het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

Je hebt een bedrijfsongeval gehad. Wat nu?

Je hebt een drukke baan, maar door een bedrijfsongeval word je gedwongen thuis te blijven. Je maakt meer kosten dan normaal. Hulp in de huishouding, medische zorg, enzovoort. Je werkgever mist een medewerker, maar jij mist je werk en hebt veel kosten. Wat te doen?

Wanneer jou een ongeval overkomt op je werk waar je letselschade aan overhoudt, is jouw werkgever hiervoor bijna altijd verantwoordelijk. Gelukkig zijn de meeste werkgevers goed verzekerd voor een bedrijfsongeval en wordt alle schade die jij lijdt door hun verzekeraar betaald. Bekijk de 3 stappen voor werkgevers na een ongeval.

Omdat dit soms best een ingewikkeld traject is, zijn er letselschadejuristen die jou hierbij kunnen helpen. Wij van Wijs zijn als een van de weinige kantoren in Nederland gespecialiseerd in de specifieke begeleiding na een bedrijfsongeval. Wij hebben inmiddels geleerd dat hiervoor andere vaardigheden nodig zijn dan bij welk ander ongeval. Wij helpen jou dan ook graag.

Hoe kunnen wij je helpen?

Bel ons op 035 887 8266 voor direct contact met een letselschade jurist.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij nemen direct contact met je op.

Wat kan Wijs voor jou betekenen?

 • Wijs biedt gegarandeerde kosteloze rechtshulp
 • Wijs komt bij je langs
 • Wijs regelt voorschotbetalingen
 • Wijs neemt alle papierwerk uit handen
 • Wijs behaalt het maximale resultaat

Neem contact op

“Betrokkenheid en kennis van zaken in een uitstekende belangenbehartiging.”

Philip

Gemiddeld beoordeeld met een 9.6
Lees meer ervaringen

Aan welke schade moet je denken?

Wat is een bedrijfsongeval?

Nu is natuurlijk de vraag… Wanneer is iets een bedrijfsongeval? Misschien een open deur, maar een bedrijfsongeval is een ongeval dat plaatsvindt op het werk of onder werktijd.

We proberen ongelukken natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen. Maar helaas lukt dat niet altijd. Ook niet in de werksfeer. En omdat we nou eenmaal veel tijd doorbrengen op het werk, is de kans dat er iets mis gaat vrij groot. Denk bijvoorbeeld aan het struikelen over een kabel, een ongeval met heftruck, het uitglijden over een te gladde vloer of het vallen van een steiger tijdens bouwwerkzaamheden. Maar ook verkeersongevallen tijdens werktijd worden als bedrijfsongeval gezien. Bijvoorbeeld wanneer je aan het carpoolen bent. Dus de vraag ‘wat is een bedrijfsongeval’ mag breed worden beantwoord.

Het vervelende aan een bedrijfsongeval is dat je als werknemer vaak letselschade oploopt. Gelukkig is er een lichtpuntje: als slachtoffer van een bedrijfsongeval heb je vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Dat vind je terug in de wet.

Een bedrijfsongeval, hoe is dat juridisch geregeld?

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval? Allereerst, geen paniek. Bij letselschade na een bedrijfsongeval is de werkgever bijna altijd verzekerd voor wat komen gaat. We adviseren werkgevers daarom altijd om zich te richten op het herstel van de medewerker en een positieve gezamenlijke afwikkeling van het ongeval. Zonder verklaringen te maken over schuld of aansprakelijkheid. Als medewerker ben je tenslotte niet opeens de tegenpartij. Je komt hier beiden positief uit.

Juridisch gezien is in artikel 7:658 BW van het Burgerlijk Wetboek bepaald dat als een werknemer letselschade oploopt na een bedrijfsongeval, de werkgever hiervoor aansprakelijk is. Alleen als alle mogelijke voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen zijn getroffen en ook bewijsbaar alle goede instructies zijn gegeven, kan er soms een uitzondering op de aansprakelijkheid bestaan. Echter, wanneer je als werknemer onder werktijd gewond raakt is in de praktijk de werkgever aansprakelijk. Wist je dat dit vaak ook geldt voor uitzendkrachten, vrijwilligers en ZZP-ers?

Hoe te handelen na een bedrijfsongeval?

Een voorbeeld van een bedrijfsongeval. Stel, je voert werkzaamheden uit in de keuken van een restaurant. Op de grond ligt een dik zwart snoer. Door de drukte zie je het snoer over het hoofd en struikel je erover heen. Helaas kom je slecht ten val en word je met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Aldaar blijkt dat je ernstig letsel aan je linkerbeen en schouder hebt opgelopen. Wat staat jou en je werkgever nu te doen?

