Zelf een ongeval veroorzaakt, maar toch je schade vergoed krijgen

In het kort
  • Als je een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of voor opzittenden (SVO) hebt afgesloten moet deze verzekering jouw letselschade meestal volledig vergoeden
  • Ongeacht of je het ongeval zelf hebt veroorzaakt of niet
  • Ook bij een eenzijdig ongeval vergoedt de SVI of SVO jouw letselschade
  • In principe moet alle schade die door het ongeval ontstaat worden vergoed
  • Let goed op bij het afsluiten van een SVI of SVO dat er niet bepaalde vergoedingen in de polisvoorwaarden worden uitgesloten
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Je rijdt in je auto of op je motor op de openbare weg. De zon gaat bijna onder en je raakt plotseling verblind door de laaghangende zon. Je ziet daardoor niet dat er een auto van rechts komt die je voorrang moet geven en er ontstaat een aanrijding waarvoor jij aansprakelijk bent. Jij raakt door dit ongeval ook gewond en lijdt hierdoor de nodige schade. Maar de tegenpartij kun je niet aanspreken, aangezien jij de veroorzaker van het ongeval bent. Kun je dan nog op een andere manier jouw letselschade verhalen?

Schadeverzekering voor inzittenden of opzittenden dekt jouw letselschade ongeacht wie er aansprakelijk is!

Als jij een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of voor opzittenden (SVO) hebt afgesloten dan zal deze verzekering jouw letselschade na een ongeval moeten vergoeden, ongeacht of je het ongeval zelf hebt veroorzaakt of niet. Er wordt dus niet gekeken naar wie er precies aansprakelijk is, maar er wordt slechts gekeken of jij als verzekerde letsel door een ongeval hebt opgelopen. Deze verzekering dekt overigens ook de letselschade van alle andere passagiers in jouw auto.

Letselschade wordt ook vergoed bij een eenzijdig ongeval!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een ongeval krijgt en letsel oploopt, terwijl daar niemand anders bij betrokken is. In deze gevallen vergoedt een schadeverzekering voor inzittenden of opzittenden ook jouw letselschade.

Welke kosten worden zoal vergoed?

In principe moet alle schade die door het ongeval ontstaat worden vergoed. Denk hierbij aan:

  • Spullen die kapot zijn gegaan.
  • Gemiste inkomsten.
  • Zorgkosten, zoals het eigen risico en kosten voor diverse behandelingen.
  • Hulp in de huishouding; zelfs hulp van vrienden en familie komt voor vergoeding in aanmerking.
  • Overige kosten; denk hierbij aan klussen in en om het huis die je moet uitbesteden of andere kosten die je zonder ongeval niet had gemaakt.

Let overigens wel goed op bij het afsluiten van een schadeverzekering voor inzittenden of opzittenden dat er niet bepaalde vergoedingen in de polisvoorwaarden worden uitgesloten. Zo zijn er enkele verzekeraars die gemiste inkomsten bijvoorbeeld tot slechts 30% vergoeden.

Hulp nodig?

Het is dus goed mogelijk dat jij jouw letselschade op jouw schadeverzekering voor inzittenden of opzittenden kunt verhalen. Wijs helpt jou graag met het verhalen van jouw letselschade. In de meeste gevallen is hulp van een letselschadespecialist gewoon kosteloos!