Auto ongeluk advocaat of jurist inschakelen?

In het kort
 • Na een auto ongeluk helpt een advocaat je om de schade vergoed te krijgen. Daarbij neemt de advocaat zoveel mogelijk werk uit handen, zodat jij je kunt richten op jouw herstel.
 • Er moet dan wel iemand anders verantwoordelijk zijn voor de schade.
 • De advocaat stelt de tegenpartij aansprakelijk, berekent de schade, gaat in overleg met de tegenpartij en regelt een voorschot.
 • Een advocaat mag ook procederen (naar de rechter) maar dat is gelukkig bijna nooit nodig.
 • Ook een letselschade jurist kan jou helpen om de schade vergoed te krijgen.
 • De hulp van Wijs Letselschade is voor cliënten altijd 100% kosteloos.
 • Bij Wijs werken alleen letselschade juristen, geen advocaten.
 • Het is belangrijk dat je altijd een letselchadejurist of letselschade-advocaat inschakelt die is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit zijn belangenbehartigers die een specialisatie hebben op het gebied van letselschade en onder streng kwaliteitstoezicht staan.
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

We kunnen ons goed voorstellen dat je na een auto ongeluk op zoek bent naar iemand die jou kan helpen om de schade vergoed te krijgen.

Ook kunnen we begrijpen dat je vragen hebt. Hoeveel kost een advocaat eigenlijk? Zijn advocaten niet heel duur? Je hebt door het ongeval met de auto en de letselschade al zoveel kosten. Daar kan niet nog iets bij komen…

Geen zorgen, in dit artikel leggen we je alles uit wat je over een advocaat bij auto ongelukken moet weten!

Auto ongeluk gehad: wanneer een advocaat inschakelen?

Je schakelt een advocaat in wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor het ontstaan van het auto ongeluk en je de schade vergoed wilt hebben. Iemand botste bijvoorbeeld keihard tegen je aan met de auto, of zag jou niet van rechts aankomen… In die gevallen is de kans groot dat de ander jouw schade moet betalen. Een advocaat kan je helpen om de tegenpartij officieel verantwoordelijk te houden (aansprakelijk stellen) en om de schade vergoed te krijgen.

Is het niet zeker wie er precies verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor de schade is? Schakel ook dan altijd een goede belangenbehartiger in.

Wat doet een advocaat bij een auto ongeval?

Een advocaat bij een auto ongeluk neemt, als het goed is, zoveel mogelijk werk uit handen zodat jij je kunt richten op jouw herstel. De advocaat helpt je daarbij met het claimen van de schade. En daar komt vaak meer bij kijken dan je denkt!

Aansprakelijk stellen tegenpartij

Na het ongeval stelt de advocaat de tegenpartij aansprakelijk (degene die schuldig was aan het auto ongeluk). Het aansprakelijk stellen is de eerste stap om jouw schade vergoed te krijgen. Lees hier alles over aansprakelijkheid bij letselschade.

Schadeberekening

Daarnaast helpt een advocaat bij een verkeersongeval je met het berekenen van de letselschade. Medische kosten, gemiste inkomsten, kosten van huishoudelijke hulp,  het is allemaal schade die voor vergoeding in aanmerking komt. Daarom is het belangrijk dat de advocaat zoveel mogelijk belangrijke facturen en bonnen krijgt. Bewaar die dus goed!

Toekomst: een nieuw perspectief en schade bepalen

Ook kijkt de advocaat naar toekomstschade. Dit is schade die je in de toekomst nog zult lijden door het ongeval. Je wilde bijvoorbeeld piloot worden, deed daar al een studie voor, maar door het ongeluk heb je nu voor altijd een beperking aan je arm. Hierdoor valt die droom in duigen en loop je in de toekomst een goed salaris mis.

Er moet dan worden gekeken naar de mogelijkheden om jou een nieuw perspectief voor de toekomst te geven en wat ervoor nodig is om dit nieuwe perspectief te kunnen maken. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat er, met hulp van bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige, moet worden gekeken wat andere mogelijkheden zijn wat betreft werk.

Mocht je door het ongeval helemaal niet meer kunnen werken, dan worden alle gemiste inkomsten (ook richting de toekomst) berekend. Dit is onderdeel van jouw letselschade en moet door de tegenpartij worden vergoed.

Overleg voeren met de tegenpartij

Ook niet onbelangrijk: de advocaat voert overleg met de tegenpartij. Hij of zij weet precies hoe jouw zaak moet worden onderbouwd, en gaat altijd voor het beste resultaat.

Voorschot regelen

Om ervoor te zorgen dat je alle rekeningen kunt betalen en niet in de geldproblemen komt, regelt de advocaat na het auto ongeluk een voorschot bij de letselschade. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de financiën, zodat alle focus kan liggen op het herstel.

Procederen

Tot slot kan een advocaat procederen. Met procederen bedoelen we: naar de rechter gaan. Gelukkig hoeven letselschadezaken bijna nooit naar de rechter. Slechts in 5% van de gevallen komt er een rechter aan te pas.

