Wat is letselschade precies?
Letselschade is alle schade die voortvloeit uit psychisch of lichamelijk letsel. Zowel materiële schade, zoals gescheurde kleding en ziekenhuiskosten, als minder tastbare schade. Denk aan het leed en verdriet wat je door het ongeluk ervaart. De vergoeding voor jouw verdriet noem je ook wel immateriële schade of smartengeld, wat dus ook letselschade is.
Materiële schade
Materiële schade is de schade die in geld valt uit te drukken, zoals:
- Inkomensverlies
- Revalidatiekosten
- Kosten voor een roltrap in de woning
- Eigen risico
- Studievertraging
- Kosten voor klusjes in en rondom het huis
Immateriële schade
De vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Immateriële schade is schade die niet op geld waardeerbaar is. Zoals:
- Verdriet
- Leed
- Pijn
- Schaamte (door bijvoorbeeld littekens)
- Gebrek aan levensvreugde
- Eenzaamheid door wegvallen van sociale contacten
Lees hier meer over smartengeld.
Heb ik recht op schadevergoeding?
Het zal je niet verbazen dat de kosten bij letselschade vaak hoog oplopen. Die kosten wil je natuurlijk het liefste vergoed krijgen. Gelukkig heb je bij letselschade recht op schadevergoeding als een ander verantwoordelijk is voor jouw schade.
Voorbeelden recht op schadevergoeding
- Een automobilist rijdt je van jouw fiets af
- Je valt van een steiger tijdens je werk
- De hond van de buren bijt je plotseling hard in je arm
Voorwaarden voor schadevergoeding
Helaas krijg je niet zomaar schadevergoeding. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
- Zo moet er bij een verkeersongeval tussen een brommer en een fietser sprake zijn van een zogenaamde ‘onrechtmatige daad’ van de ander. Daar zitten ingewikkelde juridische regels aan verbonden.
- Als je een ongeval op het werk hebt gehad is het makkelijker: dan is vaak voldoende dat je kunt bewijzen dat de schade door een ongeluk op de werkplek is ontstaan. De werkgever is dan aansprakelijk.
Zo zie je maar weer dat iedere situatie haar eigen regels kent.
Wanneer kan ik letselschade oplopen?
Op het werk, op straat, tijdens het uitgaan: een ongeluk zit in een klein hoekje. Hieronder ontdek je een paar voorbeelden van situaties waarin je letselschade kunt oplopen.
Bedrijfsongeval
Gaat er iets mis op de werkvloer? Dan spreek je van een bedrijfsongeval. Je kunt dan je werkgever aansprakelijk stellen en de letselschade verhalen.
Om aansprakelijkheid bij letselschade door een bedrijfsongeval aan te tonen hoef je vaak alleen aan te tonen dat het ongeval onder werktijd plaatsvond en dat jouw schade hieruit voortvloeit. Lees hier meer over bedrijfsongevallen.
Verkeersongeval
Naast schade aan je fiets of auto kun je bij een verkeersongeval ook letselschade oplopen. Vaak met hoge medische kosten tot gevolg.
Wie aansprakelijk is voor die kosten is erg afhankelijk van de situatie. Botsen er twee auto’s op elkaar? Dan wordt vooral gekeken naar de over en weer gemaakt fouten. Zat je op de fiets of was je te voet? Dan word je door de wet gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemer’ en krijg je minimaal 50% van jouw schade vergoed. Lees hier meer over verkeersongevallen.
Overige ongevallen
Er zijn natuurlijk nog veel meer situaties te bedenken waarin je letselschade kunt oplopen. Denk aan:
- Een voetbalwedstrijd
- Een café met openstaand kelderluik
- Struikelen over een loszittende stoeptegel
Ook dan heb je eventueel recht op schadevergoeding! Lees hier meer over overige ongevallen.
Hoe kan ik mijn letselschade verhalen?
Gelukkig kun je, als iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeval, jouw letselschade verhalen op die ander. Dat doe je als volgt.
Stap 1: verzamel (en bewaar!) bewijsmateriaal
Bewijsmateriaal waar je aan kunt denken:
- Foto’s van het ongeval
- Getuigenverklaringen
- Een proces-verbaal
Zeker bij verkeersongevallen moet je namelijk zelf kunnen aantonen dat de andere partij schuldig is. Bewijsmiddelen vergroten de kans dat de tegenpartij aansprakelijk is voor jouw schade en deze moet vergoeden.
Gaat het niet om een verkeersongeval, maar om een bedrijfsongeval? Dan doe je er goed aan om:
- Je werkgever te laten weten dat je een ongeval hebt gehad
- Te vragen of je een kopie mag hebben van het ongevallenformulier dat jouw werkgever als het goed is heeft opgemaakt
- Na te vragen of er een melding is gemaakt bij de arbeidsinspectie
Stap 2: houd je kosten goed bij
Vervolgens is het belangrijk om alle kosten op een rijtje te zetten. Houd deze kosten goed bij! Dat kan later bij het berekenen van de schade goed van pas komen.
Stap 3: stel de andere partij aansprakelijk
Bij een verkeersongeval kun je de andere partij aansprakelijk stellen door naar diens verzekeraar te stappen, of door de persoon zelf aan te spreken.
Bij een bedrijfsongeval kun je jouw werkgever aansprakelijk stellen. We kunnen ons voorstellen dat dit een lastige stap is. We raden je daarom aan om je hierbij te laten helpen door een letselschadespecialist.
Hoe hoog is mijn schadevergoeding?
We begrijpen heel goed dat je niet alleen benieuwd bent naar de vraag: wat is letselschade? Maar ook naar op hoeveel schadevergoeding je kunt rekenen. Helaas is daar, als je net een ongeluk hebt gehad, weinig over te zeggen.
Het mooie van het Nederlandse recht is dat bij het berekenen van letselschade volledig wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Enkele voorbeelden:
- Je kan door een ongeval niet werken terwijl je normaliter als ZZP’er werkt. Jouw inkomen valt helemaal weg. Het wegvallen van dit inkomen kun je als letselschade verhalen op de aansprakelijke partij.
- Stel dat je niet als ZZP’er werkt maar in loondienst, dan is het een heel ander verhaal. In dat geval wordt jouw inkomen misschien wel 100% doorbetaald en heb je nauwelijks schade op dit vlak.
- Je loopt bij een ongeval een gebroken been op, terwijl je normaliter een groot gedeelte van de huishouding zelf doet. Dit moet nu worden overgenomen door je partner of een betaalde hulp. Dat levert een schadepost op voor mantelzorg of huishoudelijk hulp.
- Door blijvend letsel blijf je ook in de toekomst met kosten en gederfde inkomsten zitten. Misschien kun je nooit meer carrière maken, of valt je pensioen een stuk lager uit. De hoogte van de schade die je hierdoor lijdt is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In dit artikel lees je hier meer over.
Wat kan ik nu het beste doen?
Zoals je ziet is het verhalen van letselschade een ingewikkelde en tijdrovende zaak. Bovendien heb je op dit moment wel iets anders aan je hoofd: herstellen! Daarom raden we je aan om een betrouwbare en kundige letselschadespecialist in te schakelen.
De juristen van Wijs Letselschade hebben veel ervaring met het verhalen van letselschade. We zetten onze kennis en expertise dan ook graag voor je in. Samen kijken we naar wat nodig is om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij nemen we zoveel mogelijk (juridische) zorgen uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste.
Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier. Of bel 035-8878266 om direct één van onze letselschadespecialisten te spreken. We helpen je graag!