Letselschade

Vertel ons je verhaal, Wijs staat voor je klaar

Check je recht op letselschade
Vertel ons direct je verhaal
Direct kosteloos juridische hulp
Persoonlijk en professioneel oog voor jouw letselschade
Meer dan 20 jaar ervaring in letselschadezaken

Letselschade, wat is dat precies?

Ben je slachtoffer geworden van een ongeval en heb je daarbij letsel opgelopen? Dan is het niet meer dan logisch dat je met een hoop vragen zit. Er komt immers veel op je af. “Wat is letselschade? Waar bestaat mijn letselschade uit? Heb ik recht op schadevergoeding?”

Wij zullen deze vragen voor je beantwoorden. Ook leggen we je uit waar je bij letselschade allemaal rekening mee moet houden. En hoe je een betrouwbare belangenbehartiger vindt.

Als iemand anders bovendien aansprakelijk is voor het ongeval dat jou is overkomen, of dit nu een verkeersongeval of bedrijfsongeval is, kan Wijs jou helpen om de letselschade te verhalen. Geheel kosteloos.

Hoe? Dat lees je op deze pagina.

We nemen je zorgen en het papierwerk volledig uit handen
Wij zorgen voor het behalen van de maximale schadevergoeding voor jou
Onze letselschade juristen begeleiden je door het traject en komen persoonlijk bij je langs
Check je recht op letselschade
Onze werkwijze
Opstart van jouw letselschade

Na het verzamelen van alle informatie, stelt Wijs de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk. We nemen zoveel mogelijk regelwerk uit handen en onderhouden contact met alle partijen. We zorgen dat er schot zit in de behandeling van jouw letselschade.

Stabiele situatie

Je bent volledig hersteld of jouw medische situatie is stabiel. De medisch adviseur brengt, mogelijk na een medisch onderzoek, de gevolgen van jouw letsel voor de toekomst in kaart.

Herstel & (financiële) rust

Terwijl jij herstelt, kijken we samen naar de impact op je leven. We brengen de schade in kaart en vragen. Als de aansprakelijkheid is erkend vragen we een voorschot aan zodat jij niet met hoge kosten blijft zitten.

Afronding

We nemen samen alle schade (inclusief toekomst schade) met je door. Na overleg met de verzekeraar komen we tot een (definitieve) schadevergoeding. Pas als jij tevreden bent met het resultaat, ronden wij het traject af.

1Opstart van jouw letselschade

Na het verzamelen van alle informatie, stelt Wijs de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk. We nemen zoveel mogelijk regelwerk uit handen en onderhouden contact met alle partijen. We zorgen dat er schot zit in de behandeling van jouw letselschade.

2Herstel & (financiële) rust

Terwijl jij herstelt, kijken we samen naar de impact op je leven. We brengen de schade in kaart en vragen. Als de aansprakelijkheid is erkend vragen we een voorschot aan zodat jij niet met hoge kosten blijft zitten.

3Stabiele situatie

Je bent volledig hersteld of jouw medische situatie is stabiel. De medisch adviseur brengt, mogelijk na een medisch onderzoek, de gevolgen van jouw letsel voor de toekomst in kaart.

4Afronding

We nemen samen alle schade (inclusief toekomst schade) met je door. Na overleg met de verzekeraar komen we tot een (definitieve) schadevergoeding. Pas als jij tevreden bent met het resultaat, ronden wij het traject af.

Onze clienten geven ons gemiddeld een 9,6 Lees de ervaringen van anderen die je voor gingen

"Al voor de 2e keer hun nodig gehad en weer opnieuw uitstekend geholpen!"

Jolanda

"Super fijn en vakkundig geholpen in deze letselschade zaak. Ze denken echt met je mee. Prettig contact"

Marjon

"Niets dan positieve geluiden over Wijs Letselschade, in het bijzonder Sofie. Ik ben ontzettend fijn geholpen en het resultaat is beter dan ik had durven hopen. Aanrader!"