Stap 1: Laat de werkgever weten dat je een ongeval hebt gehad

Allereerst is het van belang dat jouw werkgever op de hoogte is van het bedrijfsongeval. Mocht het zo zijn dat jouw werkgever nog niet op de hoogte is van het bedrijfsongeval, meld dit dan alsnog direct. Hoe sneller de werkgever weet dat jij een ongeval hebt gehad, hoe beter. Dan kan de werkgever ook direct de juiste stappen zetten.

Stap 2: Vraag een ongevallenrapport op

De werkgever moet bij letselschade na een bedrijfsongeval een ongevallenrapport opstellen. Dit moet altijd gebeuren! Wat hier in ieder geval in hoort te staan is:

 • Een beschrijving van het ongeluk
 • De oorzaak van het ongeluk
 • De risicobeperkende maatregelen die zijn getroffen

Dit rapport kun je zien als interne registratie van het ongeval. Dit formulier kan, indien je jouw werkgever aansprakelijk gaat stellen, van pas komen. Vraag dan ook na of jouw werkgever een ongevallenformulier of rapport heeft opgemaakt en zo ja, of daarvan een kopie verstrekt kan worden.

Stap 3: Check of de arbeidsinspectie is ingeschakeld

In sommige gevallen is de werkgever verplicht om een bedrijfsongeval te melden bij de Arbeidsinspectie. Vraag na of jouw werkgever een melding bij de arbeidsinspectie heeft gedaan en vraag hem om bij twijfel in ieder geval een melding te doen. Als het een meldingsplichtig ongeval betreft, dan zal de arbeidsinspectie onderzoek naar de toedracht van het ongeval doen.

Stap 4: Stel de werkgever aansprakelijk

Je kan jouw werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade die jij lijdt door het bedrijfsongeval. Indien de werkgever aansprakelijk is zal hij de schade die jij lijdt door het ongeval moeten vergoeden.

Een werkgever is hier gelukkig vaak goed voor verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers. De werkgever moet het bedrijfsongeval dan ook altijd melden bij de verzekeraar of assurantietussenpersoon. Dit kan de AVB-verzekeraar zijn, maar soms zijn ook andere verzekeringen van toepassing. Denk aan een SVI-verzekering of WEGAS XL verzekering bij een ongeval tijdens woon werkverkeer.

Dit betekent in de praktijk vaak dat de aansprakelijkstelling door de werkgever wordt doorgestuurd naar de aansprakelijke verzekeraar. Deze neemt vervolgens de behandeling van de schadeclaim over.

Waarom is het zetten van de juiste stappen zo belangrijk?

Als je een bedrijfsongeval hebt gehad is de kans groot dat jij jouw werkgever aansprakelijk kunt stellen en jouw schade vergoed kunt krijgen. Daarbij is het wel belangrijk dat je de juiste stappen zet, zodat het ongeval zo snel mogelijk bij de verzekeraar van jouw werkgever wordt gemeld. Ook wil je de relatie met de werkgever goed houden. Wij van Wijs kunnen jou hierbij helpen, zodat het proces in goed overleg zo soepel en snel mogelijk verloopt.

Maar ook voor de werkgever is het belangrijk om te weten hoe te handelen na een bedrijfsongeval. Door de juiste stappen te zetten na een bedrijfsongeval creëert de werkgever een situatie waarin de werknemer zo goed mogelijk kan herstellen. Bovendien kan het niet tijdig melden van het ongeval bij de verzekeraar leiden tot verlies van polisdekking. Wijs heeft een Wijs Wijzer voor bedrijven gemaakt, waarin wij stap voor stap uitleggen wat de werkgever na een ongeval moet doen en hoe het in Nederland juridisch geregeld is als er een ongeval met letsel onder werktijd plaatsvindt.

Hulp nodig?

Wijs heeft in haar praktijk veel cliënten die een bedrijfsongeval hebben gehad. Vaak is het letsel ernstig en komt er zeker in zo’n eerste periode ongelofelijk veel op ze af. Wijs helpt om alles in goede banen te leiden en bespreekt samen met jou welke stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat jij je volledig kan richten op jouw herstel. Meer informatie? Laat je gegevens achter via het contactformulier en of neem direct contact op via 035-8878266.

Hoe kunnen wij je helpen?

Bel ons op 035 887 8266 voor direct contact met een letselschade jurist.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen bieden allerlei verschillende soorten verzekeringen en pakketten aan die de schade als gevolg van een bedrijfsongeval moeten dekken. Maar waarom is dekking eigenlijk nodig? De voornaamste reden moet worden gezocht in juridische hoek.

Meer over verzeringen voor werkgevers

Eigen schuld werknemer?

Meer dan regelmatig komt het voor dat de werkgever vindt dat het ongeval toch echt de schuld is van zijn werknemer. Maar heeft het voor de beoordeling van de aansprakelijkheid wel zin om je als werkgever te beroepen op de eigen onvoorzichtigheid van de werkgever?

