Waarborgfonds Motorverkeer: heb ik recht op vergoeding?

22 september 2022

Geplaatst in: Algemeen Verkeersongeval

Je bent aangereden en gewond geraakt. Met een gebroken been, hersenschudding of misschien wel een whiplash tot gevolg. Alsof dat niet vervelend genoeg is, is de dader ook nog eens doorgereden! Of de auto of bus van de dader is niet verzekerd. Wie vergoedt nu jouw schade?

Geen paniek. Als de dader van een verkeersongeval onverzekerd of onbekend is gebleven, of jou heeft aangereden met een gestolen auto, kun je in sommige gevallen bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht. In deze blog lees je wanneer je in aanmerking komt voor vergoeding van jouw letselschade door het Waarborgfonds.

Liever kijken en luisteren dan lezen? Bekijk hier onze video over een met een onverzekerd of onbekend voertuig:

Wat is het Waarborgfonds Motorverkeer?

Wanneer een automobilist een ongeluk veroorzaakt, heb je als slachtoffer van letselschade na een auto ongeluk recht op schadevergoeding. Om te garanderen dat die vergoeding altijd uit kan worden gekeerd, moeten auto’s, scooters, brommers en andere motorvoertuigen verplicht verzekerd zijn voor aansprakelijkheid bij letselschade. Helaas is dat niet altijd zo. Als slachtoffer kom je dan zelf met de schade te zitten.

Als oplossing voor deze situatie, en voor het geval iemand na een ongeluk doorrijdt of jou aanrijdt met een gestolen voertuig, is er een fonds opgericht waaruit je als slachtoffer tóch een vergoeding kunt krijgen. Dit fonds is het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wanneer kan ik bij het Waarborgfonds terecht?

Om voor vergoeding van het Waarborgfonds bij auto ongelukken in aanmerking te komen moet je aan 3 voorwaarden voldoen. Hieronder lees je welke voorwaarden het Waarborgfonds stelt.

1. De schade is veroorzaakt door een auto, bus, bromfiets of ander motorvoertuig

Bij een ongeluk met twee fietsers kun je geen beroep doen op het Waarborgfonds voor jouw schade. Alleen als de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. Zelf hoef je niet in een motorvoertuig hebben gereden. Voorbeelden van motorvoertuigen zijn:

  • Auto
  • Bus
  • Bromfiets
  • Scooter

Ook een elektrische fiets valt onder motorvoertuigen. Een gewone fiets niet.

Schade ontstaan door vandalisme, vuurwerk, brandstichting of natuurgeweld wordt helaas niet door het Waarborgfonds vergoed.

2. De schade kan niet of slechts deels op de dader worden verhaald

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet sprake zijn van één van de volgende situaties:

  • De veroorzaker is doorgereden en onbekend gebleven
  • De veroorzaker is bekend, maar niet verzekerd
  • Het motorvoertuig is wel bekend, maar gestolen
  • Het motorvoertuig is wél verzekerd, maar de verzekeraar is failliet
  • De veroorzaker is niet verzekerd vanwege principiële bezwaren en heeft een vrijstelling van de overheid gekregen. De schade kan niet in overleg met deze persoon worden geregeld.

3. Je hebt je best gedaan om de dader te achterhalen

Je krijgt niet meteen je schade vergoed door het Waarborgfonds als de dader na een verkeersongeval is doorgereden of onverzekerd is. Er geldt een inspanningsvereiste. Dit betekent dat je je best moet hebben gedaan om de identiteit van de dader te achterhalen. Dat je bijvoorbeeld politie aangifte moet hebben gedaan, een buurtonderzoek uitgevoerd of een advertentie moet hebben geplaatst. Die acties moet je zo snel mogelijk na het ongeluk uitvoeren.

Is de veroorzaker van de schade of de eigenaar van het aansprakelijke voertuig wel bekend, maar onverzekerd, of gaat het om de dief van een gestolen auto? Dan moet je hem of haar meteen schriftelijk aansprakelijk stellen. Het is verstandig om hierbij hulp te vragen bij een ervaren letselschadejurist.

Let op: wacht je langer dan 14 dagen met het uitvoeren van de hierboven genoemde acties, dan wordt jouw (auto) schade niet door het Waarborgfonds vergoed!

Welke schade vergoedt het Waarborgfonds?

Het maakt niet uit om wat voor soort schade het gaat. Ook letselschade wordt vergoed. Dat is de schade als gevolg van de verwondingen die je door het ongeval hebt opgelopen. Zoals medische kosten, kosten voor hulp in de huishouding en gemiste inkomsten. Bij Wijs Letselschade helpen we je altijd met het uitzoeken en berekenen van de schade, zodat je zeker weet dat je krijgt waar je recht op hebt.

Heb ik bij het Waarborgfonds een eigen risico?

Niet voor de letselschade. Alleen bij materiële schade, dus schade aan de auto bijvoorbeeld, door een onbekend gebleven voertuig geldt een wettelijk eigen risico van € 250,00.

Heb je nog vragen over het Waarborgfonds Motorverkeer? Of zoek je een letselschadejurist die jou kan helpen met het claimen van de letselschade? Neem dan gerust contact op via het contactformulier. Of bel 035-8878266 voor gratis advies van één van onze juristen. Onze hulp is voor cliënten altijd kosteloos. We helpen je graag!

Terug naar blog-overzicht