Saskia

"Mijn zus en ik kwamen in contact met Wijs Letselschade n.a.v. een verkeersongeval met letselschade dat mijn zus is overkomen. Zeer professioneel geholpen, buitengewoon aangenaam contact en uiteindelijk een zeer goede uitkering voor mijn zus door hen bereikt. Hoewel ik uiteraard niemand een verkeersongeval toewens, kan ik Wijs Letselschade in het geval van een dergelijke gebeurtenis van harte aanbevelen!"

Paul

"De contactmomenten waren erg fijn en de zaken werden duidelijk met mij doorgenomen. Hierdoor wist ik goed waar ik aan toe was en wist ik goed wat de mogelijkheden waren binnen mijn zaak."

Mark

"Brenda is een zeer kundige letselschade specialist. Ze is prettig en laagdrempelig in de omgang. Mede dankzij haar is de in het begin zeer starre verzekeraar opgeschoven naar een voor mij acceptabel resultaat. Zonder een heel langdurig traject met expertises. Ik kan Brenda Oonk zeker aanbevelen!"

Anoniem

"2 ongelukken in 2 maanden tijd, wie kan zoiets verzinnen. Nou ik in ieder geval niet. Je belt je eigen verzekering en daar botste ik tegen zo’n grote chinese muur op. In plaats van meedenken werd ik tegengewerkt en toen ik ook nog hoorde dat ik zelf contact op moest nemen met degene die mij aanreed, degene die tegen de ambulance uitviel, ik trok dat even niet. Ik ging achter mijn pc zitten en zocht naar letselschade advocaat. Ik stuurde een bericht en kreeg meteen een heel fijn gevoel bij de intake. Ik werd gehoord. Ik mocht het even loslaten en binnen een paar dagen was er al een afspraak gemaakt voor een intake gesprek.Romy kwam langs en het voelde niet alleen vertrouwd, ze luisterde aandachtig en ondernam meteen actie. In de eerste instantie voor het eerste ongeluk, en toen later het 2e gebeurde, pikte ze dat zelf op en weer werd ik ontzorgt.Je raakt in zo’n emotionele achtbaan, maar Romy was er. Er kwamen experts, en binnen anderhalf jaar was alles geregeld. Mijn werk kan ik niet meer doen, maar er is een nieuwe start, waardoor je weer naar de toekomst kan kijken en dat was echt met de steun van deze fijne mensen van Wijs letselschade. Dankjewel hiervoor."

Tanja

"Heb een fijne samenwerking ervaren, zeker ook met oog op het menselijk aspect, chapeau"

Peter

"Ik word snel geantwoord als ik een vraag heb . En ze zijn zeer betrokken en denken mee wat het beste voor hun cliënt is."

Siham Badrane

"Dat sinds ik contact maakte met Wijs Letselschade , het heel vertrouwd aan voelde. Ik kreeg Mevrouw MRS A. Meyerman-Zweers als mijn belangenbehartiger toegewezen . Ik ben zeer tevreden met haar afhandeling van mijn zaak. Ook was zij heel erg begripvol naar mij , en wat mij is overkomen . Ik zou zeker Wijs Letselschade in Laren NH adviseren bij letselschade."

Loes Furrer-Top

"Nou vanaf dag 1 tot aan de laatste dag ben ik aan een stuk goed begeleidt door Romy. Romy heeft mij vanaf de eerste dag bijgestaan bij alles, maar dan ook alles. De begeleiding in dit traject heb ik zo fijn mogen ervaren, dat ik iedereen haar wil aanraden. Ze helpt je niet alleen, maar je ontvangt ook de emotionele steun op allerlei gebieden. Ik kan niemand beters aanraden dan Romy!! Ga vooral zo door met hoe jij te werk gaat."

Mariam

"Het was heel prettig ik werd goed begrepen en beleid."

Kira

"Top! Ze staan naast je, professioneel, veel kennis en inzicht. Ze denken voor je, waar je zelf op dat moment niet aan denkt dat benoemen ze. Ze staan op hun strepen en vechten voor datgene waar je recht op hebt. Aardig, meelevend, begripvol, secuur te werk al met al een hele fijne ervaring."

Peter

"Ik ben uiterst goed en kundig geholpen door Sophie de Wolf. Ze heeft echt doorgezet bij een partij die slecht te bereiken was. Ze is echt opgekomen voor mijn belangen.Ik ben blij dat ik dankzij Sophie een vervelend hoofdstuk kan afsluiten."