Meer over eigen schuld werknemer

Verkeersongeval tijdens werk

Herhaaldelijk staan wij slachtoffers bij die in de uitoefening van hun werkzaamheden een verkeersongeluk hebben gehad. Veel werkgevers realiseren zich niet wat in die gevallen hun verplichtingen zijn jegens de schade lijdende werknemer.

Verkeersongeval tijdens werk

Nationaal Keurmerk Letselschade

Wijs letselschade is opgenomen in het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit is het enige register waarin de gekwalificeerde kantoren aan strenge kwaliteitseisen moeten voldoen. Helaas kan momenteel iedereen zich ‘letselschadespecialist’ noemen en daardoor komt het nog te vaak voor dat slachtoffers bij een kantoor terecht komen die niet het beste voorheeft. Wijs letselschade staat niet alleen in het Register maar is ook actief in besturen en commissies om de “slechte praktijken” uit de letselschadebranche te weren.

Meer lezen

“Blij dat ik deze last niet zelf hoefde te dragen. Er is op alle fronten snel en correct gehandeld”

Ingrid

Gemiddeld beoordeeld met een 9.6
Lees meer ervaringen

Het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

Het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

Aan wat voor bedrijfsongevallen moet je denken?

Bij letselschade ontstaan door bedrijfsongevallen kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • ongevallen ontstaan op de bouwplaats;
 • ongevallen in de fabriekshal waar je werkt;
 • ongevallen op kantoor;
 • ook ongevallen tijdens een bedrijfsuitje kunnen onder omstandigheden als bedrijfsongeval worden aangemerkt;
 • zelfs ongevallen terwijl je in je eigen auto voor je werk onderweg was, kunnen een bedrijfsongeval zijn.

Kortom alle ongevallen door of tijdens de uitoefening van (doorgaans) betaalde arbeid gedurende je werktijd vallen onder bedrijfsongevallen. Of de werkgever hiervoor aansprakelijk is, is vaak afhankelijk van details. Schakel dan ook deskundige hulp in.

Wat kan Wijs voor je betekenen

Na een ongeval is het belangrijk dat je kunt werken aan je herstel. Wijs neemt in goed overleg met jou alle bijkomende financiële zaken uit handen. Wellicht vind je het lastig om je werkgever aansprakelijk te stellen omdat je bang bent de goede relatie met jouw werkgever op het spel te zetten. Wist u dat uw werkgever veelal verzekerd is voor ongevallen die tijdens werktijd gebeuren?

Het enige wat je hoeft te doen is contact op te nemen met Wijs. Ook een familielid of iemand die je zaken behartigt kan uiteraard contact met Wijs opnemen.

Wij kunnen ons voorstellen dat het wel zo prettig is als je weet wie jouw belangen gaat behartigen en daarom komen wij eerst langs voor een persoonlijk gesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en kosteloos. Wanneer je besluit om samen met ons Wijs in zee te gaan, gaan wij verder voor je aan de slag.

Hoe verloopt het verder?

Contact werkgever /verzekeraar

Als eerste moet je werkgever aansprakelijk worden gesteld. Dit kan door je werkgever schriftelijk op de hoogte te stellen wat er is gebeurd, dat je hierbij letsel hebt opgelopen en dat je de schade die hieruit voortvloeit vergoed zou willen zien. Mocht je het zelf lastig vinden om je werkgever aansprakelijk te stellen dan kan Wijs dit jou uit handen nemen. De werkgever zal je schade veelal melden aan zijn verzekeraar, waarna de verdere contacten zullen plaatsvinden met de verzekeringsmaatschappij. Al tijdens het eerste gesprek zal een inventarisatie worden gemaakt van de directe kosten en zal bij de verzekeraar om een eerste voorschot worden verzocht.

Medisch

Nadat de verzekeraar de aansprakelijkheid heeft erkend moet jouw zaak goed worden opgebouwd. Daarvoor zal door onze medisch adviseur, na jouw schriftelijke toestemming, medische gegevens worden opgevraagd bij de behandelend artsen. Wijs werkt met een vaste medisch adviseur. Door het opvragen van medische informatie en het geven van advies, kan je letselschade en herstel ook goed gevolgd worden vanuit de medische hoek.

Verdere inventarisatie en volgen herstel

Gedurende je herstel houden wij steeds contact met elkaar. Ook als je vragen hebt, kun je altijd bij ons terecht. Tijdens dit proces onderhouden wij de contacten met de verzekeraar. Wij houden alle gemaakte kosten en overige schadeposten bij in een duidelijk overzicht. Zo kunnen wij met elkaar zien of er behoefte is aan een nieuw voorschot. Als het letsel ernstig is, dan is het gebruikelijk dat de verzekeringsmaatschappij ook bij jou op bezoek komt. Sommige cliënten vinden dit best spannend. Het helpt als cliënten weten dat wij de bespreking samen voorbereiden, dat we je informeren over wat je kunt verwachten en dat wij altijd naast je staan tijdens de bespreking.