Bedrijfsongeval. Eigen schuld van de werknemer, of toch niet…?

In het kort
  • Voor ongevallen die zich voordoen op de werkvloer is de werkgever in principe aansprakelijk
  • Alleen wanneer een werknemer opzettelijk of met bewuste roekeloosheid heeft gehandeld is de werkgever niet aansprakelijk
  • ‘bewust roekeloos’ betekent dat de werknemer zich direct voorafgaand aan het ongeval bewust is geweest van de gevaarlijke situatie en toch willens en wetens het risico heeft genomen
  • Eigen schuld van de werknemer wordt bijna nooit aangenomen door de rechter
  • In de Wijs Wijzer voor werkgevers leggen we stap voor stap uit hoe te handelen na een bedrijfsongeval
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

In onze letselpraktijk behandelen wij veel letselschades die ontstaan zijn door bedrijfsongevallen. Voordat een bedrijfsongeval bij de verzekeraar wordt gemeld, hebben wij in de regel altijd eerst contact met de werkgever. Meer dan regelmatig komt het voor dat de werkgever vindt dat het ongeval toch echt de schuld is van zijn werknemer. Maar heeft het voor de beoordeling van de aansprakelijkheid wel zin om je als werkgever te beroepen op de eigen onvoorzichtigheid van de werkgever?

Kan een bedrijfsongeval de eigen schuld zijn van de werknemer?

Een werknemer loopt met een aantal zware dozen in zijn handen in het donker van de loods naar een bestelwagen toe. Onderweg struikelt hij over een drempel en komt lelijk ten val. Moet je als werkgever voor zijn schade opdraaien, of had de werknemer beter op moeten letten? En wat nu wanneer een koerier tijdens zijn werkzaamheden met een busje een spoorwegovergang oversteekt, terwijl de alarmlichten al branden, het belsignaal is afgegaan en de slagbomen reeds naar beneden komen? Voor wiens rekening komt de schade indien hem vervolgens een ongeluk overkomt?

Werkgever in principe aansprakelijk, tenzij…

“Duidelijk geval van eigen schuld” zal wellicht de eerste reactie zijn. Niets is minder waar. Voor ongevallen die zich voordoen op de werkvloer is de werkgever in principe aansprakelijk. Dit geldt ook voor aan werk gerelateerde verkeersongelukken indien de werkgever geen behoorlijke verzekering heeft afgesloten. Slechts indien een werknemer opzettelijk of met bewuste roekeloosheid heeft gehandeld, wordt de werkgever van die aansprakelijkheid bevrijd. En hier is niet snel sprake van.

Wanneer is sprake van “bewuste roekeloosheid”?

Een werknemer is volgens vaste rechtspraak pas ‘bewust roekeloos’ bezig wanneer hij zich direct voorafgaand aan het ongeval bewust is geweest van de gevaarlijke situatie en tóch willens en wetens het risico op de koop toe heeft genomen. Dat de koerier uit het voorbeeld ongeacht alle signalen is doorgereden, wil nog niet zeggen dat hij zich bewust is geweest van de naderende trein; hij is weliswaar roekeloos de spoorwegovergang opgereden, maar moet zich niet bewust zijn geweest van de gevaarlijke situatie waarin hij zich begaf, aldus de rechter (ECLI:NL:RBROT:2018:2504).

Wat betekent dit voor het voorbeeld van de struikelende werknemer? Nu zelfs van de roekeloze koerier wordt gezegd dat hij zich niet bewust moet zijn geweest van de gevaarlijke situatie, ligt het voor de hand dat dit al helemaal opgaat voor de struikelende werknemer. Hij is zich ten tijde van het ongeval hoogstwaarschijnlijk niet bewust geweest van de aanwezigheid van de drempel en heeft het risico om te vallen dan ook niet willens en wetens op de koop toegenomen. In de ogen van een werkgever is dus misschien sprake van “eigen schuld” van de werknemer, maar voor de aansprakelijkheidsvraag snijdt dit geen hout.

Eigen schuld van de werknemer? Vrijwel nooit!

Als werkgever doe je er dan ook goed aan te beseffen dat er vrijwel nooit sprake is van eigen schuld van de werknemer in juridische zin. Het heeft dan ook weinig zin om een discussie hierover aan te gaan. Dit kan de relatie vertroebelen en zorgt slechts voor onnodige vertraging in de behandeling van de letselschade. Vaak merken wij ook dat het belemmerend werkt op het herstel. Iets wat beide partijen natuurlijk willen voorkomen!

Wat kun je als werkgever wel doen?

Het belangrijkste wat je kunt doen als je werknemer een ongeval op de werkplek overkomt, is zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeringsadviseur die het bedrijfsongeval kan melden bij de betreffende verzekeraar. Wij hebben ook Wijs Wijzer voor werkgever gemaakt, waarin wij stap voor stap uitleggen wat de werkgever na een bedrijfsongeval het beste kan doen. De Wijs Wijzer voor werkgevers vind je hier.

Je kunt uiteraard ook altijd contact met ons opnemen. Wij staan je graag te woord.

Ben jij zelf slachtoffer van een bedrijfsongeval? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!