Alles over verjaring bij letselschade

In het kort
 • Verjaring betekent dat je na verloop van tijd jouw schade niet meer kunt verhalen
 • Er zijn twee verjaringstermijnen, de absolute (20 jaar) en de relatieve verjaring (5 jaar)
 • Op de verjaringstermijnen gelden uitzonderingen, zoals bij schadelijke stoffen en minderjarige slachtoffers
 • Je kunt de verjaring uitstellen door een stuitingsbrief naar de tegenpartij te sturen
 • Verjaringstermijnen zijn ingewikkeld dus we raden je aan om juridische hulp in te schakelen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Als je letselschade oploopt door een verkeers- of bedrijfsongeval komt er veel op je af. Wie weet kun je (tijdelijk) niet meer werken, heb je veel pijn en ben je ineens afhankelijk van vrienden en familie.

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij voor jouw schade heeft dan misschien niet je hoogste prioriteit. Een letselschadeprocedure kost immers veel tijd en energie, en daar zit je op dit moment niet op te wachten.

Toch is het superbelangrijk om op tijd jouw schade te verhalen. Na verloop van tijd kan jouw schadeclaim namelijk verjaren.

Hoe verjaring bij letselschade precies werkt, leggen we in dit artikel uit. Want we willen natuurlijk voorkomen dat je straks te laat bent met het verhalen van jouw schade!

Wat is verjaring?

Is een ander volgens de wet aansprakelijk voor jouw letselschade? Dan heb je recht op schadevergoeding. Maar dit recht blijft niet voor eeuwig bestaan. Je hebt vanaf het moment dat je bekend bent met jouw schade en met de tegenpartij vijf jaar de tijd om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Doe je dit niet binnen deze vijf jaar, dan is jouw vordering op de tegenpartij verjaard.

De gedachte achter verjaring van de letselschadezaak is dat de tegenpartij na een poosje niet meer weet of je echt iets van hem of haar te vorderen hebt. En hoe meer tijd er verstrijkt, hoe moeilijker het voor de tegenpartij wordt om zich te verdedigen.

Twee verschillende verjaringstermijnen

Wanneer de verjaring van de letselschadezaak precies plaatsvindt wordt niet willekeurig bepaalt. In de wet vind je specifieke verjaringstermijnen aan de hand waarvan je kunt beoordelen wanneer jouw claim verjaart.

Het gaat om twee verschillende verjaringstermijnen:

 • De relatieve verjaringstermijn (5 jaar)
 • De absolute verjaringstermijn (20 jaar)

Relatieve verjaringstermijn (5 jaar)

De eerste letselschade verjaringstermijn heet relatieve verjaring. Het is een termijn van 5 jaar die ingaat op het moment dat je weet dat er schade is én wie daarvoor verantwoordelijk is.

Uitleg relatieve verjaringstermijn

Bij letselschade kan de relatieve verjaringstermijn een beetje vaag zijn. Want hoe weet je wanneer het exacte startmoment van de termijn ingaat? Op welk moment ben je officieel bekend met de schade? Om hier helderheid in te brengen heeft de rechter een aantal aanknopingspunten geformuleerd:

 • Absolute zekerheid over de schade en de aansprakelijke persoon is niet vereist. Een vermoeden is voldoende. Heb je bijvoorbeeld een ongeval op het werk gehad, maar weet je niet zeker of de werkgever aansprakelijk is? Dan toch is het vermoeden hiervan genoeg om de verjaringstermijn in te laten gaan.
 • Van jou als slachtoffer wordt verwacht dat je eenvoudig onderzoek uitvoert naar de aansprakelijke partij. Bijvoorbeeld naar wie de eigenaar van de auto is die bij jou achterop is gereden.
 • Een gebrek aan juridische kennis staat de aanvang van de verjaringstermijn niet in de weg. Dus ook al weet je niets van de regels af, dan nog gaan de termijn in. Daarom is het heel belangrijk om je door een ervaren letselschadespecialist te laten bijstaan die hier alles vanaf weet!

Absolute verjaringstermijn (20 jaar)

Dan is er nog de absolute verjaringstermijn. Dit is een letselschade verjaringstermijn van 20 jaar die begint te lopen vanaf het moment van het ongeval. De verjaring bij letselschade is na 20 jaar dus definitief. Ook als je er pas na 21 jaar achter komt wie je aansprakelijk moet stellen.

Maar er is goed nieuws. De absolute verjaringstermijn bij letselschade is alleen van toepassing op ongevallen die vóór 2004 hebben plaatsgevonden. Heb je een ongeval gehad in 2010? Dan geldt die termijn niet meer. De absolute verjaringstermijn is dus binnenkort voorgoed verleden tijd!

