Verzekeringen bij letselschade

In het kort
  • Wanneer iemand anders verantwoordelijk was voor het ongeluk kun je de letselschade misschien op de verzekeraar van de tegenpartij verhalen
  • Is er geen aansprakelijke tegenpartij? Bijvoorbeeld omdat je de schade zelf hebt veroorzaakt? Kijk dan of en hoe je voor die schade verzekerd bent
  • Voorbeelden van letselschade verzekeringen zijn: de WA-verzekering, Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) en de Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI)
  • De werkgever is verzekerd voor schade door bedrijfsongevallen met een AVB
  • Een automobilist is verplicht verzekerd met een WA-verzekering
  • Laat je bij het verhalen van de schade altijd bijstaan door een ervaren letselschadejurist
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Heb je letselschade opgelopen tijdens je werk of in het verkeer? Dan staat waarschijnlijk je hele leven op z’n kop. Als iemand anders verantwoordelijk was voor het ongeval, kun je soms de schade op de verzekeraar van de tegenpartij verhalen. Is er geen aansprakelijke tegenpartij? Dan kun je misschien een beroep doen op je eigen verzekering.

In dit artikel vind je alle belangrijke letselschade verzekeringen op een rij.

WA-verzekering

De WA-verzekering is voor iedere Nederlander met een motorvoertuig verplicht. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Als je wordt aangereden door een auto, kun je de letselschade op de WA-verzekering van de tegenpartij verhalen.

Heeft de tegenpartij geen verzekering afgesloten, dan kun je eventueel een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Zij vergoeden dan jouw schade, mits je aan de door hen gestelde voorwaarden voldoet.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Wanneer je geen auto, scooter of ander motorvoertuig hebt, is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Dus als je gebeten wordt door een hond van een ander en hierdoor schade oploopt, is het nog maar de vraag of je de letselschade vanuit een verzekering vergoed krijgt. Want als de dader geen geld heeft, en geen verzekering, moet je als slachtoffer waarschijnlijk voor je eigen schade opdraaien.

Daarom zou eigenlijk iedereen een AVP moeten hebben!

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB)

Als een werknemer een ongeluk op het werk overkomt, is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. Maar gelukkig hoeft de werkgever de schade niet ‘uit eigen zak’ te betalen. Bijna alle organisaties hebben namelijk een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) afgesloten. Deze verzekering dekt alle schade van werknemers door een bedrijfsongeval. Ook de letselschade.

Als werkgever is het dus belangrijk om deze verzekering af te sluiten.

Schade inzittenden verzekering (SVI)

Als je een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of opzittenden (SVO) hebt afgesloten, dan vergoedt deze na het ongeval jouw letselschade. Ongeacht of je het ongeluk zelf hebt veroorzaakt of niet. De verzekering dekt de letselschade van alle inzittenden, dus ook van de passagiers.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is bedoeld voor ZZP’ers en ondernemers. Wanneer je als ZZP’er een bedrijfsongeval overkomt en je kunt niet meer werken, word je niet opgevangen door een werkgever of een uitkering. Alleen als je hiertegen verzekerd bent. Heb je een AOV verzekering afgesloten, dan krijg je in de meeste gevallen (een gedeelte van) jouw inkomen vergoed. Je kiest zelf voor welk bedrag en voor hoe lang je bij letselschade verzekerd wilt zijn.

Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Veel medische kosten na een ongeval met letselschade worden door de zorgverzekering vergoed.

Let op: voor veel medische kosten geldt dat deze ten laste komen van het eigen risico.

Reisverzekering

Met een reisverzekering ben je gedekt voor letselschade in het buitenland. Juist op vakantie kan er natuurlijk veel gebeuren. Je huurt bijvoorbeeld een scooter en raakt gewond als je valt. Was het een eenzijdig ongeval, dan kun je de schade waarschijnlijk grotendeels verhalen op de reisverzekering.

Was iemand anders schuldig aan het ongeluk? Dan kun je de schade verhalen op de verantwoordelijke partij. Schakel hiervoor altijd een ervaren belangenbehartiger in die ervaring heeft met letselschade claimen in het buitenland!

Verzekering van de tegenpartij

Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor jouw schade, kijken we altijd hoe en of diegene verzekerd is. Zo zijn werkgevers bij een bedrijfsongeval vrijwel altijd verzekerd voor schade van werknemers. Namelijk met een goede aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Je hoeft als werknemers dus niet bang te zijn dat de werkgever zelf voor de schade opdraait.

Bij een verkeersongeval is de tegenpartij verzekerd met een WA-verzekering. Wanneer we jou helpen met het verhalen van de schade, spreken we altijd de verzekeraar van de tegenpartij aan. Daarom is het bij een verkeersongeval super belangrijk om te vragen of de tegenpartij zijn of haar verzekeringsgegevens op het aanrijdingsformulier noteert!

Hoe claim ik letselschade op mijn verzekering?

Wanneer iemand anders schuldig is aan het ongeval, verhaal je de letselschade op de verzekering van de tegenpartij. Dit is een ingewikkeld proces. Daarom raden we je aan om bij letselschade altijd professionele hulp in te schakelen. Een ervaren en betrouwbare letselschadejurist die is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade weet precies welke stappen moeten worden genomen om jouw schade te verhalen.

Bij Wijs Letselschade behalen we niet alleen het beste resultaat, maar helpen we je ook actief met jouw herstel. Zo onderzoeken we samen welke externe hulp je nog nodig hebt (zoals hulp in de huishouding) en schakelen we eventueel een arbeidsdeskundige in (die jou kan helpen met een voorzichtige terugkeer naar de werkvloer). Je staat er hoe dan ook niet alleen voor!

We helpen je graag

Wil je graag meer weten over letselschade en verzekeringen? En/of heb je letselschade opgelopen en ben je benieuwd wat we voor je kunnen doen?

Neem dan vooral contact met ons op door een berichtje achter te laten via het contactformulier. Of bel naar 035 887 8566 om meteen één van onze juristen te spreken. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Onze hulp is voor cliënten altijd kosteloos.