Aiko

"Er wordt alle moeite genomen om gedupeerde te ondersteunen en in zijn / haar rechten bij te staan. Onze zoon wordt bijgestaan door Anne en secretaresse. We worden van goede raad voorzien. Er wordt begrip, geduld en erkenning getoond en tijd gemaakt om eea te bespreken. Daarnaast worden we van elke stap op de hoogte gebracht en ook als het even (af)wachten is wordt er tussentijds geïnformeerd naar hoe het gaat. Ze zijn er nog, de mensen achter de gedupeerde mens. Alom enorm veel respect, dankbaarheid en waardering hiervoor. Petje af!"

Esther

"Ze hebben mij goed geholpen met de letselschade."

Chenita

"Bied goede ondersteuning en koppeld goed de stand van zaken terug. In onderhandelingen staan zij echt voor de klant zijn rechten."

Marga Ghijsen vd reijken

"Netjes afgehandeld"

Tineke

"Ik hoefde geen zorgen te maken alles werd geregeld voor de eerste keer een ongeluk gehad als zzp Marijn bedank nog"

Shabier Ilahibaks

"Altijd klant vriendelijk en altijd tijd voor klanten"

Erika

"Ik heb na mijn ongeluk contact gezocht met wijsletselschade. Vanaf het eerste contact is de benadering empathisch en zeer professioneel.Ze weten waar ze over praten, ik vind mijn vertegenwoordigster nauwkeurig en ze helpt me feilloos door dit proces. Ze is deskundig en ze weet exact waarover ze spreekt.Ik ben heel blij met de begeleiding en ondersteuning in deze moeilijke fase van mijn leven."

Pauline
Letselschade opgelopen, wat nu?

Heb jij bij een ongeval letsel opgelopen? Dan zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Er komt veel op je af. “Wat is letselschade? Waar bestaat mijn letselschade uit? Heb ik recht op schadevergoeding?

Wij leggen je alles uit

Aan welke schade moet je denken?

Een letselschadespecialist inschakelen

Wanneer je gewond bent geraakt bij een ongeval, wil je je het liefste volledig richten op het herstel. Maar soms gaat dat niet omdat je in allerlei ingewikkelde procedures verstrikt raakt. Zeker wanneer iemand anders aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval.

Een letselschadespecialist kan jou hierbij helpen en komt voor je op, zodat jij je volledig kunt richten op beter worden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Bel ons op 035 887 8266 voor direct contact met een letselschade jurist.

Betrouwbare belangenbehartiger vinden

Wanneer je hebt besloten hulp in te schakelen bij het verhalen van jouw letselschade, is de volgende vraag: hoe vind ik een goede belangenbehartiger? Iemand die bij me past?

Op het internet is de ene belofte nog mooier dan de andere. Maar hoe kom je er nu achter of wat je erop leest allemaal wel waar is? Wij hopen dat deze pagina jou helpt om een goede keuze te maken.


Hoe vind ik een belangenbehartiger die bij me past
Smartengeld bedragen

Smartengeld, de vergoeding voor verdriet en leed door het ongeval, wordt vaak verward met letselschade. Maar wist je dat smartengeld slechts een onderdeel is van het hele pakket aan vergoedingen waar je recht op hebt als jou een ongeval overkomt? En dat de hoogte hiervan afhankelijk is van veel verschillende factoren? Op deze pagina lees je hier meer over.
Smartengeld bedragen, gelukkig gaan de bedragen omhoog.
Onverzekerde tegenpartij

Wanneer je wordt aangereden door een onverzekerde tegenpartij, is het gelukkig niet per definitie zo dat je zelf met de schade blijft zitten. Onder bepaalde omstandigheden kun je namelijk de letselschade verhalen op Het Waarborgfonds Motorverkeer.

Dit fonds vergoedt de schade en dus ook jouw letselschade als je wordt aangereden door een onbekende of onverzekerde partij. Ook wanneer iemand doorrijdt na een aanrijding kun je een beroep doen op dit fonds. Hoe? Dat lees je op deze pagina.