Uitzonderingen op de verjaringstermijnen

Op zowel de relatieve als absolute verjaringstermijn gelden bepaalde uitzonderingen:

 • Bij minderjarigen begint de relatieve verjaringstermijn pas te lopen als ze 18 jaar zijn geworden. Minderjarigen hebben dus vanaf 18 jaar nog 5 jaar de tijd om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.
 • Bij letselschade na een verkeersongeval heb je geen 5, maar 3 jaar de tijd om de verzekeraar van de tegenpartij rechtstreeks aan te spreken. De veroorzaker van het ongeval zelf – dus bijvoorbeeld de bestuurder van het bestelbusje – kun je wél binnen 5 jaar aansprakelijk stellen.
 • Heb je schade opgelopen door het in aanraking komen met schadelijke stoffen? Dan is de absolute verjaringstermijn geen 20, maar 30 jaar.

Voorbeelden van verjaring bij letselschade

Hieronder een paar voorbeelden van hoe de verjaring bij letselschade in de praktijk werkt. Zo wordt het hopelijk wat makkelijker voor je om de materie te begrijpen!

Voorbeeld verkeersongeval

Op 23 februari 2018 overkomt je een verkeersongeval. Je wordt van achteren aangereden door een bestelbusje. Hierdoor loop je een whiplash op, maar je onderneemt in eerste instantie geen actie. Je denkt dat het wel meevalt en vanzelf overgaat. Als je in 2022 nog steeds pijn hebt, besluit je toch de schade te verhalen. Kan dit nog?

Letselschade verjaringstermijn: de relatieve verjaringstermijn is bij verkeersongevallen 3 jaar. Je kunt dus niet rechtstreeks de verzekeraar van de (auto van de) tegenpartij aanspreken voor vergoeding van jouw letselschade. Wel kun je de eigenaar van het busje persoonlijk aanspreken, zolang dit binnen 5 jaar gebeurt.

Voorbeeld bedrijfsongeval

Op 5 augustus 2019 overkomt jou een bedrijfsongeval met een heftruck en je loopt ernstig armletsel op. Je spreekt in 2021 jouw werkgever aan voor het vergoeden van jouw letselschade.

Letselschade verjaringstermijn: 5 jaar. Je moet als slachtoffer, nu je sinds 2019 bekend bent met jouw schade binnen 5 jaar (dus uiterlijk 5 augustus 2024) de werkgever aansprakelijk stellen voor jouw letselschade. Gelukkig zijn de meeste werkgevers goed verzekerd en zal in dat geval de verzekeraar kunnen worden aangesproken voor vergoeding van jouw letselschade.

Kan de verjaring bij letselschade worden uitgesteld?

Ja. Het uitstellen van de verjaring heet ‘stuiting van de verjaring’. Dit doe je door een zogenaamde stuitingsbrief te sturen naar de tegenpartij.

In deze aangetekende brief breng je de tegenpartij op de hoogte van het feit dat je aanspraak blijft maken op mogelijke vergoeding van jouw schade. Uiteraard is het belangrijk dat je in de brief nadrukkelijk aangeeft dat je de verjaring stuit! Ook raden we je aan om te noemen dat je het recht op betaling van smartengeld en wettelijke rente wilt behouden.

Het kan zijn dat je een letselschadezaak voorlopig afsluit, maar dat je nog niet volledig bent hersteld. Mocht je er zeker van willen zijn dat je over meer dan 5 jaar na afsluiten van de zaak nog aanspraak kunt maken op vergoeding van eventuele toekomstige schade, dan moet de verjaring van jouw letselschade worden gestuit.

Om er zeker van te zijn dat het stuiten van de verjaring bij letselschade op de juiste wijze gebeurd, raden we je aan een ervaren en professionele letselschadejurist in te schakelen bij het behandelen van jouw letselschade. Deze overlegt bij afronding van jouw letselschade of jij in de toekomst nog actie moet ondernemen of niet. Dat scheelt een hoop zorgen!

De specialisten van Wijs helpen je graag

Hoe het zit met letselschade en verjaring is best ingewikkeld. Wijs helpt je hier dan ook graag bij! Onze juristen hebben meer dan 20 jaar ervaring met het verhalen van letselschade en weten precies hoe ze jou op persoonlijke en professionele wijze kunnen helpen.

Samen kijken we wat er nodig is om jouw letselschade in kaart te brengen en uiteindelijk af te ronden. Zo heb jij meer tijd en energie over om je te focussen op wat het allerbelangrijkste is: jouw herstel. Onze hulp is voor al onze cliënten kosteloos.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier of bel naar 035-8878266 om meteen één van onze juristen te spreken.