Schadevergoeding voor gederfde inkomsten

In het kort
 • Gederfde inkomsten ook wel verlies aan arbeidsvermogen zijn de netto inkomsten die je mist omdat je door het ongeval (tijdelijk) niet meer of nog slechts gedeeltelijk kunt werken
 • Voorbeelden zijn loon, bonussen, overwerkvergoedingen, gemiste pensioenopbouw en inkomsten uit zwart werk
 • Gederfde inkomsten krijg je vergoed als een andere partij aansprakelijk voor jouw schade is
 • Het berekenen van gederfde inkomsten is specialistenwerk
 • Om er zeker van te zijn dat je alles vergoed krijgt waar je recht op hebt raden we je aan een ervaren en betrouwbare letselschadejurist in te schakelen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Je kunt door een ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken en inkomensverlies lijden. Dat kan voor een korte of een lange periode zijn. Soms zelfs definitief, met grote financiële onzekerheid tot gevolg. Gelukkig kun je de gederfde inkomsten vaak vergoed krijgen. Wij leggen je uit hoe dit precies werkt.

Wat zijn gederfde inkomsten?

Gederfde inkomsten, of inkomensverlies, zijn de netto inkomsten die je mist omdat je door het ongeval (tijdelijk) niet meer of nog slechts gedeeltelijk kunt werken. De schade vloeit voort uit wat in juridische termen “verlies van arbeidsvermogen” wordt genoemd. Dat is dus al het inkomen dat je na het ongeval minder verdient. Hier valt onder:

 • Loon
 • Bonussen
 • Overwerkvergoedingen
 • Gemiste pensioenopbouw
 • Inkomsten uit zwart werk

Om inkomsten uit zwart werk vergoed te krijgen moet je kunnen bewijzen dat je inderdaad zwarte werkzaamheden verrichtte en hoeveel je daarmee verdiende. Dat heeft de rechter bepaald in een uitspraak die je hier kunt lezen.

Wanneer krijg ik dit vergoed?

Verlies aan inkomen krijg je vergoed als een andere partij voor jouw schade aansprakelijk is. Dat is een juridisch vereiste. Heeft het ongeval bijvoorbeeld plaatsgevonden op je werk? Dan is je werkgever bijna altijd aansprakelijk. Dit komt door strenge regels waar de werkgever zich aan moet houden. Die regels vind je in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hoe je vervolgens de gederfde inkomsten kunt claimen, lees je hier.

Hoe worden mijn gederfde inkomsten berekend?

De inkomenssituaties van voor en na het ongeval worden naast elkaar gelegd. Het verschil hierin krijg je vergoed.

Als je bijvoorbeeld door sociale voorzieningen, zoals de WIA, 75% van je loon doorbetaald krijgt, dan komt de resterende 25% voor rekening van de tegenpartij.

Echter wordt niet alleen gekeken naar de situatie zoals die nu is. Nee, ook wordt rekening gehouden met de (verre) toekomst. Vragen die hierbij worden gesteld zijn:

 • Wat waren jouw verdere carrièremogelijkheden?
 • Had je promotie kunnen maken?
 • Met hoeveel procent was jouw inkomen in de situatie vóór het ongeval in 10 jaar gestegen?

Je kunt je voorstellen dat dit een ingewikkeld proces is. Je kunt immers niet precies voorspellen hoeveel je in de toekomst was gaan verdienen. Dat wordt bijna kansberekening. Want:

 • Zou je als hockeyspeler een aantal jaren later succesvol coach zijn geworden?
 • Was je als talentvolle student een rijke carrière gaan maken?
 • Was je na het afronden van jouw parttime studie een goedlopende eigen onderneming gestart?

Het is erg belangrijk dat je dit voldoende aannemelijk kunt maken. Dat is specialistenwerk. Daarom raden we je aan om hier op tijd juridische hulp bij in te schakelen.

Wij helpen je graag

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk van je gederfde inkomsten vergoed zien. Het berekenen hiervan is een lastig karwei. Zeker als het gaat om toekomstige schade. Gelukkig hebben wij de kennis en expertise in huis om je daarbij te helpen. Samen met jou kijken we naar wat nodig is om al jouw gederfde inkomsten te claimen, zodat jij je kunt focussen op je herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste. Wil je graag kennis met ons maken? Of meer informatie over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op via 035-887 82 66 of laat een berichtje achter via het contactformulier.