wat is overmacht?

  • de bestuurder heeft helemaal foutloos heeft gereden of de fout niet relevant was voor het ongeval
  • de fouten van het kind waren zo onwaarschijnlijk dat de bestuurder hier geen rekening mee hoefde te houden.

Let op: dit is dus minder streng dan de eis voor kinderen jonger dan 14 jaar. Van opzet of bewuste roekeloosheid hoeft hier namelijk geen sprake te zijn.

Aanrijding met een fietser

Heeft je kind een aanrijding gehad met een fietser? Dan geldt die extra rechtsbescherming in principe niet. Fietsers en voetgangers zijn voor de wet namelijk gelijk. Van kinderen jonger dan 14 jaar zijn de ouders aansprakelijk, mocht het ongeval aan de schuld van het kind te wijten zijn. Hier kom je achter door vragen te stellen als:

  • Heeft de fietser een verkeersregel overtreden?
  • Had de fietser lichten aan?
  • Maakte je kind een verkeersfout gemaakt?
  • Stak hij of zij plotseling de weg over?

Dit is per geval natuurlijk verschillend. En natuurlijk wordt de leeftijd van het kind hierbij in aanmerking genomen.

Wat kan ik als ouder doen?

Na een ongeval zit de schrik er goed in. Hoewel de behandeling van het letsel van je kind en zijn of haar herstel natuurlijk prioriteit heeft, is het belangrijk om een aantal dingen te doen die je gaan helpen om de schade vergoed te krijgen.

  1. Vul na het ongeval, als je dat kunt, meteen een schadeformulier in. Daarin zet je neer wat er precies gebeurde. Samen onderteken je (al dan niet namens je kind) het formulier. Lees wel goed het schadeformulier door en onderteken alleen het formulier als je het eens bent met de inhoud daarvan.
  2. Maak foto’s van de ongevalslocatie voor zover dat mogelijk is.
  3. Stel vervolgens de eigenaar van de auto, scooter of bromfiets (of fietser) aansprakelijk. Alleen wanneer er een aansprakelijke partij is kun je de schade claimen. Zoals hierboven is omschreven hangt het van de leeftijd en omstandigheden van het geval af in hoeverre de letselschade door de aansprakelijke partij moet worden vergoed. Vaak is het verstandig om hierbij hulp van een professional te vragen, zoals een letselschadejurist.
  4. Schakel een letselschadejurist in. Het is een heel karwei om in je eentje alles uit te zoeken. Bovendien heb je andere dingen aan je hoofd. Een goede en ervaren letselschadebehandelaar neemt jouw (juridische) zorgen uit handen en zorgt ervoor dat jij alle schade vergoed krijgt waar je recht op hebt.

Wijs helpt je graag

Weet dat je er niet alleen voor staat. Wij van Wijs Letselschade staan klaar om je te helpen. We hebben inmiddels tientallen (ouders van) verkeersslachtoffers geholpen en zetten onze kennis en expertise graag ook voor jou in. Samen kijken we naar de stappen die we moeten zetten om de schade te claimen. Zodat jij je in alle rust kunt focussen op het herstel van je kind. Dat is ten slotte het allerbelangrijkste. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Je kunt ook bellen naar 035-887 8266 om direct een van onze juristen te spreken. We horen graag van je!

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs Letselschade zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht