Aanrijding gehad? Zo zit het met de verzekering

In het kort
  • Als iemand anders verantwoordelijk was voor de aanrijding, kun je de schade op de WA-verzekering van de tegenpartij verhalen
  • Als je een SVI verzekering hebt kun je de schade meestal bij je eigen verzekering neerleggen.
  • Bij een aanrijding met een fietser kun je (een deel van) de schade verhalen op de AVP verzekering van de aansprakelijke fietser, mocht hij of zij die hebben
  • Laat je na een aanrijding altijd bijstaan door een letselschadejurist die is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade
  • Wijs Letselschade helpt je kosteloos met het verhalen van de schade
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Oei, je hebt een aanrijding gehad. Met een andere auto bijvoorbeeld. Hier heb je letselschade aan overgehouden. Niet niks!

Wat moet je nu doen? Hoe zit het na de aanrijding met de verzekering? Krijg je jouw schade vergoed? Allemaal vragen die wij graag voor je beantwoorden.

Wat kun je na een aanrijding het beste doen?

Allereerst is het belangrijk dat je bijkomt van de schrik. Een aanrijding met letselschade is niet niks. Daarna pas komen de praktische zaken aan bod.

De tegenpartij moet aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Hiervoor hebben wij als belangenbehartiger het volgende nodig:

  • Een ingevuld aanrijdingsformulier: noteer hierop alle relevante gegevens en wat er precies is gebeurd. Waaronder de gegevens van de verzekering van de tegenpartij. En onderteken niets waar je het niet mee eens bent!
  • Getuigenverklaringen: Noteer gegevens van mensen die het ongeluk hebben gezien (getuigen) of iets over het ongeluk kunnen vertellen. Wij kunnen dan voor jou de getuigen benaderen voor een getuigenverklaring.
  • Foto’s: Maak foto’s van de aanrijding voor de verzekering, en van de schade van de betrokken voertuigen.
  • Proces-verbaal: bij aanrijdingen komt de politie soms langs, vooral wanneer er sprake is van verwondingen en letselschade. Hiervan maakt de politie een zogenaamd proces-verbaal op. Hierin staan de feiten van het ongeval. Dit kan dienen als bewijsstuk in jouw letselschadezaak. Wij van Wijs kunnen voor jou dit Proces-Verbaal opvragen.
  • Facturen en bonnetjes van schade: uiteindelijk moeten we jouw gehele schade kunnen berekenen. Je wilt ten slotte alles krijgen waar je recht op hebt! Daarom is het belangrijk dat je de kosten die je maakt door de aanrijding en het letsel goed bijhoudt.

Heb je de gegevens van de verzekering van de tegenpartij niet? Maar wel het kenteken? Dan kunnen wij bij het RDW voor jou de gegevens opvragen van de verzekeraar van het voertuig dat jou heeft aangereden.  Blijft de tegenpartij onbekend, dan kunnen wij  onder bepaalde omstandigheden de letselschade claimen bij het Waarborgfonds.

Aanrijding gehad: wat dekt je eigen autoverzekering?

Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan wordt je schade na een aanrijding niet door die verzekering vergoed. De WA-verzekering dekt namelijk alleen de schade van een ander als jij de verantwoordelijke partij bent.

Wie verantwoordelijk is, hangt af van de omstandigheden van het geval. Dit wordt bepaald aan de hand van de verkeersregels en de wet (artikel 6:162 BW onrechtmatige daad).

Heb je een allrisk autoverzekering? Dan kun je de autoschade claimen op je eigen verzekering claimen. Maar let op: de letselschade niet. De letselschade kun je proberen te verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij, als die verantwoordelijk was voor het ongeluk.

SVI verzekering: meestal alle schade vergoed

Wanneer je een SVI-verzekering (schade inzittenden verzekering) hebt, kun je jouw schade meestal direct claimen bij je eigen verzekeraar. Ook de letselschade! Deze verzekering vergoedt namelijk alle schade van de inzittenden bij een ongeluk. Zelfs als het ongeluk jouw eigen schuld was.

Wist je dat ook als je een SVI verzekering hebt, zelfs als de aanrijding door jou zelf veroorzaakt is, je een kosteloze belangenbehartiger kunt inschakelen? Wel zo fijn, als je iemand hebt die alle rompslomp uit handen neemt en je deskundig advies kan geven hoe alles werkt.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je vragen of de rechtsbijstandverzekeraar jou helpt om de letselschade te verhalen. De wachttijden bij de rechtsbijstandsverzekeraar zijn soms lang. Bovendien is een rechtsbijstandverzekering bij letselschade eigenlijk niet nodig.

Je kunt namelijk kosteloos een belangenbehartiger naar keuze inschakelen die gespecialiseerd is in letselschade bij aanrijdingen. Want een letselschadejurist kan de kosten verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

Wel zo handig om te weten!

Verzekering bij aanrijding met een fietser

Heb je een aanrijding met een fietser gehad? Dat is heel vervelend. Al helemaal als je door het fietsongeluk letselschade hebt opgelopen. Is dat het geval, en was de ander verantwoordelijk voor de schade? Bijvoorbeeld omdat jij van rechts kwam en de fietser niet uit keek?

Dan kunnen jullie onderling kijken of de andere partij voor de schade verzekerd is met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Zo ja, dan kun je de schade door de aanrijding op die verzekering verhalen.

Let op: wanneer jij in een auto reed en een aanrijding hebt met een fietser, moet je (bijna) altijd minstens 50% van de schade vergoeden. Ook als de fietser schuldig was!

Tip: schakel altijd een belangenbehartiger in

De schade hoef je gelukkig niet zelf te verhalen. Daar mag en kan je hulp bij vragen. Sterker nog, dat raden we je ten zeerste aan.

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je die inschakelen, zoals je hierboven las. Maar je kunt ook zelf op onderzoek uit gaan en een belangenbehartiger kiezen die écht bij je past. En waar je je 100% goed bij voelt. Ten slotte is de hulp van een letselschadejurist in veel gevallen kosteloos (let hier wel altijd goed op). Let wel op dat dit een belangenbehartiger is, die is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Een goede belangenbehartiger helpt jou niet alleen met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, maar doet er alles aan om tot een mooi schadebedrag te komen, en neemt met minder geen genoegen. Ook bij een aanrijding met verzekeringskwesties weet een letselschadejurist precies wat er moet gebeuren.

Wijs focust zich op jouw herstel

Sommige belangenbehartigers, zoals Wijs Letselschade, werken herstelgericht. Dat houdt in dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer grip krijgt op je leven.

We onderzoeken wat je nodig hebt om jouw herstel te bevorderen. Misschien is dat hulp in de huishouding, of begeleiding door een herstelcoach. We helpen je daar de juiste weg in te bewandelen.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat je je echt gehoord en gezien voelt. Van cliënten krijgen we bijvoorbeeld vaak terug dat ze het zo fijn vinden om niet als een nummertje, maar echt als mens behandeld te worden in het letselschadetraject.

Aanrijding op de verzekering (van de tegenpartij) melden?

En weet je niet goed waar te beginnen? Dat begrijpen we heel goed. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we of en hoe we jou kunnen helpen. Laat een berichtje achter via het contactformulier of bel ons op 035 887 8566 om direct één van onze juristen te spreken. Onze hulp is voor cliënten altijd 100% kosteloos. Je staat er niet alleen voor!