Zoek dekking! Waarom en hoe werkgevers zich moeten verzekeren

Hoeveel maatregelen je ook neemt: de kans op een bedrijfsongeval valt niet volledig uit te sluiten. Een werknemer kan bijvoorbeeld struikelen over een kabel, worden geduwd door een collega, of onder werktijd schade oplopen in het verkeer. Als werkgever is het daarom essentieel goed verzekerd te zijn tegen de financiële risico’s die een ongeval op de werkvloer met zich mee kan brengen.

Het belang van goed verzekeren

Verzekeringsmaatschappijen bieden allerlei verschillende soorten verzekeringen en pakketten aan die de schade als gevolg van een bedrijfsongeval moeten dekken. Maar waarom is dekking eigenlijk nodig? De voornaamste reden moet worden gezocht in juridische hoek. Als werkgever ben je bijna altijd aansprakelijk voor de schade die een werknemer door een ongeval op het werk lijdt. Dit betekent dat je alle schade van de werknemer moet vergoeden. Hier valt een hele hoop onder. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Medische kosten, zoals facturen van de fysio;
 • Gederfd inkomen;
 • Huishoudelijke hulp;
 • Reiskosten van ritjes naar het ziekenhuis.

Door het afsluiten van een of meer goede verzekeringen worden werkgevers tegen die kosten beschermd. En dat is wel zo fijn, want het gaat dikwijls om flinke bedragen. Je wilt natuurlijk niet dat je onderneming in gevaar komt!

Soorten verzekeringen

Aan welke verzekeringen moet je denken? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

 • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  Met deze verzekering worden werkgevers beschermd tegen de gevolgen van aansprakelijkheid. Alleen die schade wordt vergoed waar het bedrijf aansprakelijk voor is. Daarnaast moet het ongeval hebben plaatsgevonden in de werkomgeving. Belangrijk is dat een ongeval met een voertuig in principe niet door deze verzekering wordt gedekt. Nemen je werknemers in het kader van hun werkzaamheden regelmatig deel aan het verkeer, of wordt gewerkt met heftrucks, dan is het raadzaam hier een specifieke verzekering voor af te sluiten.
 • Werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen (WEGAS, WEGAM of WEGAS XL)
  De WEGAS- en WEGAM-verzekering zijn verzekeringen die letsel- en materiële schade door of met motorrijtuigen dekken. Want ook in die gevallen is de werkgever meestal aansprakelijk. Is schade opgelopen met het eigen voertuig van de werknemer en is hij daar niet grondig voor verzekerd? Dan wordt de cascoschade aan dat voertuig vergoed. De WEGAS XL verzekering is een uitgebreide versie: naast alle verkeersdeelname en woon-werkverkeer komt ook andere schade in de uitvoering van de werkzaamheden voor vergoeding in aanmerking. Zelfs schade waar de werkgever juridisch gezien niet aansprakelijk voor is.
 • Werkmaterieelverzekering
  Dit is een verzekering die schade dekt veroorzaakt door zelfrijdend (gemotoriseerd) werkmaterieel. Bekende voorbeelden zijn een hijskraan die een verkeerd gebouw raakt of graafmachine die een leiding kapot trekt. Als een werknemer een ongeluk overkomt met een dergelijke machine waar de werkgever aansprakelijk voor is, dekt de werkmaterieelverzekering de kosten.
 • Uitgebreide verzekeringen
  Veel verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan bovenop de AVB. De Goed Werkgeverschapverzekering en WerkgeverZeker zijn hier voorbeelden van. Welke voorwaarden precies van toepassing zijn bepaal je zelf. In principe is het bij deze verzekeringen zo dat de plaats van het ongeval niet uit maakt. Het doet er daarnaast niet toe of het gaat om een vrijwilliger zonder contract, een stagiair of een vaste werknemer. Ook wanneer het ongeval in privétijd heeft plaatsgevonden, worden de kosten in bepaalde gevallen gedekt. Net als bij de WEGAS XL wordt zelfs schade vergoed waar de werkgever niet aansprakelijk voor is. Het voordeel van deze verzekeringen is dat er geen juridisch getouwtrek over de aansprakelijkheid ontstaat. Het voordeel hiervan is dat de werknemer de schade al direct schade vergoed krijgt en zich daardoor volledig kan focussen op het herstel. De kans dat de werknemer snel weer aan het werk kan, wordt daarmee vergroot. Bovendien wordt de kans dat de arbeidsverhouding door het ongeval wordt geschaad een stuk kleiner.

Tips voor de werkgever

 • Sluit altijd een AVB-verzekering af, zodat je bent beschermd tegen de hoge kosten die aansprakelijkheid met zich kan meebrengen;
 • Check goed of je naast (of in plaats van) de AVB nog andere verzekeringen nodig hebt. Moeten werknemers onder werktijd vaak de weg op? Sluit dan een WEGAM of WEGAS (XL) verzekering af. Heb je een bouwbedrijf en ben je in het bezit van een aantal hijskranen? Zorg dat een werkmaterieelverzekering de schade dekt.
 • Wil je goed voor je werkgever zorgen en de kans op relatieverstoring met werknemers zo minimaal mogelijk houden, dan is het raadzaam een uitgebreide verzekering zoals de WerkgeverZeker-verzekering af te sluiten.
 • Vraag hierover advies bij je assurantie-tussenpersoon. Hij of zij weet precies welke verzekeringen jij het beste kunt afsluiten.

Heeft er een bedrijfsongeval plaatsgevonden en wil je als werkgever weten wat je het beste kunt doen? Lees dan onze Wijs Wijzer voor bedrijven waarin wij precies vertellen welke stappen je dan het beste kunt zetten.