De medisch adviseur

20 januari 2021

Geplaatst in: Algemeen

Heb jij een verkeersongeval of bedrijfsongeval gehad en heeft de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijkheid erkend? Dan moet jouw zaak goed worden opgebouwd. Hiervoor hebben wij medische informatie nodig. Vervolgens moeten we die informatie op de juiste manier interpreteren. Daarom schakelen we altijd een medisch adviseur in.

Wat doet een medisch adviseur?

Een medisch adviseur heeft een medische achtergrond en geeft advies met betrekking tot de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan. Hoe ernstig zijn de botbreuken? Hoe lang zal het ongeveer duren voordat je bent hersteld? Om hier inzicht in te krijgen vraagt de adviseur medische gegevens op bij de artsen en therapeuten die jou behandelen. Zoals:

  • de huisarts
  • de specialist in het ziekenhuis
  • de fysiotherapeut
  • de psycholoog

Uiteraard wordt er niets opgevraagd zonder jouw schriftelijke toestemming.

Die toestemming wordt een ‘medische volmacht’ genoemd. Die verleen je door een speciaal formulier in te vullen en te ondertekenen. Geen zorgen, Wijs helpt je daarbij en je hoeft nergens mee akkoord te gaan als jij je daar niet goed bij voelt!

Als de medische informatie vervolgens wordt opgestuurd, wordt deze eerst ter goedkeuring aan jou voorgelegd. Na jouw goedkeuring sturen wij de gegevens op naar de medisch adviseur van de verzekeraar van de tegenpartij.

Waarom is medisch advies nodig?

Medische kennis

De specialisten van Wijs zijn erg bekwaam in hun vakgebied. Dat wil zeggen, het juridisch vakgebied. Maar er komt bij een letselschade meer kijken dan alleen de juridische kant van het verhaal. Medische kennis is nodig om de hoogte van de schade te bepalen of om in te schatten of het letsel en de beperkingen aan het ongeval zijn toe te rekenen. De medisch adviseur helpt ons hierbij.

Bewijsmateriaal

Het is super belangrijk dat jij alles vergoed krijgt waar je recht op hebt. Dat is ons uitgangspunt. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we aan de verzekeraar van de tegenpartij het een en ander aan kunnen tonen. Zo moeten we niet alleen juridisch, maar ook medisch kunnen onderbouwen dat de letselschade direct verband houdt met het ongeval. Vragen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld:

  • Welke klachten en beperkingen zijn door het ongeval ontstaan?
  • Zijn deze klachten en beperkingen mogelijk blijvend?
  • Is er in de (nabije) toekomst nog een operatie nodig of zijn er andere risico’s in de toekomst waarmee wij rekening moeten houden?

Voor het antwoord op die vragen hebben we advies van onze medisch adviseur nodig.

Medische eindtoestand

Als je volledig bent hersteld, of als de situatie stabiel is en er geen verbetering of verslechtering van je situatie meer wordt verwacht, spreken we van een medische eindsituatie. Je staat dan niet meer onder behandeling. De medisch adviseur geeft aan wanneer die eindtoestand wordt verwacht en stelt een eindadvies op. Dit advies wordt eerst aan jou gestuurd en met jou besproken. Na jouw akkoord sturen we dit door naar de verzekeraar.

Ook kan de medisch adviseur aangeven dat er een medische expertise nodig is. Wat dit precies inhoudt, lees je ins ons artikel over de medische expertise.

Extra paar ogen

Tot slot kunnen we ons voorstellen dat het fijn is dat iemand met een medische achtergrond meekijkt naar jouw herstel. Dat moet een prettig en veilig gevoel geven. En dat is wat we uiteindelijk willen: een voorspoedig en aangenaam verloop van jouw letselschade.

Wijs helpt je graag

Heb je vragen over de rol van de medisch adviseur? Of is er iets anders waar je hulp bij nodig hebt? Wijs helpt je graag verder. Je kunt altijd een bericht achterlaten via het contactformulier of bellen naar 035-887 8266 om direct één van onze juristen te spreken. Dan kunnen we meteen zien wat Wijs voor je kan betekenen. We horen graag van je!

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs Letselschade zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht