Blijvend letsel na een ongeval

In het kort
 • Blijvend letsel is letsel dat niet volledig geneest
 • Als iemand anders aansprakelijk is, heb je recht op vergoeding van jouw letselschade
 • Zowel materiële als immateriële schade valt onder de schadevergoeding
 • Ook heb je recht op vergoeding van de schade die je door het blijvend letsel in de toekomst nog zal lijden
 • Een goede belangenbehartiger kan jou helpen bij het verhalen van de schade
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Als je blijvend letsel hebt opgelopen in het verkeer of op de werkvloer heeft dit grote gevolgen voor je leven. Zowel voor jou als je naasten.

Wellicht kun je niet meer werken. Of nog slechts gedeeltelijk. En misschien zijn jouw verwondingen zo ernstig dat jouw huis moet worden aangepast. Daar komt veel (financiële) schade en regelwerk bij kijken.

De vraag is: heb je bij blijvend letsel recht op vergoeding van al die schade? En zo ja, waar bestaat die vergoeding uit? Wij vertellen het je.

Wat is blijvend letsel?

Blijvend letsel is letsel dat niet volledig geneest. Als slachtoffer blijf je beperkingen houden. Hierdoor raak je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of kun je niet meer sporten. Wie weet kom je voor altijd in een rolstoel terecht. Kortom, je hele leven verandert erdoor.

Bij blijvend letsel na een ongeval kom je dan ook met veel letselschade te zitten. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst krijg je te maken met kosten en gemiste inkomsten. Is iemand anders schuldig aan het ongeval waar jij blijvend letsel aan hebt overgehouden? Dan heb je recht op vergoeding van die kosten.

Aansprakelijkheid bij blijvend letsel

Om voor vergoeding bij blijvend letsel in aanmerking te komen, moet een ander aansprakelijk zijn voor jouw schade. De regels die de aansprakelijkheid bij letselschade bepalen verschillen per type ongeval.

Blijvend letsel na een arbeidsongeval

Heb jij blijvend letsel opgelopen tijdens een ongeval op het werk? Misschien is je hand wel tussen een machine gekomen. Of ben je blind geraakt door schadelijke stoffen die ineens vrijkwamen.

Het goede nieuws is dat bij blijvend letsel na een arbeidsongeval de werkgever bijna altijd aansprakelijk is. Hij heeft namelijk een hele strenge zorgplicht tegenover de werknemers. Die zorgplicht is wettelijk vastgelegd in artikel 7:658 BW.

Volgens de zorgplicht moet de werkgever onder meer:

 • Toezicht houden
 • Duidelijke instructies geven
 • Zorgen dat de instructies worden nageleefd
 • Zorgen voor een veilige werkomgeving

Heeft de werkgever dit niet op orde? Dan is de werkgever aansprakelijk voor de blijvende letselschade. In de praktijk wordt die aansprakelijkheid vrijwel altijd aangenomen. Als werknemer blijf je dus niet zelf met de schade zitten, zelfs niet wanneer je vindt dat het bedrijfsongeval je eigen schuld was!

Goed om te weten: de werkgever is meestal goed verzekerd voor aansprakelijkheid bij blijvend letsel na een arbeidsongeval. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de financiële situatie van jouw werkgever.

Blijvend letsel na een verkeersongeval

Ook door een verkeersongeval kun je blijvend letsel oplopen.

Bij een verkeersongeval gelden andere regels dan bij een bedrijfsongeval. Hoewel iedere situatie verschillend is, kun je er vanuit gaan dat de veroorzaker van het verkeersongeval, dus degene die de botsing veroorzaakte, aansprakelijk is voor de schade. Dat is de norm bij twee gemotoriseerde partijen, zoals een auto en een vrachtwagen.

Bij letselschade door een fietsongeluk is dat anders. ‘zwakkere verkeersdeelnemers’, zoals fietsers en voetgangers, krijgen bij een ongeval altijd minstens 50% van hun schade vergoed. Zelfs als zij het ongeluk hebben veroorzaakt!

Blijvend letsel en schadevergoeding

Hoe zit het met vergoeding bij blijvend letsel na een ongeval? Je wilt natuurlijk alle schade vergoed krijgen waar je recht op hebt. En dat is vaak meer dan je denkt.

Niet alleen medische kosten, kosten voor hulp in de huishouding en gemist salaris vallen onder schade. Ook voor het verdriet en leed wat je ervaart door het blijvend letsel krijg je compensatie. En wat dacht je van gemiste kansen in de toekomst, die je door het letsel in rook op ziet gaan? Zoals een mooie carrière, of uitmuntende sportprestaties? Ook daar krijg je schadevergoeding voor.

Materiële schade bij blijvend letsel

Materiële schade is de schade die in geld valt uit te drukken. Vaak kun je hier bonnetjes en facturen van overhandigen. Voorbeelden zijn:

Zoals je ziet gaat het om schade die financieel ‘tastbaar’ is.

Immateriële schade bij blijvend letsel

Naast materiële schade heb je immateriële schade. Namelijk het verdriet en leed dat je ervaart sinds het ongeluk. Door het blijvende letsel is je leven immers totaal verandert. Je kunt misschien nooit meer je lievelingssport beoefenen, moet ander werk zoeken en uitgaan zit er ook niet meer in. Terwijl je dat altijd zo graag deed.

De vergoeding van immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Voorbeelden zijn:

 • Permanente pijn
 • Psychische klachten
 • Verlies van sociale contacten
 • Gederfde levensvreugde
 • Schaamte door ontsierende littekens

De hoogte van het smartengeld verschilt van geval tot geval. Graadmeters voor de immateriële vergoeding bij blijvend letsel zijn onder meer de ernst van het letsel en de gevolgen van het blijvende letsel op je (dagelijks) leven.

Toekomstige schade

Bij blijvend letsel ontstaat er vaak schade die er ook in de toekomst zal zijn, ook wel toekomstschade genoemd.

Hoe bereken je die? En wat valt daaronder? Je kunt je voorstellen dat het inschatten van toekomstige schade niet gemakkelijk is. Al helemaal als je als slachtoffer nog jong bent. Had je carrière gemaakt, als je geen ongeluk had gehad? Mag je al die jaren die je nu niet als consultant of brandweerman kunt werken als schade zien? Tot aan je pensioengerechtigde leeftijd? Of heb je bijvoorbeeld een tuin die je door je blijvende beperkingen niet meer zelf kunt onderhouden?

Het antwoord is niet zomaar te geven.

Het is een ingewikkelde klus om de blijvende letselschade te bepalen, laat staan om de letselschade te berekenen. We raden je dan ook aan om dit niet zelf te doen. Een goede en betrouwbare belangenbehartiger kan jou hierbij ondersteunen, zodat je alle schade vergoed krijgt waar je recht op hebt.

Wijs Letselschade staat voor je klaar

Bij blijvend letsel na een ongeval kan het knap lastig zijn om je werkgever of een onbekende uit het verkeer aansprakelijk te stellen. Dat begrijpen we heel goed.

Een letselschadeprocedure kost bovendien veel tijd en energie, terwijl jij je het liefste wilt richten op jouw herstel. Dat heeft immers prioriteit! Daarom helpen wij je graag bij het verhalen van de schade. Samen kijken we welke stappen we moeten zetten om ervoor te zorgen dat jij je letselschade vergoed krijgt. Onze hulp is geheel kosteloos.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Of bel 035-8878266 om direct één van onze juristen te spreken. Wijs staat voor je klaar!