de balans tussen
persoonlijk en
professioneel

de balans tussen
persoonlijk en
professioneel

Letselschade, wat is dat precies?

Wist je dat letselschade veel meer is dan alleen maar smartengeld? Wanneer je gewond raakt bij een ongeval, kan het gebeuren dat je met veel meer schade en kosten blijft zitten. Of dit nu schade is doordat je salaris niet wordt doorbetaald, je een hulp in de huishouding nodig hebt of je andere kosten maakt, het valt allemaal onder letselschade.

Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval dat jou is overkomen, of dit nu een verkeersongeval of bedrijfsongeval is, kan Wijs jou helpen met het verhalen van al deze kosten. En dat zonder jou hiervoor kosten in rekening te brengen.

Hoe? Dat lees je op deze pagina.

Hoe kunnen wij je helpen?

Bel ons op 035 887 8266 voor direct contact met een letselschade jurist.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij nemen direct contact met je op.

Wat kan Wijs voor jou betekenen?

 • Wijs biedt gegarandeerde kosteloze rechtshulp
 • Wijs komt bij je langs
 • Wijs regelt voorschotbetalingen
 • Wijs neemt alle papierwerk uit handen
 • Wijs behaalt het maximale resultaat

Neem contact op

“Ze nemen veel zorgen weg waardoor jij volledig aan je herstel kan werken”

Jacob

Gemiddeld beoordeeld met een 9.6
Lees meer ervaringen

Aan welke schade moet je denken?

Een letselschade jurist inschakelen

Wanneer je gewond bent geraakt bij een ongeval, wil je je het liefste volledig richten op het herstel. Maar soms gaat dat niet omdat je in allerlei ingewikkelde procedures verstrikt raakt. Zeker wanneer iemand anders aansprakelijk is voor jouw verwondingen. Een letselschadejurist kan jou helpen en komt voor je op, zodat jij je volledig kunt richten op beter worden.

Neem contact op

Hoe kunnen wij je helpen?

Bel ons op 035 887 8266 voor direct contact met een letselschade jurist.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belangenbehartiger vinden

Wanneer je hebt besloten om iemand in te schakelen om jou te helpen jouw letselschade te verhalen, is de volgende vraag: hoe vind ik een goede belangenbehartiger? En hoe vind ik iemand die bij me past? Op het internet is de ene website nog mooier dan de andere. Maar hoe kom je er nu achter of dat allemaal wel waar is? Wij hopen dat deze pagina jou helpt om een goede keuze te maken.

Hoe vind ik een belangenbehartiger die bij me past

Smartengeld bedragen

Smartengeld wordt vaak verward met letselschade. Wist je dat smartengeld slechts een onderdeel is van het hele pakket aan vergoedingen waar je recht op hebt, als jou een ongeval overkomt? Smartengeld wordt ook wel immateriële schade genoemd. De hoogte van smartengeld is van veel factoren afhankelijk. Op deze pagina lees je hier meer over.

Smartengeld bedragen, gelukkig gaan de bedragen omhoog.

Onverzekerde tegenpartij

Wanneer je wordt aangereden door een onverzekerde partij, is het gelukkig niet zo dat je zelf met je eigen schade blijft zitten. Onder bepaalde omstandigheden kan de schade verhaald worden op Het Waarborgfonds. Dit fonds vergoedt de schade en dus ook jouw letselschade als je wordt aangereden door een onbekende of onverzekerde partij. Dus ook als iemand doorrijdt na een aanrijding kan je een beroep doen op dit fonds. Hoe? Dat lees je op deze pagina.

Wie vergoedt mijn schade als de tegenpartij onbekend of onverzekerd is?

Nationaal Keurmerk Letselschade

Wijs letselschade is opgenomen in het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit is het enige register waarin de gekwalificeerde kantoren aan strenge kwaliteitseisen moeten voldoen. Helaas kan momenteel iedereen zich ‘letselschadespecialist’ noemen en daardoor komt het nog te vaak voor dat slachtoffers bij een kantoor terecht komen die niet het beste voorheeft. Wijs letselschade staat niet alleen in het Register maar is ook actief in besturen en commissies om de “slechte praktijken” uit de letselschadebranche te weren.

Meer lezen

“Blij dat ik deze last niet zelf hoefde te dragen. Er is op alle fronten snel en correct gehandeld”

Ingrid

Gemiddeld beoordeeld met een 9.6
Lees meer ervaringen

Het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

Het verschil tussen
er alleen voor staan
en het samen doen

Letselschade

Ben je slachtoffer geworden van een ongeval en heb je daarbij letsel opgelopen? Het is niet meer dan logisch dat dit een hoop vragen bij je oproept. Er komt immers veel op je af. “Wat is letselschade? Waar bestaat mijn letselschade uit? Heb ik recht op schadevergoeding?” Zijn slechts enkele voorbeelden. Geen nood, wij zullen deze vragen voor je beantwoorden. Ook leggen we je uit waar je bij letselschade allemaal rekening mee moet houden.

Wat is letselschade precies?

Letselschade (in juridische zin) is álle schade die voortvloeit uit psychisch of lichamelijk letsel. Dus niet alleen materiële schade zoals kapotte kledingstukken of ziekenhuiskosten, maar ook minder tastbare schade zoals het verdriet dat je hebt. Dit laatste noem je immateriële schade of smartengeld.

Voorbeelden van letselschade zijn:

 • Kledingschade
 • Inkomensverlies
 • Kosten voor huishoudelijke hulp
 • Medische kosten (ziekenhuiskosten, fysiotherapeut, hulpmiddelen)
 • Extra reiskosten (ritjes van en naar het ziekenhuis bijvoorbeeld)
 • Verlies van sociale contacten
 • Het niet meer kunnen uitoefenen van je beroep of hobby
 • Missen van levensvreugde

En dit is slechts het topje van de ijsberg. In werkelijkheid valt er nog veel meer onder letselschade!

Heb ik recht op schadevergoeding?

Het zal je niet verbazen dat de kosten bij letselschade vaak hoog oplopen. Die kosten wil je natuurlijk het liefste vergoed krijgen. Bij letselschade heb je recht op schadevergoeding als een ander verantwoordelijk is voor jouw schade. Bijvoorbeeld wanneer:

 • Een automobilist je van jouw fiets afrijdt
 • Je struikelt over een kabel op je werk omdat de bouwplaats te rommelig is (daar is je werkgever verantwoordelijk voor!)
 • De hond van de buren je plotseling hard in je arm bijt

Helaas krijg je die schadevergoeding niet zomaar. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet er bij een verkeersongeval tussen een brommer en een fietser sprake zijn van een zogenaamde “onrechtmatige daad” van de ander. Daar zitten ingewikkelde juridische regels aan verbonden. Als je een ongeval op je werk hebt gehad is het makkelijker: dan is het vaak voldoende dat je kunt bewijzen dat de schade door een ongeluk op kantoor of de werkplek is ontstaan. Iedere situatie kent haar eigen regels. Meer weten over schadevergoeding? Kijk dan hier.

Wanneer kan ik letselschade oplopen?

Bedrijfsongeval
Gaat er iets mis op de werkvloer? Dan spreek je van een bedrijfsongeval. Je kunt dan je werkgever aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen. Vaak is het enige wat je hoeft aan te tonen dat het ongeval onder werktijd plaatsvond en dat je schade daaruit voortvloeit. Lees hier meer over bedrijfsongevallen.

Verkeersongeval
Naast schade aan je fiets of auto kun je bij een verkeersongeval ook letselschade oplopen. Vaak met hoge medische kosten tot gevolg. Wie aansprakelijk is voor jouw schade is erg afhankelijk van de situatie. Botsen er twee auto’s op elkaar? Dan wordt vooral gekeken naar de over en weer gemaakte fouten. Zat je op de fiets of was je te voet? Dan word je door de wet gezien als “zwakkere verkeersdeelnemer” en krijg je altijd minimaal 50% van je schade vergoed. Lees hier meer over verkeersongevallen.

Overige ongevallen
Er zijn natuurlijk nog veel meer situaties te bedenken waarin je letselschade kunt oplopen. Denk aan een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld. Of in een café waar je door een openstaand kelderluik valt (het zal je maar gebeuren!). En wat dacht je van struikelen over een stoeptegel waar de gemeente al 10 jaar geen aandacht heeft besteed? Ook dan heb je eventueel recht op schadevergoeding. Lees hier meer over overige ongevallen.

Hoe kan ik mijn letselschade claimen?

Gelukkig kun je, als iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeval, jouw schade op die ander verhalen. Dat doe je als volgt.

Stap 1: verzamel (en bewaar!) bewijsmateriaal
Denk bij een verkeersongeval aan:

 • Foto’s van het ongeval
 • Getuigenverklaringen
 • Een proces-verbaal

Je moet namelijk zelf kunnen bewijzen dat de andere partij schuldig is. Bewijsmiddelen vergroten de kans dat de tegenpartij aansprakelijk is voor jouw schade en deze moet vergoeden.

Heb je schade opgelopen bij een bedrijfsongeval? Dan doe je er goed aan om:

 • Je werkgever te laten weten dat je een ongeval hebt gehad
 • Te vragen of je een kopie mag hebben van het ongevallenformulier wat je werkgever als het goed is heeft opgemaakt
 • Na te vragen of er een melding is gemaakt bij de arbeidsinspectie.

Stap 2: houd je kosten goed bij
Vervolgens is het belangrijk op een rijtje te zetten welke kosten je hebt gemaakt en nog gaat maken. Houd dit goed bij! Dat kan later bij het berekenen van je schade goed van pas komen.

Stap 3: Stel de andere partij aansprakelijk
Bij een verkeersongeval kun je de andere partij aansprakelijk stellen door naar diens verzekeraar te gaan, of door de persoon zelf aan te spreken (als deze ongemotoriseerd is). In geval van een bedrijfsongeval kun je jouw werkgever aansprakelijk stellen. We kunnen ons voorstellen dat dit een lastige stap is. In de meeste gevallen is het daarom verstandig om je hierbij te laten helpen door een letselschadespecialist.

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

We begrijpen heel goed dat je benieuwd bent op hoeveel schadevergoeding je kunt rekenen. Helaas is daar, als je net een ongeluk hebt gehad, weinig over te zeggen. Het mooie in het Nederlandse recht is dat voor de hoogte van de schadevergoeding volledig wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Er zijn dan ook niet veel standaard bedragen. Enkele voorbeelden:

 • Je kan door een ongeval niet werken terwijl je normaliter als ZZP’er werkt. Jouw inkomen valt helemaal weg. Het wegvallen van dit inkomen kan je verhalen op de aansprakelijke partij. Dat kan een flinke schadepost opleveren. Stel dat je niet als ZZP’er werkt maar in loondienst werkt dan is dat een heel ander verhaal. In dat geval wordt jouw inkomen misschien wel 100 % doorbetaald en heb je nauwelijks schade op dit vlak.
 • Je loopt bij een ongeval een gebroken been op, terwijl je normaliter een groot gedeelte van de huishouding voor jouw rekening neemt. Dit moet nu worden overgenomen door jouw partner of een betaalde hulp. Dat levert een schadepost op voor mantelzorg of kosten voor huishoudelijke hulp. Maar stel dat je ook voor het ongeval niets in de huishouding deed en er dus minder of geen extra hulp nodig is, dan zal deze post weer veel lager uitvallen.
 • Het is ook mogelijk dat je blijvend letsel oploopt en hierdoor ook in de toekomst kosten blijft maken of inkomensverlies lijdt. Je kan je voorstellen dat de hoogte van deze bedragen ook helemaal afhankelijk zijn van jouw persoonlijke situatie. Want wat als je hierdoor geen carrière meer kan maken. Of als jouw pensioen opeens een stuk lager uitvalt. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat kan ik nu het beste doen?

Zoals je ziet is het claimen van letselschade een ingewikkelde en tijdrovende zaak. Bovendien heb je op dit moment wel wat anders aan je hoofd. Daarom raden we je aan om betrouwbare en kundige juridische hulp in te schakelen. Wij van Wijs Letselschade helpen je graag. Onze juristen hebben veel ervaring met het claimen van schadevergoeding bij letselschade en zetten onze kennis en expertise dan ook graag voor je in. Samen kijken we naar wat nodig is om het proces zo goed mogelijk te laten lopen. Daarbij nemen we zoveel mogelijk van je (juridische) zorgen uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op je herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier. Of bel 035-2032765 om direct één van onze juristen te spreken. We horen graag van je!