Alles wat je moet weten over werkgeversaansprakelijkheid

In het kort
 • De werkgever is na een ongeval op de werkplek bijna altijd verantwoordelijk voor de schade en vergoeding daarvan
 • Gelukkig zijn de meeste werkgevers goed verzekerd voor letselschade na een bedrijfsongeval
 • Volgens de rechter is er bijna nooit sprake van eigen schuld van de werknemer. Er moet dan sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid
 • Onze letselschadejuristen helpen je graag bij het aansprakelijk stellen van de werkgever
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Na een ongeval op het werk staat je leven op zijn kop. Je kunt je hobby niet meer uitoefenen, (tijdelijk) niet meer werken en bent afhankelijk van de hulp van vrienden en familie. Bovendien begin je de ritjes van en naar het ziekenhuis, medische kosten en het gemis aan inkomsten in je portemonnee te voelen. Kun je de werkgever voor die kosten aansprakelijk stellen? En wanneer ben je als werknemer eigenlijk zelfs aansprakelijk voor je schade? Wij leggen het je uit. 

Wat is werkgeversaansprakelijkheid?

Werkgeversaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid van de werkgever voor een bedrijfsongeval dat jou als werknemer overkomt en waarbij je letselschade oploopt. Dat kan tijdens het uitvoeren van een taak op je werkplek zijn, maar ook tijdens een rit naar een leverancier of zelfs op een bedrijfsuitje. Jouw werkgever is in die gevallen bijna altijd verantwoordelijk voor jouw schade en de vergoeding daarvan.

De wettelijke regels

De regels voor die aansprakelijkheid, ook wel werkgeversaansprakelijkheid genoemd, kun je terugvinden in de wet in twee artikelen:

 • artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (zorgplicht)
 • artikel 7:611 BW (goed werkgeverschap) 

Uit het eerste artikel blijkt dat de werkgever aansprakelijk voor de werknemer is als hij er niet alles aan heeft gedaan om een ongeval te voorkomen. In artikel 7:611 BW is geregeld dat de werkgever zich moet gedragen als een ‘goed werkgever’. Onder omstandigheden kunnen ook ZZP’ers of uitzendkrachten een beroep op deze artikelen doen.

De zorgplicht

Een werkgever heeft een wettelijke zorgplicht en is in veel gevallen aansprakelijk na een bedrijfsongeval voor de letselschade die een werknemer op de werkvloer of tijdens werktijd oploopt. Die zorgplicht reikt heel ver. 

 • De werkgever is verplicht om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen
 • Werkgevers moeten voldoende veiligheidsinstructies geven en controle uitoefenen op de naleving hiervan
 • Werknemers mogen erop vertrouwen dat de werkomgeving veilig is

Zo moeten machines in een fabriekshal bijvoorbeeld regelmatig gekeurd worden en eventueel bewegende onderdelen moeten goed zijn afgeschermd om letsel te voorkomen. Vervolgens moet de werkgever duidelijke instructies geven over hoe hiermee om te gaan en moet hij zijn werknemers wijzen op bepaalde gevaren en risico’s. 

Als jouw werkgever zich niet voldoende aan de zorgplicht heeft gehouden, dan leidt dat tot werkgeversaansprakelijkheid voor het bedrijfsongeval. En in de praktijk is dat bijna altijd het geval! Denk aan situaties waarin:

 • je hand vast komt te zitten in een machine op het werk
 • je aan het werk bent in de hoogte op een steiger en de werkgever geen valbeveiliging en instructies heeft gegeven
 • jou een ongeluk overkomt in een niet veilig ingerichte werkomgeving waarbij je je hoofd stoot tegen een laag hangende balk die niet is afgeschermd

De werkgever is meestal goed verzekerd

Als jouw werkgever aansprakelijk is voor het ongeval, is hij verantwoordelijk voor het vergoeden van jouw schade. Gelukkig zijn de meeste werkgevers goed verzekerd met een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers. De verzekeraar betaalt en behandelt dan jouw letselschade. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het bedrijfsongeval jouw werkgever veel geld gaat kosten!

Kan er sprake zijn van eigen schuld van de werknemer?

Er is sprake van eigen schuld van de werknemer als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Volgens de rechter is er echter bijna nooit sprake van eigen schuld van de werknemer. Zo heeft bijvoorbeeld de rechter ook nog geen eigen schuld toegewezen bij een werknemer die over een hoog hek is geklommen en daarbij letsel opliep. In de praktijk wordt een beroep op eigen schuld van de werkgever dus vrijwel nooit toegewezen.

Wil je jouw werkgever aansprakelijk stellen?

Bij het aansprakelijk stellen van je werkgever komt veel kijken. Je krijgt te maken met verschillende partijen, zoals de verzekeraars, arbeidsdeskundige en artsen. Daarnaast wil je de relatie met de werkgever goed houden. Dit traject kan veel tijd en energie kosten, terwijl jij deze tijd en energie hard nodig hebt voor je herstel.

Daarom staan onze letselschadejuristen klaar om jou hierbij te helpen. Wij van Wijs zijn als een van de weinige kantoren in Nederland gespecialiseerd in de specifieke begeleiding na een bedrijfsongeval. Wij hebben inmiddels geleerd dat dit hiervoor andere vaardigheden nodig zijn dan bij welk ander ongeval. Wil je graag kennis maken, of eerst meer info opvragen? Neem dan gerust contact met ons op door een berichtje achter te laten via het contactformulier. Of bel 035-887 82 66 om direct één van onze juristen te spreken!