Immateriële schade

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Stel je bent betrokken bij een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Je kan dan met veel kosten geconfronteerd worden bijvoorbeeld:

  • Je fiets/auto/scooter of je kleren zijn beschadigd;
  • Verschillende medische kosten worden niet vergoed door jouw ziektekostenverzekeraar;
  • Je kan niet meer werken en je werkgever betaalt jouw loon niet volledig door;
  • Je moet veel reiskosten maken om naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut te gaan;
  • Je kan de huishouding niet meer doen en moet hiervoor hulp in schakelen.

Al deze kosten worden ook wel materiële schade genoemd. Maar naast de kosten die je maakt, heeft een ongeval natuurlijk ook een grote invloed op je psyche. Als je leven opeens overhoop wordt gegooid door een ongeval, heeft dat een enorme impact. Een vergoeding voor de ellende die jij ondervindt van een ongeval, het leed en de psychische impact kan je claimen bij de aansprakelijke verzekeraar. Dit onderdeel van de letselschade heet immateriële schade of smartengeld.

Hoe wordt mijn immateriële schade bepaald?

In Nederland is geen tabel of andere index op grond waarvan de hoogte van het smartengeld wordt bepaald. Hoe hoog het smartengeld is dat je kan claimen, is voor iedere persoon weer anders en afhankelijk van diverse factoren.

Welke omstandigheden bepalen nu de hoogte van het smartengeld? Hieronder treft je een aantal factoren die van invloed zijn op de hoogte van het smartengeld:

  • Welk letsel heb je opgelopen;
  • Hoe lang herstel duurt het herstel;
  • Ben je helemaal hersteld, sommige slachtoffers zullen hun leven lang last blijven houden van het letsel;
  • Wat zijn de gevolgen voor jouw leven. Misschien kan je wel nooit meer werken of een bepaalde hobby uitoefenen;
  • Wat is de psychische impact van het ongeval.

Hoe hoog is de immateriële schade?

De immateriële schade waar jij recht op hebt, is van vele factoren afhankelijk. Hetzelfde letsel kan voor de een volledig andere gevolgen hebben dan voor de ander. Wanneer bijvoorbeeld een beroepspianist blijvend letsel oploopt aan zijn hand, heeft dit vele grotere gevolgen dan voor iemand die voor zijn werk niet volledig afhankelijk is van zijn handen.

De smartengeldbedragen die tot nu toe door rechters in Nederland zijn toegewezen zijn gebundeld in een boek, het smartengeldboek van de ANBW. Dit komt ieder jaar uit en hier wordt vaak naar gekeken om de hoogte van het smartengeld te bepalen in een letselzaak.

Helaas is er de afgelopen 20 jaar nauwelijks enige ontwikkeling te bespeuren in de hoogte van de smartengeldbedragen die worden toegekend. De vergoedingen in Nederland zijn gestagneerd. Dit terwijl de hoogte van het smartengeld in de ons omringende landen juist lijkt te stijgen.

Gelukkig is dit meerdere mensen in de letselschadewereld opgevallen en zijn er inmiddels al diverse uitspraken gedaan door de rechterlijke macht waarbij (aanzienlijk) hogere bedragen zijn toegekend.

Meer lezen, zie het artikel “Smartengeld, gelukkig gaan de toegekende bedragen omhoog!

Wat kan Wijs voor jou betekenen?

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is het best lastig te weten wat voor jou de juiste immateriële vergoeding is.

Gelukkig hebben wij bij Wijs al meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van immateriële schadevergoeding.

Wil je meer weten? Wij informeren je helder en duidelijk. Laat je gegevens achter en wij nemen dezelfde dag contact met je op. Of bel naar 035-8878266 en kom direct in contact met een jurist.