In 95% van de tijd komen partijen er samen uit zonder dat de zaak aan de rechter moet worden voorgelegd! Een zaak aan de rechter voorleggen brengt vaak wèl kosten met zich mee, dus het is fijn dat dit vrijwel nooit nodig is.

Ook een letselschade jurist kan jou helpen

Letselschadejuristen doen na een auto ongeval hetzelfde als advocaten: jou bijstaan bij het verhalen van de schade. Bij Wijs Letselschade zitten erg goede en betrouwbare letselschadejuristen die jou maar al te graag helpen!

Wat is het verschil tussen een letselschade advocaat en jurist?

In kwaliteit en kennis verschillen een advocaat en letselschadejurist niet met elkaar. Beiden hebben een juridische studie afgerond en zijn gespecialiseerd in letselschade. Het enige verschil is dat een advocaat mag procederen en een letselschade jurist niet.

Gelukkig hoeft procederen ook bijna nooit, zoals je net hebt kunnen lezen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij voor een belangenbehartiger kiest waar je het volle vertrouwen in hebt. Mocht een procedure wél noodzakelijk zijn, dan schakelt Wijs letselschade haar huisadvocaat in.

Kosten advocaat na een auto ongeluk

Veel mensen vragen zich af hoeveel een advocaat bij een auto ongeluk kost. Je hoort vaak genoeg schrikbarende verhalen van enorme bedragen… En in principe kloppen die bedragen ook. Een advocaat kost al snel minimaal € 200 per uur. Moet je dat allemaal zelf betalen?

Het antwoord is gelukkig: nee! Volgens de wet moet de aansprakelijke partij de kosten van de advocaat vergoeden. Gelukkig maar.

Toch vraagt een auto ongeluk advocaat of jurist soms wel om een vergoeding van de cliënt.

No cure no pay

Een betaalregeling die soms nog steeds voorkomt onder letselschade advocaten en juristen heet ‘no cure co pay’. Je betaalt dan alleen als de advocaat of jurist een positief resultaat behaalt. Eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk. De advocaat declareert dan namelijk dubbel, want de kosten worden al vergoed door de tegenpartij. Let hier dus goed op voordat je met iemand in zee gaat!

Proceskosten

Ook worden soms kosten in rekening gebracht als de advocaat naar de rechter moet. Dit heten proceskosten. Die worden helaas niet of niet volledig betaald door de aansprakelijke verzekeraar. Daarom moeten advocaten deze kosten soms doorberekenen aan cliënten.

Lees altijd goed de overeenkomst door voordat je iemand inschakelt, zodat je zeker weet dat je achteraf niet met onvoorziene kosten te maken hebt!

De hulp van Wijs Letselschade kost je helemaal niets

De hulp van Wijs Letselschade is voor cliënten altijd 100% kosteloos. Wij kunnen de kosten namelijk declareren bij de tegenpartij. Als wij jouw zaak aannemen, kost het jou dus helemaal niets. Ongeacht het resultaat. Zeker met alle financiële stress die je door het auto ongeluk misschien al hebt, is die zekerheid natuurlijk erg fijn.

Mochten we onze kosten niet of niet geheel vergoed krijgen, dan is dat voor onze eigen rekening en risico. Geen onvoorziene kosten, addertjes onder het gras, of andere dingen waar je niet op hebt gerekend.

Wat kan ik na een auto ongeluk het beste doen?

Zodra je van de eerste schrik bekomen bent, vraag je je vast af: ‘wat nu?’ Hieronder vind je een lijstje met dingen die je kunt doen als je een auto ongeval hebt gehad.

 1. Gegevens verzamelen: Verzamel alle bonnetjes, bewijs, facturen en andere belangrijke gegevens. Ook het aanrijdingsformulier valt daaronder. Samen met jouw verhaal is dit de basis waarmee de advocaat of jurist de tegenpartij aansprakelijk stelt.
 2. Vraag hulp aan je omgeving: Hulp vragen is misschien moeilijk, maar jouw naasten willen er waarschijnlijk heel graag voor jou zijn. Laat ze vooral eens het artikel lezen met tips voor naasten van slachtoffers.
 3. Professionele hulp inschakelen: Schakel na een auto ongeluk altijd een letselschade advocaat of jurist in! Voor de kosten hoef je het niet te laten, want de hulp zou in principe kosteloos moeten zijn. Lees meer over de voordelen van een belangenbehartiger in ons andere artikel.
 4. Focussen op je herstel: een advocaat of jurist neemt al het ingewikkelde papierwerk van je over. Hierdoor komt er tijd en ruimte vrij voor jouw herstel. Jouw herstel is ten slotte het allerbelangrijkste!

Wijs gaat voor het beste resultaat

Bij Wijs Letselschade werken ervaren en betrokken letselschade juristen die er alles aan doen om jou zo goed mogelijk te helpen. Wij nemen zoveel mogelijk werk uit handen en brengen de schade in kaart. Samen kijken we wat er nodig is om zo goed mogelijk te herstellen.

Bovendien is Wijs aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger.

Auto ongeluk gehad? Wij staan voor je klaar

Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Of heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Dan kun je ons altijd bellen op 035-8878566. Wij geven je vrijblijvend en kosteloos advies. Ook kun je een bericht achterlaten via het contactformulier. We helpen je graag!