Ongeval met een elektrische fiets, kan ik mijn schade verhalen?

In het kort
 • Volgens de ANWB neemt het aantal dodelijk verkeersongevallen met e-bikes toe
 • Er zijn twee soorten elektrische fietsen op de markt, de “normale” elektrische fiets en de Speed-pedelec
 • Wanneer je een verkeersongeval met een normale elektrische fiets krijgt word je gezien als zwakkere verkeersdeelnemer ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen
 • Voor speed-pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen, wat betekent dat je niet dezelfde juridische bescherming krijgt ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen
 • Het is in alle gevallen verstandig een letselschadejurist in te schakelen die jou helpt bij het verhalen van jouw schade
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade
Direct kosteloos juridische hulp
Persoonlijk en professioneel oog voor jouw letselschade
Meer dan 20 jaar ervaring in letselschadezaken

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Aantal dodelijke verkeersongevallen met elektrische fietsen neemt toe

Steeds meer mensen schaffen tegenwoordig een elektrische fiets aan. Maar is dat wel zo veilig? Volgens de ANWB neemt het aantal dodelijke verkeersongevallen met zogenaamde e-bikes toe. De elektrische fiets is inmiddels ‘dodelijker’ dan de bromfiets, aldus de ANWB (bron: www.anwb.nl). Maar hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid als je een ongeval met een elektrische fiets hebt gehad?

De aansprakelijkheidsbeoordeling hangt af van het type elektrische fiets

 Er zijn meerdere soorten elektrische fietsen op de markt. Hieronder onderscheiden wij twee soorten elektrische fietsen:

De “normale” elektrische fiets (type 1)

 • Je moet mee trappen om vooruit te komen op de fiets
 • De trapondersteuning werkt tot maximaal 25 kilometer per uur
 • De motor van de fiets heeft een vermogen van maximaal 250 watt

Speed-pedelec (type 2)

 • De trapondersteuning werkt tot maximaal 45 kilometer per uur
 • De motor van de fiets heeft een vermogen van maximaal 4000 watt

          Bron: www.rijksoverheid.nl

Aansprakelijkheid bij een ongeval met een elektrische fiets (type 1)

Wanneer je een verkeersongeval met dit type elektrische fiets krijgt, dan word je gezien als een “normale” fietser. Dit betekent in de praktijk dat je als zwakkere verkeersdeelnemer wordt gezien en daarom ook ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen wordt beschermd. De mate van bescherming is afhankelijk van de leeftijd van het slachtoffer:

 • Ben je als fietser jonger dan 14 jaar, dan wordt de schade voor 100% vergoed, ook al heb je zelf grotendeels bijgedragen aan de aanrijding;
 • Ben je al fietser ouder dan 14 jaar dan krijg je altijd minimaal 50% van de schade vergoed. Voor de overige 50% wordt gekeken naar over en weer gemaakte fouten. Dit wordt dus per geval beoordeeld.

 Aansprakelijkheid bij een ongeval met de speed-pedelec (type 2)

Voor speed-pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. Dat betekent dat je, wanneer je een verkeersongeval met dit type elektrische fiets krijgt, wordt gezien als een bromfietser en niet als een “normale” fietser. In de praktijk betekent dit dus dat je geen bescherming krijgt ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen, zoals bij de “normale” elektrische fiets (type 1) het geval is. De aansprakelijkheid bij een ongeval met een speed-pedelec is in de volgende twee situaties op te splitsen:

 • In geval van een ongeval met een gemotoriseerd voertuig: de aansprakelijkheid wordt per geval beoordeeld. De schadevergoeding hangt dus ook af van de vraag wie er aansprakelijk is en in welke mate.
 • In geval van een aanrijding met een fiets of voetganger: de voetganger of fietser krijgt minstens 50% van de schade vergoed. Voor de overige 50% wordt gekeken naar over en weer gemaakte fouten.

Bij beide type fietsen zou de aansprakelijkheid anders worden ingevuld indien er sprake is van opzet of overmacht. Hiervan is echter bijna nooit sprake.

Ik heb een ongeval met mijn elektrische fiets gehad, wat nu?

Het is in alle gevallen verstandig om juridische bijstand in te schakelen. Het is van belang om de tegenpartij aansprakelijk te stellen en jouw schade in kaart te brengen. Een letselschadejurist weet precies welke stappen moeten worden genomen en helpt jou bij het verhalen van jouw schade. De hulp van een letselschadejurist is meestal kosteloos.

Heb jij een ongeval met een elektrische fiets gehad? Wij kunnen jou helpen om je schade te verhalen. Meer info? Klik dan hier voor het contactformulier.