Salaris na een bedrijfsongeval

In het kort
 • Bij een bedrijfsongeval moet de werkgever bijna altijd jouw schade vergoeden
 • Naast vergoeding van verminderd salaris heb je als slachtoffer recht op andere misgelopen inkomsten
 • Om een vergoeding van gemiste inkomsten te krijgen is het belangrijk om de werkgever aansprakelijk stellen
 • Een ervaren letselschadejurist kan je hierbij helpen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Bij letselschade na een bedrijfsongeval is het maar de vraag of je weer kunt werken. En als dat al gaat, heb je misschien blijvende schade overgehouden waardoor je nog maar gedeeltelijk kunt werken. Hierdoor mis je inkomsten. Gelukkig is de werkgever vaak goed verzekerd voor schade die ontstaat door ongevallen onder werktijd. Deze verzekeraar moet ook de schade als gevolg van het minder kunnen werken aan jou te vergoeden. Wij leggen je uit hoe het precies zit!

Wie betaalt de letselschade na een bedrijfsongeval?

Bij een bedrijfsongeval is de werkgever vaak aansprakelijk. Dit betekent dat alle schade als gevolg van het ongeval moet worden vergoed. De wet stelt namelijk strenge eisen aan de werkgever. Hij moet er alles aan doen om ongelukken op het werk te voorkomen. Dat gaat zelfs zo ver, dat zelfs in gevallen waarin het lijkt alsof het je eigen schuld is dat jou een ongeval overkomt, bijvoorbeeld omdat je struikelt over een kabel, de werkgever nog steeds aansprakelijk is! Voor een uitzendkracht en soms zelfs voor een ZZP’er geldt hetzelfde. Alleen als je opzettelijk of bewust roekeloos gedrag vertoont ten tijde van het ongeval is de werkgever niet aansprakelijk, maar dat is bijna nooit het geval. 

Gelukkig is de werkgever vaak goed verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers. Zoals eerder al aangegeven betekent dit dat deze verzekeraar na een bedrijfsongeval ook de gemiste inkomsten als gevolg van een ongeval moet betalen. Dit is onderdeel van het vergoeden van de letselschade.

Wat krijg ik precies vergoed?

Op het eerste gezicht denk je misschien dat je alleen je nettoloon vergoed kunt krijgen na een ongeval op het werk, maar dat is niet zo. Ook andere ‘extra’ inkomsten die bij je baan horen kun je vergoed krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Vakantiegeld
 • Opbouwen van pensioen
 • Onkostenvergoeding die je altijd kreeg
 • Voordelen van je leaseauto
 • Dertiende maand
 • Mislopen van promotie
 • Overwerk of fooien
 • Bonussen
 • Inkomsten uit zwart werk

Je hebt dus niet alleen recht op het bedrag van je salaris, maar óók op alle andere directe en indirecte inkomsten die je misloopt.

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt: “wat is de maximale schadevergoeding?”. Helaas valt dat niet te voorspellen. Het hangt af van de omstandigheden van het geval. Hierbij kun je onder andere denken aan de hoogte van het inkomen vòòr het ongeval, leeftijd en ernst van het letsel. Bij het in kaart brengen van deze schade kan een ervaren letselschadejurist jou goed helpen.

Hoe krijg ik een vergoeding voor gemiste inkomsten?

Na een ongeval komt er veel op je af. Je mist inkomen en de kosten lopen snel op. Zoals eerder aangegeven is de werkgever vaak goed verzekerd voor ongevallen op het werk en zal de verzekeraar van de werkgever deze schade moeten betalen. Hiervoor is het wel nodig dat je eerst de werkgever aansprakelijk stelt. Dit kan best een ingewikkeld traject zijn, waardoor het verstandig is om je te laten helpen door een gespecialiseerde letselschadejurist. Deze kan jou bijstaan in het verhalen van jouw letselschade op de aansprakelijke partij, zodat jij je zo goed mogelijk kan focussen op jouw herstel. 

Hulp nodig?

Ben jij slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval? Wij kunnen jou helpen om je schade te verhalen. Meer info? Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier of bel ons op 035-887 82 66 om direct één van onze juristen te spreken.