Bedrijfsongevallen in haven Rotterdam: de weg naar een gezamenlijke aanpak

Helaas vonden er ook het afgelopen jaar weer meerdere bedrijfsongevallen plaats in de haven van Rotterdam. Alhoewel er veel wordt gedaan aan de veiligheid in de Rotterdamse haven en de ambitie is om de veiligste haven van Europa te worden, is de afname van het aantal ongelukken in 2018 gestokt. Helaas zien we met een toename van de werkdruk ook de meldingen van het aantal bedrijfsongevallen toenemen. De juiste stappen zetten na een bedrijfsongeval is dan erg van belang.

Onwetendheid en onbegrip

Wij merken dat er nog veel onwetendheid is hoe als werkgever om te gaan met bedrijfsongeval. Het komt meer dan regelmatig voor dat werkgever en werknemer tegenover elkaar komen te staan. De werkgever is bang dat zijn bedrijf in een slecht daglicht komt te staan als hij aansprakelijk wordt gesteld en de werknemer voelt zich onbegrepen en in de kou staan omdat de werkgever zich zo afwachtend en vaak afwijzend opstelt. Dat is niet nodig en zelfs onwenselijk!

Praktische tips voor de werkgever

  • Een bedrijfsongeval is zowel voor werknemer als werkgever een heftige gebeurtenis. Door samen de juiste stappen te zetten, creëer jij als werkgever rust voor jouw werknemer in deze tijd waarin veel op hem of haar afkomt.
  • Realiseer je dat je als werkgever op grond van de wet veelal aansprakelijk bent als een ongeval op de werkplek is gebeurd. Ook al heb je als werkgever geen schuld aan het ongeval, je bent op grond van de wet wèl verantwoordelijk. Dit zelfs als je vindt dat jouw werknemer niet goed heeft opgelet of zelf schuld heeft.
  • Sluit als bedrijf altijd minimaal een AVB-verzekering Ongevallen op de werkplaats zijn vaak ernstig. Als er geen verzekering is, moet je als bedrijf zelf alle kosten en schade betalen. Dit kan heel hoog oplopen.
  • Schakel zo snel mogelijk met je verzekeringsagent of assurantietussenpersoon. Hoe sneller een bedrijfsongeval wordt gemeld bij de verzekeraar, hoe beter het voor iedereen is.
  • Ga niet zelf iets proberen te regelen met jouw werknemer of met jouw werknemer de discussie aan. Dit kan tegen je worden gebruikt op het moment dat je het bedrijfsongeval wel gaat melden.
  • Zorg dat je de relatie met jouw werknemer goed houdt. Als iemand ernstig gewond raakt, komt er enorm veel op hem of haar af. Wij weten uit ervaring hoe helend het werkt als de werkgever direct de juiste paden bewandelt en medewerking en begrip toont.
  • Sluit goede verzekeringen af. Er zijn tegenwoordig ook verzekeringen die altijd en volledige dekking bieden voor letselschade bij een bedrijfsongeval. Dit geeft rust bij jou als werkgever en bij jouw werknemer.
  • Richt je samen met jouw werknemer op zijn herstel en terugkeer op de werkplek. Laat het vaststellen van de aansprakelijkheid en de letselschade over aan de professionals!

Wijs heeft een Wijs Wijzer voor werkgevers opgesteld waarin wij stap voor stap uitleggen wat de werkgever na een bedrijfsongeval het beste kan doen. Heb je vragen over een bedrijfsongeval of ben je als werknemer betrokken bij een bedrijfsongeval en weet je niet wat te doen? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen jou om samen de juiste wegen te bewandelen.