Hoe steun je een letselschadeslachtoffer na een ongeval?

21 december 2022

Geplaatst in: Algemeen

Bijna alle letselschadeslachtoffers van een verkeersongeval of bedrijfsongeval krijgen te maken met verdriet, ontwrichting en machteloosheid. Soms zelfs met shock en depressie.

Daar komt stress om geld, gezondheid en de zorg voor kinderen nog bovenop. Hoe nu verder? Je kunt je voorstellen dat iemand zich geen raad meer weet.

En dat is vreselijk om te zien. Als naaste, familielid, collega of vriend wil je graag helpen. Een lichtpuntje zijn in donkere dagen.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, een slachtoffer van letselschade steunen? Nu de warme kerstdagen eraan komen delen wij graag een paar tips met je.

Vragen wat de ander nodig heeft

Vind je het lastig om te bedenken hoe je de ander kunt helpen? Dat snappen we goed. Je wilt je niet opdringen. Maar je wilt er wel voor jouw naaste, collega of familielid zijn. Wat te doen?

Misschien een open deur, maar vraag wat de ander nodig heeft.

Door uit jezelf deze vraag te stellen laat je meteen zien dat je om de ander geeft. En dat hij of zij er niet alleen voor staat. Slachtoffers vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen en zijn blij met proactieve support.

Bovendien voorkom je door te vragen wat de ander nodig heeft dat je ongewilde adviezen geeft. Of goed bedoelde dingen doet die eigenlijk niet helpen.

Helpen met praktische zaken

Ieder slachtoffer haalt steun uit lieve woorden en emotionele support. Maar ook praktische hulp is meer dan welkom. Door het letsel kan iemand misschien geen boodschappen of het huishouden meer doen.

Wil je in praktische zin iets voor de ander betekenen, stel dan bijvoorbeeld voor om iedere donderdagmiddag boodschappen te doen. Of om de kinderen van school te halen op dinsdagmiddag. Het hoeft natuurlijk niet elke week. Maar voor de stabiliteit van het slachtoffer is het wel fijn.

Uiteraard alleen als je daar zelf ook de ruimte voor hebt!

Wees niet bang om het verkeerde te zeggen

Als iemand iets heftigs is overkomen vinden we het vaak moeilijk om de juiste woorden te vinden. Dit is heel normaal.

Is dit herkenbaar voor je? Geef het vooral aan. Vertel hoe je je voelt. Dat je het ontzettend heftig vindt, er graag voor de ander wilt zijn, en niet goed weet wat je moet zeggen.

Zolang je dichtbij jezelf blijft hoef je niet bang te zijn om het verkeerde te zeggen. De ander vindt het waarschijnlijk alleen maar fijn dat je zo eerlijk bent! Zo kom je juist dichter bij elkaar.

Professionele hulp adviseren

Je kunt het slachtoffer helpen met de was, met het doen van boodschappen, en met het bieden van emotionele support. Toch ben je hier niet alleen verantwoordelijk voor! Je moet natuurlijk wel goed op jezelf blijven letten. Daarom kun je het letselschadeslachtoffer altijd adviseren om voor emotionele hulp in therapie te gaan, of voor praktische hulp een huishoudster in te schakelen.

Voor financiële en juridische hulp kun je verwijzen naar een letselschadejurist. Als iemand anders verantwoordelijk was voor het verkeersongeval, of het letselschadeslachtoffer heeft een bedrijfsongeval gehad, heeft het slachtoffer namelijk recht op vergoeding van de schade.

Met andere woorden, de soms enorme kosten waar iemand na een ongeluk mee te maken krijgt, kunnen worden vergoed! Ook de kosten voor therapie en hulp in de huishouding.

Wijs Letselschade helpt letselschadeslachtoffers om de schade vergoed te krijgen. Er werken allemaal super goede en bevlogen juristen bij ons. Wat ons anders maakt dan anderen is dat we het herstel van onze cliënten voorop zetten en helpen waar kan.  Het gaat om meer dan het vergoeden van schade: het gaat om samen kijken waar wij het letselschadeslachtoffer en hun naasten kunnen ontlasten en kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. Hoe, dat kan je bijvoorbeeld lezen in dit persoonlijke verhaal van een cliënt.

Affectieschade voor nabestaanden

Geen tip, wel goed om te weten!

Als naaste van letselschadeslachtoffers (dus als kind, ouder of partner) heb je misschien recht op smartengeld. Dit is een vergoeding van affectieschade.

Het is een schadevergoeding voor dierbaren die verdriet hebben. Bijvoorbeeld als een partner wordt aangereden en levenslang ernstig gehandicapt blijft.

De vergoeding van affectieschade neemt de pijn niet weg. Maar biedt wel erkenning, genoegdoening en helpt bij verwerking.

Vragen?

Ken jij iemand die slachtoffer is geworden van een verkeers- of bedrijfsongeval en letselschade heeft opgelopen? Neem dan vooral contact met ons op. Wie weet kunnen wij helpen. Ons telefoonnummer is 035-8878266. Of stuur een berichtje via het contactformulier.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs Letselschade zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht