Letselschade in het openbaar vervoer

In het kort
 • De vervoerder is wettelijk verplicht om jou als reiziger veilig van A naar B te brengen.
 • Zit je door een ongeval in het OV toch met letselschade, dan is de vervoerder verantwoordelijk voor jouw schade.
 • Alle kosten die je maakt door de aanrijding met de trein, tram of bus moeten worden vergoed.
 • Zoals gescheurde kleding, gemiste inkomsten en facturen van de fysio.
 • We raden je aan om hulp te zoeken bij een ervaren letselschadejurist die er alles aan doet om jouw schade vergoed te krijgen.
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Zit je met letselschade door een ongeluk in het openbaar vervoer? Als je met het openbaar vervoer reist, verwacht je natuurlijk dat je veilig op je bestemming aankomt.

Maar net zoals wanneer je de auto pakt, kun je tijdens een ritje met de trein, bus of tram bij een ongeluk betrokken raken. In het ergste geval raak je gewond. Zoals een gebroken arm, of zelfs hersenletsel. Misschien kun je (tijdelijk) niet meer werken, heb je hulp in de huishouding nodig en maak je veel ritjes van en naar het ziekenhuis. Hierdoor lopen de kosten steeds hoger op.

We kunnen ons voorstellen dat je je af begint te vragen of je jouw schade als gevolg van de aanrijding met het OV vergoed kunt krijgen. Het antwoord is gelukkig bijna altijd ja. In dit artikel lees je meer over letselschade in het openbaar vervoer.

De vervoerder moet zorgen voor ‘veilig vervoer’

Als je een kaartje koopt sluit je een overeenkomst met de vervoerder. Vanaf dat moment is het vervoersbedrijf verplicht om te zorgen voor een zo veilig mogelijke reis:

 • De chauffeur moet in het bezit zijn van alle verplichte rijbewijzen en genoeg ervaring hebben
 • De trein, tram of bus moet in orde zijn
 • De trein of bus die wordt gebruikt voor jouw reis moet om de zoveel tijd worden nagekeken
 • Per openbaar vervoermiddel – trein, tram, metro, etc. – gelden bijzondere veiligheidseisen

Daarnaast komt het vaak voor dat vervoersbedrijven extra regels invoeren. Vooral bij grote bedrijven zoals NS en Arriva zijn extra strenge regels van kracht om het vervoer veilig te houden, en om een aanrijding met de trein of een ongeval met de bus te voorkomen.

Veel voorkomende aanrijdingen met het OV

Hoe hard de vervoerder ook zijn best doet om een ongeval in het openbaar vervoer probeert te voorkomen, soms gebeurt het helaas toch.

Wist je dat reizigers zelfs dagelijks gewond raken in het openbaar vervoer? Dat lijkt misschien niet zo. Want je ziet eigenlijk alleen de grote, meeslepende ongelukken in het nieuws verschijnen. Maar niets is minder waar.

Voorbeelden van veelvoorkomende ongevallen met de bus, trein of tram zijn:

 • Vallen doordat de bestuurder van de bus een te scherpe bocht neemt
 • Vallen door plotseling hard optrekken of remmen in de tram
 • Struikelen of vallen tijdens het in- of uitstappen
 • Vallen op het perron of bij de halte
 • Betrokken raken bij een aanrijding met een ander voertuig, zoals een bus of auto

In al deze situaties kun je met letselschade komen te zitten. Dit is de schade die je lijdt door lichamelijke en geestelijke verwondingen, zoals gemiste inkomsten en facturen van de fysio.

Wie is verantwoordelijk voor letselschade in het openbaar vervoer?

Gescheurde kleding, een kapotte tas, facturen van de fysiotherapie… De kosten door het ongeval met de tram of aanrijding met de trein kunnen hoog oplopen. We begrijpen heel goed dat je een vergoeding voor die kosten wil hebben.

Gelukkig heb je daar bijna altijd recht op, want de vervoerder is volgens het recht bijna altijd verantwoordelijk voor jouw schade. In de wet is namelijk geregeld dat de vervoerder jou als reiziger veilig en zonder ongelukken van A naar B moet brengen. Overkomt jou tijdens het vervoer een ongeval? Dan draait de vervoerder op voor de schade die hierdoor ontstaat. In de juridische wereld zeggen we dan dat de vervoerder ‘aansprakelijk’ is.

Alleen als het vervoersbedrijf bewijst dat ondanks alle maatregelen die waren genomen het ongeluk en de schade écht niet voorkomen hadden kunnen worden, is de vervoerder niet aansprakelijk. Maar dit komt niet vaak voor.

Welke kosten worden vergoed?

Alle kosten die je maakt door het ongeval met de trein, tram of bus, moeten worden vergoed.

Dat zijn ten eerste de kosten die je meteen in geld kan uitdrukken. Zoals:

 • Medische kosten
 • Ritjes van en naar het ziekenhuis
 • Hulp in de huishouding
 • Installeren traplift
 • Gemiste inkomsten omdat je niet meer kunt werken
 • Gescheurde kleding
 • Kapotte tas

Ook heb je recht op vergoeding van schade die níet meteen in geld is uit te drukken…

Vergoeding van verdriet bij letselschade met de bus, tram of trein

Bij letselschade na een aanrijding met een trein of ongeval met een tram heb je recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de pijn en het verdriet dat je hebt sinds het verkeersongeval. Want je hele leven staat op z’n kop. Je kan misschien niet meer werken, niet meer sporten en moet steeds hulp vragen van vrienden en familie. Deze vergoeding neemt de pijn natuurlijk niet weg, maar kan wel een pleister op de wond zijn.

Ongeval in het openbaar vervoer? Zoek hulp bij een letselschadejurist

Na een ongeval met het openbaar vervoer wil je natuurlijk alle schade vergoed krijgen. De aansprakelijke partij, in dit geval het openbaar vervoersbedrijf, moet al jouw kosten vergoeden. Maar daar gaat eerst heel wat aan vooraf.

Je krijgt te maken met verschillende partijen, veel papieren en ingewikkeld uitzoekwerk. Daarom raden we je aan op tijd een ervaren en betrouwbare letselschadejurist om hulp te vragen. Een goede letselschadejurist neemt zoveel mogelijk werk van je over. Zo kun jij je focussen op wat het allerbelangrijkste is: jouw herstel.

Wijs staat voor je klaar!

Bij Wijs Letselschade hebben we al veel ervaring met het helpen van slachtoffers van aanrijdingen in het OV. Samen kijken we wat er nodig is om jouw schade vergoed te krijgen. Onze hulp is voor cliënten helemaal gratis.

Meer weten over onze aanpak? Of heb je vragen over jouw schade? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Ook kun je ons bereiken via 035-8878266 voor gratis advies van één van onze juristen. We helpen je graag!