Wie vergoedt mijn schade als de tegenpartij onbekend of onverzekerd is?
Nationaal Keurmerk Letselschade

Wijs letselschade is opgenomen in het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit is het enige register waarin de gekwalificeerde kantoren aan strenge kwaliteitseisen moeten voldoen. Helaas kan momenteel iedereen zich ‘letselschadespecialist’ noemen en daardoor komt het nog te vaak voor dat slachtoffers bij een kantoor terecht komen die niet het beste voorheeft. Wijs letselschade staat niet alleen in het Register maar is ook actief in besturen en commissies om de “slechte praktijken” uit de letselschadebranche te weren.

Meer lezen

“Hierbij goed geholpen. Duidelijke en goede communicatie. Je kunt altijd met vragen terecht.”

Inge

Gemiddeld beoordeeld met een 9.6
Lees meer ervaringen

Het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

Het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

Wat is letselschade precies?

Letselschade is alle schade die voortvloeit uit psychisch of lichamelijk letsel. Zowel materiële schade, zoals gescheurde kleding en ziekenhuiskosten, als minder tastbare schade. Denk aan het leed en verdriet wat je door het ongeluk ervaart. De vergoeding voor jouw verdriet noem je ook wel immateriële schade of smartengeld, wat dus ook letselschade is.

Materiële schade

Materiële schade is de schade die in geld valt uit te drukken, zoals:

 • Inkomensverlies
 • Revalidatiekosten
 • Kosten voor een roltrap in de woning
 • Eigen risico
 • Studievertraging
 • Kosten voor klusjes in en rondom het huis

Immateriële schade

De vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Immateriële schade is schade die niet op geld waardeerbaar is. Zoals:

 • Verdriet
 • Leed
 • Pijn
 • Schaamte (door bijvoorbeeld littekens)
 • Gebrek aan levensvreugde
 • Eenzaamheid door wegvallen van sociale contacten

Lees hier meer over smartengeld.

Heb ik recht op schadevergoeding?

Het zal je niet verbazen dat de kosten bij letselschade vaak hoog oplopen. Die kosten wil je natuurlijk het liefste vergoed krijgen. Gelukkig heb je bij letselschade recht op schadevergoeding als een ander verantwoordelijk is voor jouw schade.

Voorbeelden recht op schadevergoeding

 • Een automobilist rijdt je van jouw fiets af
 • Je valt van een steiger tijdens je werk
 • De hond van de buren bijt je plotseling hard in je arm

Voorwaarden voor schadevergoeding

Helaas krijg je niet zomaar schadevergoeding. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

 • Zo moet er bij een verkeersongeval tussen een brommer en een fietser sprake zijn van een zogenaamde ‘onrechtmatige daad’ van de ander. Daar zitten ingewikkelde juridische regels aan verbonden.
 • Als je een ongeval op het werk hebt gehad is het makkelijker: dan is vaak voldoende dat je kunt bewijzen dat de schade door een ongeluk op de werkplek is ontstaan. De werkgever is dan aansprakelijk.

Zo zie je maar weer dat iedere situatie haar eigen regels kent.

Wanneer kan ik letselschade oplopen?

Op het werk, op straat, tijdens het uitgaan: een ongeluk zit in een klein hoekje. Hieronder ontdek je een paar voorbeelden van situaties waarin je letselschade kunt oplopen.

Bedrijfsongeval

Gaat er iets mis op de werkvloer? Dan spreek je van een bedrijfsongeval. Je kunt dan je werkgever aansprakelijk stellen en de letselschade verhalen.

Om aansprakelijkheid bij letselschade door een bedrijfsongeval aan te tonen hoef je vaak alleen aan te tonen dat het ongeval onder werktijd plaatsvond en dat jouw schade hieruit voortvloeit. Lees hier meer over bedrijfsongevallen.

Verkeersongeval

Naast schade aan je fiets of auto kun je bij een verkeersongeval ook letselschade oplopen. Vaak met hoge medische kosten tot gevolg.

Wie aansprakelijk is voor die kosten is erg afhankelijk van de situatie. Botsen er twee auto’s op elkaar? Dan wordt vooral gekeken naar de over en weer gemaakt fouten. Zat je op de fiets of was je te voet? Dan word je door de wet gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemer’ en krijg je minimaal 50% van jouw schade vergoed. En wat moet je doen als de tegenpartij onbekend of onverzekerd is? Lees hier meer over verkeersongevallen.

Overige ongevallen

Er zijn natuurlijk nog veel meer situaties te bedenken waarin je letselschade kunt oplopen. Denk aan:

Ook dan heb je eventueel recht op schadevergoeding! Lees hier meer over overige ongevallen.

Hoe kan ik mijn letselschade verhalen?

Gelukkig kun je, als iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeval, jouw letselschade verhalen op die ander. Dat doe je als volgt.

Stap 1: verzamel (en bewaar!) bewijsmateriaal

Bewijsmateriaal waar je aan kunt denken:

 • Foto’s van het ongeval
 • Getuigenverklaringen
 • Een proces-verbaal

Zeker bij verkeersongevallen moet je namelijk zelf kunnen aantonen dat de andere partij schuldig is. Bewijsmiddelen vergroten de kans dat de tegenpartij aansprakelijk is voor jouw schade en deze moet vergoeden.

Gaat het niet om een verkeersongeval, maar om een bedrijfsongeval? Dan doe je er goed aan om:

 • Je werkgever te laten weten dat je een ongeval hebt gehad
 • Te vragen of je een kopie mag hebben van het ongevallenformulier dat jouw werkgever als het goed is heeft opgemaakt
 • Na te vragen of er een melding is gemaakt bij de arbeidsinspectie

Stap 2: houd je kosten goed bij

Vervolgens is het belangrijk om alle kosten op een rijtje te zetten. Houd deze kosten goed bij! Dat kan later bij het berekenen van de schade goed van pas komen.

Stap 3: stel de andere partij aansprakelijk

Bij een verkeersongeval kun je de andere partij aansprakelijk stellen door naar diens verzekeraar te stappen, of door de persoon zelf aan te spreken.

Bij een bedrijfsongeval kun je jouw werkgever aansprakelijk stellen. We kunnen ons voorstellen dat dit een lastige stap is. We raden je daarom aan om je hierbij te laten helpen door een letselschadespecialist.

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

We begrijpen heel goed dat je niet alleen benieuwd bent naar de vraag: wat is letselschade? Maar ook naar op hoeveel schadevergoeding je kunt rekenen. Helaas is daar, als je net een ongeluk hebt gehad, weinig over te zeggen.

Het mooie van het Nederlandse recht is dat bij het berekenen van letselschade volledig wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Enkele voorbeelden:

 • Je kan door een ongeval niet werken terwijl je normaliter als ZZP’er werkt. Jouw inkomen valt helemaal weg. Het wegvallen van dit inkomen kun je als letselschade verhalen op de aansprakelijke partij.
 • Stel dat je niet als ZZP’er werkt maar in loondienst, dan is het een heel ander verhaal. In dat geval wordt jouw inkomen misschien wel 100% doorbetaald en heb je nauwelijks schade op dit vlak.
 • Je loopt bij een ongeval een gebroken been op, terwijl je normaliter een groot gedeelte van de huishouding zelf doet. Dit moet nu worden overgenomen door je partner of een betaalde hulp. Dat levert een schadepost op voor mantelzorg of huishoudelijk hulp.
 • Door blijvend letsel blijf je ook in de toekomst met kosten en gederfde inkomsten zitten. Misschien kun je nooit meer carrière maken, of valt je pensioen een stuk lager uit. De hoogte van de schade die je hierdoor lijdt is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat kan ik nu het beste doen?

Zoals je ziet is het verhalen van letselschade een ingewikkelde en tijdrovende zaak. Bovendien heb je op dit moment wel iets anders aan je hoofd: herstellen! Daarom raden we je aan om een betrouwbare en kundige letselschadespecialist in te schakelen.

De juristen van Wijs Letselschade hebben veel ervaring met het verhalen van letselschade. We zetten onze kennis en expertise dan ook graag voor je in. Samen kijken we naar wat nodig is om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij nemen we zoveel mogelijk (juridische) zorgen uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier. Of bel 035-8878266 om direct één van onze letselschadespecialisten te spreken. We helpen je graag!