Immateriële schade na een ongeval

In het kort
 • Letselschade bestaat uit materiële en immateriële schade
 • Immateriële schadevergoeding is compensatie voor verdriet en leed na een ongeval
 • Soms hebben ook vrienden of familie recht op vergoeding van immateriële schade (shockschade en affectieschade)
 • De hoogte van de immateriële schadevergoeding is afhankelijk van jouw specifieke omstandigheden
 • Het berekenen van immateriële schade is een ingewikkelde klus waar Wijs Letselschade je graag bij helpt
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Heb je een ongeluk gehad? En heb je hier letsel door opgelopen? Dan is de kans groot dat je met aanzienlijke schade zit.

Die schade bestaat niet alleen uit op geld waardeerbare schade, zoals facturen van de fysiotherapeut en gemiste inkomsten, maar ook uit het verdriet en leed dat je door het letsel hebt opgelopen. Dit wordt immateriële schade genoemd.

Wij leggen je graag uit wat immateriële schade precies is, en hoe de hoogte hiervan wordt bepaald.

Wat is immateriële schade?

Na een ongeval wordt je met veel kosten geconfronteerd. Je kunt niet meer werken en je werkgever betaalt jouw loon na een bedrijfsongeval niet volledig door. Of je kunt het huishouden niet meer doen en moet hier hulp voor inschakelen.

Deze schade, die in geld is uit te drukken, heet materiële schade. Je kunt er immers bonnetjes en facturen van overhandigen, of op zijn minst een logische berekening van maken.

Maar naast de financiële kosten die je maakt heeft het ongeval natuurlijk ook invloed op je mentale en emotionele gezondheid. Je leven wordt immers overhoop gegooid. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Dit is ook schade, namelijk immateriële schade.

Gelukkig kun je voor de immateriële schade een vergoeding krijgen als iemand anders aansprakelijk voor jouw letselschade is. Die vergoeding wordt smartengeld genoemd. Een belangrijk onderdeel van de totale letselschade!

Voorbeelden van immateriële schade

Waar moet je aan denken bij immateriële schade? Een paar voorbeelden:

 • Het missen van levensvreugde
 • Verlies van sociale contacten
 • Hevige pijn door het ongeluk
 • Blijvende beperkingen door het ongeluk
 • Angst en fobieën veroorzaakt door het ongeval, zoals de angst om auto te rijden
 • Moeten stoppen met je hobby of beroep
 • Schaamte als gevolg van ontsierende littekens

Deze lijst is niet uitputtend. Er bestaan nog veel meer voorbeelden van immateriële schade, en natuurlijk ook van materiële schade. Meer weten over schadevergoeding bij letselschade? Neem dan gerust contact op met één van onze juristen.

Shockschade & affectieschade

In sommige gevallen hebben ook familie of vrienden recht op vergoeding van immateriële schade. Die schade heet ook wel shockschade of affectieschade.

Shockschade is de schade die iemand oploopt bij directe confrontatie met de heftige gevolgen van het ongeval. Denk aan een vader die zijn zoon onder een auto ziet komen…

Affectieschade is de schade van naasten, zoals ouders of een partner, die veel verdriet hebben door het ernstig letsel of overlijden van het letselschadeslachtoffer. Affectieschade komt pas sinds 2019 voor vergoeding in aanmerking. Hiervoor bleven naasten met lege handen achter. Een goede ontwikkeling dus!

Immateriële schadevergoeding berekenen

Het berekenen van de letselschade, in het bijzonder de immateriële schadevergoeding, is geen gemakkelijke klus. Bedragen bij elkaar optellen, zoals bij materiële schade, zit er niet in.

In plaats daarvan wordt voor de hoogte van de immateriële schadevergoeding gekeken naar alle omstandigheden van het geval. En naar voorbeelden in de smartengeldgids.

Omstandigheden van het geval

Factoren die meetellen bij het bepalen van de hoogte van de immateriële schadevergoeding zijn:

 • Het type letsel dat je hebt opgelopen
 • Hoe lang het duurt om te herstellen
 • Wel of geen blijvend letsel
 • De gevolgen van het letsel op jouw leven – misschien kun je nooit meer werken
 • De psychische impact van het ongeval
 • Etc.

Deze factoren hebben in iedere zaak een andere uitwerking. Daarom is de totale immateriële schadevergoeding voor iedereen anders.

Smartengeldgids

Om te voorkomen dat de uitgekeerde bedragen willekeurig worden, kan de zogenaamde Smartengeldgids worden geraadpleegd.

In deze gids vind je bedragen van immateriële schadevergoeding per type letsel, per type zaak. Rechters, letselschadespecialisten en verzekeraars kunnen die bedragen gebruiken als richtlijn bij het beoordelen van de omvang van de immateriële schade.

Immateriële schade bedragen

We kunnen ons voorstellen dat je niet alleen benieuwd bent naar de betekenis van immateriële schade, maar ook naar hoe hoog de vergoeding van jouw immateriële schade zal uitvallen.

Helaas is daar, als je net een ongeval hebt gehad, geen antwoord op te geven. In iedere zaak zijn de bedragen bij immateriële schade weer anders. Als je pols is gebroken door het struikelen over een kabel ligt dit bedrag waarschijnlijk lager dan bij blijvend hersenletsel door een ernstig verkeersongeluk. Maar hoe hoog precies, dat hangt echt af van jouw specifieke situatie!

We raden je dan ook aan om niet teveel naar de bedragen bij immateriële schade van andere zaken te kijken. In plaats daarvan doe je er verstandig aan een ervaren letselschadejurist in te schakelen. Een betrouwbare belangenbehartiger bij letselschade helpt jou om alle immateriële schade vergoed te krijgen waar je recht op hebt, zonder iets over het hoofd te zien.

Wat kan Wijs voor jou betekenen?

Het bepalen van de hoogte van de immateriële schade is een ingewikkelde klus. Gelukkig hebben we bij Wijs al meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van immateriële schadevergoeding. We helpen je dan ook graag! Onze hulp is geheel kosteloos.

Meer weten over onze diensten? Wij informeren je helder en duidelijk over wat we voor je kunnen betekenen. Laat je gegevens achter via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Of bel naar 035-8878266 om direct één van onze juristen te spreken.