Letselschade in sport- en spelsituaties

In het kort
 • Wat precies onder sport en spel valt is afhankelijk van de omstandigheden van het geval
 • De aansprakelijkheid van jouw tegenstander of medespeler wordt bepaald aan de hand van de vraag of iemand een “onrechtmatige daad” heeft gepleegd
 • In sport- en spelsituaties komt aansprakelijkheid niet vaak voor
 • Soms kun je de sportvereniging of organisator van een toernooi aansprakelijk stellen als er een hele grove fout is gemaakt, maar dit is eerder uitzondering dan regel
 • Het vaststellen van de aansprakelijkheid is bij sport- en spelsituaties extra lastig, daarom is het belangrijk om op tijd juridische hulp in te schakelen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Één van de meest voorkomende situaties waarin je letsel op kunt lopen is tijdens het sporten. Er gaat geen voetbalwedstrijd of judotoernooi voorbij waarin iemand een blessure krijgt. Soms door het toedoen van medespelers of tegenstanders. Je wordt net iets te hard onderuit gehaald, iemand geeft een kopstoot of je krijgt keihard een hockeybal tegen je hoofd. Met alle gevolgen van dien. Misschien kun je tijdelijk niet meer werken, maak je veel medische kosten en uiteraard kun je voorlopig niet meer sporten. Dat is niet niks. We kunnen dus heel goed begrijpen dat jij jezelf afvraagt of je de veroorzaker aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat valt onder sport en spel?

Een (ijs)hockey- of voetbalwedstrijd valt overduidelijk onder sport en spel. Een zwemcompetitie ook.

Maar sommige situaties zijn lastig te beoordelen. Bijvoorbeeld:

 • Hoe zit het wanneer de wedstrijd eigenlijk al is gestopt, maar iemand toch doorgaat en hierdoor letsel veroorzaakt?
 • Of als letsel ontstaat bij een toeschouwer of coach?
 • Tot hoe laat na het laatste fluitsignaal blijft de sport- en spelsituatie bestaan?

De ene keer wordt iets beoordeeld als sport en spel, de andere keer niet. Telkens moet heel goed worden gekeken naar de omstandigheden van het geval.

Is mijn tegenstander of medespeler aansprakelijk?

De aansprakelijkheid van jouw tegenstander of medespeler moet worden beoordeeld aan de hand van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Is aan die regels voldaan? Dan heeft iemand een “onrechtmatige daad” gepleegd en moet hij of zij jouw schade vergoeden.

In sport- en spelsituaties komt aansprakelijkheid echter niet vaak voor. Zelfs niet als iemand een rode kaart krijgt van de scheidsrechter, zoals je in deze uitspraak kunt lezen. Als je daarover nadenkt is dat niet zo gek. Je neemt immers een bepaald risico. Ga je judo’en? Dan weet je dat je hard op de grond kunt vallen. Bij boksen weet je dat je klappen gaat krijgen. Zo kent iedere sport z’n eigen risico’s.

Soms gaat een klap of stoot echter verder dan het “normale” risico. Bijvoorbeeld:

 • Iemand deelt opzettelijk een extreem harde klap uit, wat verder gaat dan ruw spelen
 • De speler overtreedt niet zomaar de spelregels, maar is abnormaal gevaarlijk of gemeen bezig
 • De schadeveroorzakende gedraging is onvoorzien en het spel lokt die gedraging niet uit.

Is één van deze situaties van toepassing? Dan heb je kans dat de veroorzaker aansprakelijk is.

…en mijn sportvereniging?

Hoe zit het als een sportvereniging een fout maakt? Bijvoorbeeld de organisator van een voetbaltoernooi, of een tennisclub? Soms kun je die aansprakelijk stellen. Als de vereniging een héle grove fout heeft gemaakt, en handelt in strijd met de regels van de vereniging, kun je naar de vereniging toe stappen. Maar dit is eerder uitzondering dan regel.

Wat kan ik nu het beste doen?

Heb je letselschade opgelopen in een sport- en spelsituatie? Dan is het vaststellen van de aansprakelijkheid extra lastig. Het is daarom belangrijk op tijd hulp in te schakelen. Want lastig betekent niet onmogelijk. Bij Wijs letselschade hebben we hier ruime ervaring mee en we kijken dan ook graag wat we voor je kunnen doen. Zo kun jij je focussen op je herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Of bel ons op 035-887 82 66, zodat je direct één van onze juristen kunt spreken. We helpen je graag!