Veelgestelde vragen

Ik heb al zoveel websites bekeken en zie door de bomen het bos niet meer

Dit kunnen wij ons goed voorstellen. Vaak weet je pas of je een belangenbehartiger hebt die bij jou past als je hem of haar in de ogen hebt kunnen kijken en een goed gesprek hebt gehad. Wij komen graag kosteloos en vrijblijvend langs voor een kennismakingsgesprek. Hierna kun je beslissen of Wijs de juiste belangenbehartiger voor jou is.


Welke schade wordt er vergoed?

Zie hiervoor het overzicht van kosten waar je aan kunt denken:

Kosten bij letselschade


Aan welke soorten letsel moet ik denken?

  • Botbreuken
    botbreuken zijn een veel voorkomend gevolg van een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Als er sprake is van een gecompliceerde breuk kan dit verstrekkende gevolgen hebben zowel in jouw werk- als thuissituatie.
  • NAH: niet aangeboren hersenletsel
    NAH, niet aangeboren hersenletsel, is in tegenstelling tot aangeboren hersenletsel, letsel dat is ontstaan na de geboorte. NAH kunt u bijvoorbeeld oplopen als gevolg van een ongeluk in het verkeer of tijdens uw werk.
  • Whiplash
    Het whiplashletsel vindt zijn oorzaak meestal in een achteropaanrijding. Maar een whiplash kan ook ontstaan bij andere ongevallen. Een whiplash wordt wel omschreven als een letsel aan de nek en/of rug ten gevolg van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit bewogen wordt. Een whiplash kan grote gevolgen hebben en tot veel klachten leiden. Naast nekpijn, kan bijvoorbeeld gedacht worden aan hoofdpijnklachten, concentratiestoornissen, vermoeidheid en oorsuizingen.
  • Cosmetisch letsel
    Ook wel ontsiering van gelaat en/of lichaam genoemd. Cosmetisch letsel bijvoorbeeld door het ontstaan van littekens, amputaties kan naast de lichamelijke gevolgen emotioneel veel schade veroorzaken.
  • Dwarslaesie
    Een dwarslaesie is een zeer ernstig letsel. Het heeft verstrekkende gevolgen zowel voor het slachtoffer als zijn of haar omgeving. Bij een dwarslaesie zijn doorgaans vergaande aanpassingen in en om het huis/werk nodig. Een belangenbehartiger die intensief met jou en je omgeving en de diverse partijen kan samenwerken is nog meer dan bij ander letsel cruciaal.
  • Posttraumatische dystrofie
    Een posttraumatische dystrofie of ook wel CRPS genoemd, kan al ontstaan na een klein letsel. Het is een complicatie die na een letsel aan een ledemaat kan ontstaan. Bij sommige slachtoffers met CRPS ontstaat een langdurige soms zelfs chronische situatie met grote gevolgen voor de thuis- en werksituatie.
  • Overig letsel
    Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele voorbeelden van wat voor letsel er zoal kan ontstaan na een ongeval. Hou vooral ook de blog van Wijs in de gaten want hier zal regelmatig aandacht worden besteed aan een specifiek letsel.

In welk stadium kan ik het beste een belangenbehartiger inschakelen?

Het is slim om na een ongeval zo snel mogelijk een belangenbehartiger in te schakelen. Allereerst kun je jezelf dan volledig richten op je herstel. Hiernaast zal de aansprakelijke verzekeraar ook al vrij snel contact met je opnemen om informatie in te winnen. Het kan dan fijn zijn om iemand naast je te hebben staan, die dit contact van je overneemt. Ook worden er vaak in het beginstadium al veel kosten gemaakt. Je belangenbehartiger kan bij de verzekeraar snel een voorschot voor je regelen zodat je financieel geen zorgen hebt.


Een naaste heeft letsel opgelopen maar ligt nog in het ziekenhuis. Wat kan ik het beste doen.

Zeker in zo’n situatie kan het fijn zijn om alle papieren rompslomp bij Wijs neer te leggen. Neem vooral contact met Wijs op om de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen uiteraard een afspraak met maken op een locatie die jou het beste schikt of in het ziekenhuis langskomen. Soms is alles nog zo hectisch dat het beter uitkomt om een afspraak naar een later moment te verplaatsen. In dat geval kan Wijs alvast de verzekeraar aansprakelijk stellen en een eerste voorschot regelen.


Wie betaalt de hulp van een belangenbehartiger?

De hulp van een belangenbehartiger wordt, indien iemand anders aansprakelijk is voor het door jou opgelopen letsel en hiervoor verzekerd is, vergoed door de aansprakelijke verzekeraar. Bij Wijs hoef je zelf geen kosten te betalen.


Wanneer kan ik letselschade claimen?

