Wat te doen bij een arbeidsongeval?

In het kort
  • Een arbeidsongeval is een gebeurtenis onder werktijd waarbij iemand letsel oploopt
  • In de meeste gevallen is de schade te verhalen op de werkgever
  • Het is belangrijk om de werkgever op de hoogte te stellen van het arbeidsongeval
  • Ongevallen die leiden tot blijvend letsel of een ziekenhuisopname moeten door de werkgever verplicht worden gemeld bij de arbeidsinspectie
  • We raden je aan om een gespecialiseerde letselschadejurist in te schakelen die je helpt bij het aansprakelijk stellen van de werkgever
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Ben je uitgegleden op de werkvloer, gevallen van een steiger of heb je een ander arbeidsongeval gehad? En heb je daar letselschade aan overgehouden? Dan wil je natuurlijk dat jouw schade zo goed mogelijk wordt afgehandeld en je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. In dit artikel leggen we je uit wat een arbeidsongeval precies is, bij wie de verantwoordelijkheid ligt en wat je het beste kunt doen om jouw schade vergoed te krijgen. 

Wat is een arbeidsongeval?

Volgens de wet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of onder werktijd, waarbij iemand letsel oploopt. Dit kan iemand in loondienst zijn, maar kan ook van toepassing zijn op een uitzendkracht, vrijwilligers en ZZP’ers

Het ongeval hoeft zich niet per se op de werkvloer af te hebben gespeeld. Een ongeluk dat zich voordoet op een klus bij een klant tijdens woon-werkverkeer, in een bedrijfswagen op weg naar een opdracht of zelfs tijdens een bedrijfsuitje wordt ook gezien als bedrijfsongeval.

Iets is géén bedrijfsongeval als het ongeval geen enkel verband houdt met de werkzaamheden of de werkomgeving en er geen arbeidsrelatie is met de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je een familielid op komt halen van zijn of haar werk en over een snoer in het kantoorpand struikelt. In dat geval gelden er andere regels voor aansprakelijkheid. 

Voorbeelden van een arbeidsongeval

Een arbeidsongeval kan zich op tal van manieren voordoen. Een ongeval in een kantoorpand ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan een bedrijfsongeval op een bouwplaats. Voorbeelden van arbeidsongevallen zijn:

Deze lijst is niet volledig. Dus als jouw ongeval er niet bij staat, wil dat niet zeggen dat het niet geldt als bedrijfsongeval. Zolang het ongeval in de sfeer van jouw werkzaamheden heeft plaatsgevonden en je daar letselschade aan hebt overgehouden, kan worden gesteld dat jou een arbeidsongeval overkomen.

Ontvang kosteloos rechtshulp

Wie is verantwoordelijk?

Dan is natuurlijk de vraag: wie is er verantwoordelijk voor het arbeidsongeval? Ben jij dat zelf, of is jouw werkgever aansprakelijk voor de schade? Wie betaalt voor het werkongeval?

In de meeste gevallen is de schade te verhalen op de werkgever. De werkgever is namelijk onderworpen aan strenge wettelijke regels die bijna altijd tot werkgeversaansprakelijkheid leiden. En dit betekent dat alle schade als gevolg van het ongeval moet worden vergoed. 

 Volgens die regels heeft de werkgever een zorgplicht ten opzichte van zijn werknemers. Die zorgplicht houdt onder meer in dat:

  • de werkomgeving veilig moet zijn
  • er voldoende veiligheidsinstructies worden gegeven aan de werknemers, en 
  • er toezicht op naleving van de regels wordt gehouden. 

Als werknemer kun je alleen niet jouw schade verhalen als je bewust roekeloos of met opzet handelde. Maar in de praktijk wordt dit door de rechter haast nooit aangenomen, zelfs niet als je vond dat het arbeidsongeval volledig je eigen schuld was. Gelukkig is de werkgever bij aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval vaak goed verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers en hoeft hij de schade dus niet zelf te vergoeden. Dat neemt hopelijk wat zorgen weg!

Wanneer moet een arbeidsongeval worden gemeld?

Ongevallen die leiden tot blijvend letsel of een ziekenhuisopname moeten verplicht worden gemeld bij de arbeidsinspectie. Het is aan de werkgever om het bedrijfsongeval te melden. Daarom is het belangrijk om de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van het arbeidsongeval. 

Hoe eerder de werkgever van jouw arbeidsongeval op de hoogte is gesteld, hoe sneller er door de werkgever een ongevallenrapport kan worden opgesteld waarin de details van het bedrijfsongeval staan vermeld. Vraag altijd een kopie van dit rapport op – het kan je helpen bij het verhalen van je schade. Hier staat namelijk precies in wat er is gebeurd. 

Wat kan ik het beste doen?

Zoals we zojuist hebben aangegeven is het belangrijk om de werkgever op de hoogte te stellen van het ongeval op het werk. Als je schadevergoeding voor het bedrijfsongeval wilt claimen raden we je verder aan om:

  • jouw herstel op één te zetten
  • de werkgever aansprakelijk te stellen
  • bonnetjes en facturen van kosten die je door het ongeval maakt te bewaren

Bij het aansprakelijk stellen van de werkgever komt een hoop kijken. Je krijgt te maken met verschillende partijen en met ingewikkelde juridische regels. Dat kan veel tijd en energie kosten. Daarom raden we je aan een gespecialiseerde en ervaren letselschadejurist in te schakelen die je hierbij kan helpen, zodat jij je kunt focussen op wat het allerbelangrijkste is: jouw herstel. 

Kom in contact met onze juristen

Wijs staat voor je klaar!

De juristen van Wijs zijn superspecialisten op het gebied van letselschade bij een arbeidsongeval. We zetten onze expertise graag in om je te helpen, zodat je alle schade vergoed krijgt waar je recht op hebt. Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Of wil je graag kennis maken met onze juristen? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier, of bel 035-8878266 om direct gratis advies van één van onze juristen te krijgen. We helpen je graag!

Vertel ons je verhaal