Kan mijn letselschadeclaim verjaren?

Na een ongeluk waarbij je letselschade hebt opgelopen komt er veel op je af. Je kunt (tijdelijk) niet meer werken, hebt veel pijn en ineens ben je afhankelijk van familie en vrienden. Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij heeft daarom misschien niet je grootste prioriteit. Bovendien kost een procedure veel tijd en energie en daar zit je op dit moment niet op te wachten. Toch is het belangrijk om hier tijdig werk van te maken. Jouw schadeclaim kan na verloop van tijd namelijk verjaren.

Wat is verjaring?

Is een ander volgens de wet aansprakelijk voor jouw schade, dan heb je recht op schadevergoeding. Maar je kunt beter niet te lang wachten met het claimen hiervan. Na een paar jaar verloopt namelijk jouw recht op schadevergoeding. Dit wordt verjaring genoemd. Claimen heeft dan helaas geen zin meer.

Hierachter schuilt de gedachte:

  • dat de wederpartij na een tijdje soms niet meer weet of je echt iets van hem of haar te vorderen hebt, en
  • dat het voor de veroorzaker na verloop van tijd moeilijk wordt om zich nog te verdedigen.

Wanneer treedt verjaring op?

De regels over verjaring kun je vinden in artikel 3:310 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Hierin staan twee verjaringstermijnen genoemd: een termijn van 5 jaar en van 20 jaar.

  • De termijn van 5 jaar gaat in op het moment dat je weet dat er schade is en wie daarvoor verantwoordelijk is
  • De termijn van 20 jaar begint te lopen vanaf het moment van het ongeval. De claim verjaart na 20 jaar dus sowieso. Ook als je er pas na 21 jaar achter komt wie je aansprakelijk moet stellen.

Wanneer begint de verjaringstermijn precies?

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het exacte startmoment van de verjaringstermijn van 5 jaar. Hoe bepaal je bijvoorbeeld op welk moment je “weet” wat de schade is? Voor dit soort vragen heeft de rechter een paar aanknopingspunten geformuleerd. Namelijk:

  • Absolute zekerheid over de schade en de aansprakelijke persoon is niet vereist. Een vermoeden is voldoende. Heb je bijvoorbeeld een ongeluk gehad op je werk, maar weet je niet helemaal zeker of je werkgever wel aansprakelijk is, dan is dat toch genoeg om de verjaringstermijn in te laten gaan.
  • Van jou als slachtoffer wordt verwacht dat je “eenvoudig onderzoek” uitvoert. Bijvoorbeeld naar wie de eigenaar van het bestelbusje is waarmee je een aanrijding hebt gehad. Als je dit nalaat kan je niet met succes aanvoeren dat je niet bekend was met de schade of de veroorzaker daarvan, mocht dat het geval zijn.
  • Een gebrek aan juridische kennis staat aanvang van de verjaringstermijn niet in de weg. Dus ook al wist je niet van deze regels af, toch gaat de verjaringstermijn gewoon in. Daarom is het heel belangrijk om je door een ervaren en betrouwbare letselschadespecialist te laten helpen.

Verkeersongevallen kennen een uitzondering!

Heb je een verkeersongeval gehad? Dan hoef je de veroorzaker zelf niet per se aansprakelijk te stellen. Je kunt namelijk meteen rechtstreeks naar diens verzekeraar toe. Maar dan geldt er wel een uitzondering op de verjaringstermijn.

Wanneer je jouw schadeclaim direct bij de verzekeraar van de tegenpartij indient, is de verjaringstermijn namelijk geen 5, maar 3 jaar. Dat lees je terug in artikel 10 van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). Na het verstrijken van die termijn kun je echter nog wel gewoon bij de bestuurder terecht. Let hier dus goed op!

Kan de verjaring worden uitgesteld?

Ja, dat kan. Dit wordt “stuiting” van de verjaring genoemd. Tijdens en na afloop van de letselschadezaak moet je voorkomen dat de verjaringstermijn afloopt en je daardoor niet meer jouw schade bij de aansprakelijke partij kunt verhalen. Zeker wanneer je verwacht in de toekomst nog schade te zullen lijden. Dit doe je door (ruim) op tijd een zogenaamde aangetekende stuitingbrief te sturen naar de verzekeraar van de tegenpartij.

Wij helpen je graag

Hoe het zit met de verjaringstermijnen is allemaal best ingewikkeld. Dat geldt ook voor andere (juridische) aspecten van een letselschadezaak. We raden je daarom aan om op tijd professionele en deskundige hulp in te schakelen. Hoe eerder je dit doet, hoe meer tijd en energie je over hebt voor jouw herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste. Wijs helpt je hier graag bij. Onze juristen hebben meer dan 20 jaar ervaring en weten dan ook precies hoe ze jou op persoonlijke en professionele wijze kunnen helpen. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier of bel ons op 035-887 8266. We horen graag van je!