Dit kan direct na een ongeval. Ook als op dat moment nog niet duidelijk is waaruit het letsel, de gevolgen dan wel de schade exact bestaat. Wel moet er iemand anders aansprakelijk zijn voor het ontstaan van het ongeval en dient deze hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten (AVP/AVB/WA). Maar ook als je zelf het ongeval hebt veroorzaakt kan je soms letselschade claimen. Dit is het geval als er een SVI (schade verzekering inzittenden) of SVO (schade verzekering opzittende) op het voertuig is afgesloten.


Hoe lang duurt mijn letselzaak?

Een afwikkeling van jouw letselzaak vindt alleen plaats als je hieraan toe bent. In het geval dat je volledig bent hersteld is dit doorgaans geen punt van discussie en kan een afwikkeling vrij snel plaatsvinden.

Wat bij ernstig letsel
Maar het komt helaas ook meer dan regelmatig voor dat een cliënt niet helemaal herstelt van het opgelopen letsel. Een moment om dan te gaan toewerken naar een afwikkeling van jouw letselzaak is als er sprake is van een zogenaamde medische eindsituatie. Je herstel is op een punt gekomen dat er geen verbetering maar ook geen verslechtering te verwachten valt. De situatie is dan als het ware stabiel te noemen.

Wijs vindt het in ieder geval belangrijk dat de duur van een letselzaak geen vertraging oploopt omdat partijen niet of te laat reageren. Hoe lang een letselzaak duurt, is bij ons dus, naast afhankelijk van jouw herstel, bovenal een kwestie van jouw wensen.


Wat kan ik zelf doen?

  1. Noteer de gegevens van de partij die u aansprakelijk acht. Bij aanrijdingen met (motor) voertuigen is het raadzaam gezamenlijk een schadeaangifteformulier in te vullen. Als u aanzienlijk letsel heeft opgelopen, is er vaak al politie en ambulance na het ongeval aanwezig geweest. Ook in dat geval, is het invullen van een schadeaangifteformulier zinvol.
  2. Neem zo snel mogelijk na het ongeval contact op met uw huisarts en bespreek met hem/haar de best mogelijke medische zorg.
  3. Houdt alle kosten vanaf het begin goed bij en bewaar de nota’s.

Behandelen jullie ook overlijdensschades?

Inkie Stoop heeft in de loop van de jaren een grote ervaring opgebouwd in het behandelen van schades waarbij een naaste is overleden. Naast het grote verdriet, moet er vaak ook veel geregeld worden. Zeker als belangenbehartiger is het belangrijk om aan te voelen wanneer de nabestaanden hieraan toe zijn. Dit begint door goed te luisteren naar de wensen van de nabestaanden. Door hiernaast zoveel mogelijk uit handen te nemen, rust te geven als het nodig is en ook op de juiste tijd met elkaar om de tafel te gaan zitten, proberen wij ons steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd. Als je wordt geconfronteerd met het verlies van een naaste als gevolg van een ongeluk waarvoor iemand anders aansprakelijk is, neem dan, op een voor jou goede tijd, contact op met Wijs letselschade. Dit kan via ons kantoornummer maar je mag ook rechtstreeks bellen naar Inkie Stoop op 06-22373142.


Ik heb al een belangenbehartiger maar ben niet tevreden

Soms kan het voorkomen dat een belangenbehartiger zijn afspraken niet nakomt. Of heeft jouw belangenbehartiger het zo druk, dat het lijkt alsof hij geen voor je tijd heeft. Ook kan het zijn dat het gewoonweg niet klikt tussen jou en je belangenbehartiger. Allemaal aspecten die juist tijdens letselschade processen zo belangrijk zijn. Neem dan vooral contact met ons op om dit met ons te bespreken. Wij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek.

Maar het kan ook zijn dat je twijfelt of je belangenbehartiger alles ‘goed’ doet. In dat geval voeren wij graag voor een second opinion uit.


Ik heb een rechtsbijstandsverzekering. Kan ik dan toch zelf een belangenbehartiger kiezen?

Je kunt te allen tijde je eigen belangenbehartiger kiezen. Immers, de kosten worden betaald door de verzekeraar van de tegenpartij. Dat is, in tegenstelling tot andere rechtsgebieden, bij letsel– en overlijdenschades zo in de wet geregeld. Op deze manier is gewaarborgd dat slachtoffers aanspraak kunnen maken op kosteloze rechtshulp, ook al is er geen rechtsbijstandsverzekering afgesloten. Wij maken het regelmatig mee dat cliënten overstappen van een rechtsbijstandsverzekeraar naar een gespecialiseerd letselschadekantoor. De ervaring leert, dat hoe graag men ook de nodige aandacht aan je wilt besteden, de behandelaars bij verzekeraars het gewoonweg te druk hebben om jou unieke rechtshulp te kunnen verlenen. Hiernaast werken in de regel de meest gespecialiseerde belangenbehartigers, niet bij een rechtsbijstandsverzekeraar.