Aansprakelijkheidsverzekering werkgever bij een bedrijfsongeval

In het kort
 • Als werkgever ben je bijna altijd aansprakelijk voor een bedrijfsongeval
 • Daarom is het belangrijk om goede aansprakelijkheidsverzekeringen af te sluiten
 • Er zijn verschillende soorten verzekeringen voor werkgevers
 • Vraag advies bij de assurantie-tussenpersoon om te weten welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Hoeveel maatregelen je ook neemt: de kans op een bedrijfsongeval valt niet volledig uit te sluiten. Een werknemer kan bijvoorbeeld struikelen over een kabel, worden geduwd door een collega, of onder werktijd schade oplopen in het verkeer. Als werkgever is het daarom essentieel om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten tegen de financiële risico’s die een ongeval op de werkvloer met zich mee kan brengen.

Het belang van een goede aansprakelijkheidsverzekering

Verzekeringsmaatschappijen bieden allerlei verschillende soorten verzekeringen en pakketten aan die de schade als gevolg van een bedrijfsongeval moeten dekken. Maar waarom is een verzekering bij een bedrijfsongeval eigenlijk nodig? De voornaamste reden moet worden gezocht in juridische hoek. Als werkgever ben je bijna altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval voor de schade die een werknemer door een ongeval op het werk lijdt. Dit betekent dat je alle schade van de werknemer moet vergoeden. Hier valt een hele hoop onder. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Medische kosten, zoals facturen van de fysiotherapeut;
 • Inkomensverlies;
 • Huishoudelijke hulp;
 • Reiskosten van ritjes naar het ziekenhuis.

Door het afsluiten van een of meer goede aansprakelijkheidsverzekeringen voor werkgevers worden zij tegen die kosten beschermd. En dat is wel zo fijn, want het gaat dikwijls om flinke bedragen. Je wilt als werkgever natuurlijk niet dat je onderneming in gevaar komt!

Soorten verzekeringen bij een bedrijfsongeval

Aan welke aansprakelijkheidsverzekeringen voor werkgevers moet je denken? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

 • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  Met deze verzekering voor een bedrijfsongeval worden werkgevers beschermd tegen de gevolgen van aansprakelijkheid. Alleen die schade wordt vergoed waar het bedrijf aansprakelijk voor is. Daarnaast moet het ongeval hebben plaatsgevonden in de werkomgeving. Belangrijk is dat een ongeval met een voertuig in principe niet door deze verzekering wordt gedekt. Nemen je werknemers in het kader van hun werkzaamheden regelmatig deel aan het verkeer, of wordt gewerkt met heftrucks, dan is het raadzaam hier een specifieke verzekering voor af te sluiten.
 • Werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen (WEGAS, WEGAM of WEGAS XL)
  De WEGAS- en WEGAM-verzekering zijn verzekeringen van de werkgever die letsel- en materiële schade door of met motorrijtuigen dekken. Want ook in die gevallen is de werkgever meestal aansprakelijk. Is schade opgelopen met het eigen voertuig van de werknemer en is hij daar niet grondig voor verzekerd? Dan wordt de cascoschade aan dat voertuig vergoed. De WEGAS XL verzekering is een uitgebreide versie: naast alle verkeersdeelname en een ongeval tijdens woon werkverkeer komt ook andere schade in de uitvoering van de werkzaamheden voor vergoeding in aanmerking. Zelfs schade waar de werkgever juridisch gezien niet aansprakelijk voor is.
 • Werkmaterieelverzekering
  Dit is een aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever die schade dekt veroorzaakt door zelfrijdend (gemotoriseerd) werkmaterieel. Bekende voorbeelden zijn een hijskraan die een verkeerd gebouw raakt of graafmachine die een leiding kapot trekt. Als een werknemer een ongeluk overkomt met een dergelijke machine waar de werkgever aansprakelijk voor is, dekt de werkmaterieelverzekering de kosten.
 • Uitgebreide verzekeringen
  Veel verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan bovenop de AVB. De Goed Werkgeverschapverzekering en WerkgeverZeker zijn hier voorbeelden van. Welke voorwaarden precies van toepassing zijn bepaal je als werkgever zelf. In principe is het bij deze verzekeringen zo dat de plaats van het ongeval niet uit maakt. Het doet er daarnaast niet toe of het gaat om een vrijwilliger zonder contract, uitzendkracht, een stagiair of een vaste werknemer. Ook wanneer het ongeval in privétijd heeft plaatsgevonden, worden de kosten in bepaalde gevallen gedekt. Net als bij de WEGAS XL wordt zelfs schade vergoed waar de werkgever niet aansprakelijk voor is. Het voordeel van deze verzekeringen is dat er geen juridisch getouwtrek over de aansprakelijkheid ontstaat. De werknemer krijgt de schade direct vergoed en kan zich daardoor volledig focussen op zijn of haar herstel. De kans dat de werknemer snel weer aan het werk kan, wordt daarmee vergroot. Bovendien wordt de kans dat de arbeidsverhouding door het ongeval wordt geschaad een stuk kleiner.

Tips voor de werkgever

 • Sluit altijd een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor de werkgever af, zodat je bent beschermd tegen de hoge kosten die aansprakelijkheid voor een ongeval van een werknemer met zich kan meebrengen;
 • Check goed of je naast (of in plaats van) de AVB nog andere verzekeringen nodig hebt. Moeten werknemers onder werktijd vaak de weg op? Sluit dan een WEGAM of WEGAS (XL) verzekering af. Heb je een bouwbedrijf en ben je in het bezit van een aantal hijskranen? Zorg dat een werkmaterieelverzekering de schade dekt.
 • Wil je goed voor je werknemer zorgen en de kans op relatieverstoring met werknemers zo minimaal mogelijk houden, dan is het raadzaam een uitgebreide verzekering zoals de WerkgeverZeker-verzekering af te sluiten.
 • Vraag hierover advies bij je assurantie-tussenpersoon. Hij of zij weet precies welke verzekeringen jij het beste kunt afsluiten.

Heeft er een bedrijfsongeval plaatsgevonden en wil je checken welke aansprakelijkheidsverzekering je als werkgever nodig hebt? En wil je weten wat je nog meer het beste kunt doen? Lees dan onze Wijs Wijzer voor bedrijven waarin wij precies vertellen welke stappen je dan het beste kunt zetten en of je bijvoorbeeld het ongeval moet melden bij de arbeidsinspectie. Wil je liever direct een van onze juristen spreken? Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons op 035-887 82 66. We helpen je graag!