Auto ongeluk verzekering

In het kort
 • Voorbeelden van verzekeringen bij een auto ongeluk zijn de SVI-verzekering en WA-verzekering
 • Was het auto ongeluk de schuld van een ander, dan kun je de schade meestal op de verzekeraar van de tegenpartij verhalen
 • Als je een SVI verzekering hebt kun je de schade meestal bij jouw eigen verzekering neerleggen.
 • We raden je aan om altijd juridische hulp van een letselschadespecialist met keurmerk  in te schakelen: dit hoeft jou persoonlijk niks te kosten!
 • Bij Wijs Letselschade helpen we je kosteloos met het verhalen van de schade en helpen we je met jouw herstel
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Je belandt in een kettingbotsing, een aanrijding met een andere auto, of een ander auto ongeluk. Een ongeval met de auto is ontzettend vervelend. Als je daar letsel aan over houdt al helemaal…

Hoe zit het met de schade? Wat moet je precies doen? Kun je jouw letselschade door het auto ongeluk op de verzekering (van de tegenpartij) verhalen? Wij leggen het uit.

Wat moet ik doen bij een auto ongeluk?

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt hoe te handelen na een auto ongeluk. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je jezelf in veiligheid brengt. Heb je letsel? Laat iemand 112 bellen als je dat zelf niet meer kan.

Daarnaast zijn er nog een paar dingen die je na een auto ongeluk kunt doen:

 • Schadeformulier: Vul meteen het aanrijdingsformulier in (mocht dat nog lukken). Maak een duidelijke situatieschets en noteer na het auto ongeluk het kenteken en de verzekeringsgegevens van de tegenpartij. Let op: zet nooit je handtekening als je het niet eens bent met wat de tegenpartij op het formulier heeft gezet!
 • Foto’s: Maak foto’s van het ongeluk en de schade
 • Getuigen: Noteer de gegevens van mensen die het ongeluk hebben gezien
 • Auto ongeluk verzekering: Neem meteen contact op met de verzekeraar (van de tegenpartij)
 • Juridische hulp: Schakel de hulp van een belangenbehartiger in om jouw schade te verhalen

Voorbeelden auto ongeluk verzekeringen

Bekende voorbeelden van auto ongeluk verzekeringen bij letselschade zijn:

 • SVI-verzekering (schadeverzekering voor inzittenden): deze verzekering vergoedt de letselschade van de bestuurder en passagiers bij een ongeval. Ook als het ongeval jouw eigen schuld was.
 • WA-verzekering: dit is een verplichte verzekering voor alle autobezitters die schade toegebracht aan anderen dekt.
 • Allrisk-verzekering: dit is de meest complete autoverzekering die er is voor wat betreft schade aan de auto en anderen. Een aanvulling op de WA-verzekering. De allrisk autoverzekering dekt ook schade aan jouw eigen auto, maar niet de letselschade.
 • Ongevallenverzekering: er wordt éénmalig een bedrag uitgekeerd bij blijvend letsel of overlijden.

Auto ongeluk verzekering: kan ik mijn schade verhalen?

Was het auto ongeluk de schuld van iemand anders? Dan heb je meestal recht op schadevergoeding.

Of je de schade bij een auto ongeluk van de verzekering van de tegenpartij vergoed kunt krijgen, hangt vaak af van de over en weer gemaakte verkeersfouten. Er zijn veel verkeersregels, normen en omstandigheden die meespelen. Als er genoeg bewijs is dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval, dan zal de schade moeten worden vergoed.

Een letselschadejurist kan een goede inschatting maken of je de schade door een auto ongeval vergoed kunt krijgen.

Beide schuldig aan autoschade

Soms hebben beide partijen schuld aan een auto ongeval. Bijvoorbeeld bij een botsing op een parkeerplaats waarbij beide auto’s een parkeervak uitrijden en niet goed kijken. Dan kan het zijn dat je na het auto ongeluk door de verzekering niet alle schade vergoed krijgt.

Rechtsbijstandverzekering voor auto ongeval afsluiten?

Het verhalen van de schade is niet makkelijk. Discussies over de schuldvraag en de hoogte van de schade zijn eerder uitzondering dan regel. Daarom kun je bij veel autoverzekeringen een rechtsbijstandverzekering als extra dekking afsluiten. Deze verzekering dekt juridische hulp bij verkeersconflicten.

Maar: wanneer je met letselschade zit, en je wilt de schade verhalen op de tegenpartij, dan is rechtsbijstand bij letselschade door een letselschadejurist in principe kosteloos. Met andere woorden, je kunt zelf op zoek gaan naar een goede letselschadejurist, en bent niet afhankelijk van jouw rechtsbijstandverzekering.

SVI-verzekering bij een auto ongeluk? Dan krijg je direct een vergoeding

Wanneer je een SVI-verzekering hebt, kun je jouw schade direct claimen bij je eigen verzekeraar. Deze verzekering vergoedt namelijk alle schade van de inzittenden bij een ongeluk. Ook als het jouw eigen schuld was. Onder die schade valt de letselschade.

Vervolgens verhaalt de verzekeraar de schade op de aansprakelijke tegenpartij.

Tip: kies zelf je belangenbehartiger

We raden je altijd aan om als je een SVI-verzekering hebt afgesloten of een ander aansprakelijk is voor jouw ongeval voor een belangenbehartiger naar eigen keuze te gaan. Het is wel belangrijk dat je een gespecialiseerde letselschade professional inschakelt. Dit is een letselschadejurist, expert of letselschadeadvocaat die is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Wijs Letselschade helpt je graag

Een goede belangenbehartiger gaat tot het uiterste om een zo goed mogelijke schadevergoeding te regelen. Wel zo fijn, want de kosten na een auto ongeluk kunnen hoog oplopen. Extra kosten in de huishouding, studiekosten en gederfde inkomsten: het is allemaal mogelijk om te verhalen op de (verzekeraar van) de tegenpartij.

Bij Wijs gaan we nog een stapje verder. We gaan herstelgericht te werk, wat betekent dat we alles doen vanuit de lens: hoe kunnen we jouw herstel zo goed mogelijk bevorderen?

Dat is ten eerste natuurlijk met een mooie schadevergoeding. Maar misschien heb je ook wel veel baat bij de hulp van een arbeidsdeskundige of herstelcoach. Wij begeleiden je met het kiezen van de juiste hulp, en kijken samen met jou wat bij je past. Je staat er niet alleen voor!

Neem gerust contact op

Heb je een auto ongeluk gehad? Is iemand anders aansprakelijk of heb je een SVI-verzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt een berichtje sturen via het contactformulier. Of stel direct je vragen aan één van onze juristen door te bellen naar 035 887 8566. Wijs staat voor je klaar!