Als voetganger aangereden?

In het kort
 • Als voetganger ben je een ‘zwakke verkeersdeelnemers’ volgens de wet
 • Je krijgt 100% van jouw schade vergoed, behalve als het ongeluk (voor een deel) jouw eigen schuld was of de ander er niks aan kon doen
 • Kinderen tot 14 jaar krijgen altijd hun schade vergoed
 • De hoogte van de schadevergoeding hangt af van verschillende factoren
 • We raden je aan om een ervaren specialist in te schakelen die ervoor zorgt dat jij je schade vergoed krijgt
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Ben je als voetganger aangereden door een auto, brommer of fietser? Heb je er verwondingen aan overgehouden, zoals een gebroken been of zelfs een hersenschudding?

Dat moet heel heftig voor je zijn. Als voetganger ben je extra kwetsbaar, dus een aanrijding kan hard aankomen. Misschien zijn de gevolgen van de aanrijding zo ernstig dat je tijdelijk niet meer kan werken. Of dat je ineens veel hulp nodig hebt van familie en vrienden.

Ook kom je als aangereden voetganger met veel kosten te zitten. Medische kosten, het huren van krukken, hulp in de huishouding, maar ook gemiste inkomsten bijvoorbeeld. Die schade wil je natuurlijk zo snel mogelijk vergoed krijgen. Daar gaat veel kostbare tijd in zitten die je liever besteedt aan wat het allerbelangrijkste is: jouw herstel. En dat begrijpen we heel goed. Daarom helpt Wijs Letselschade je graag met het eisen van schadevergoeding.

Aanrijding als voetganger, wat nu?

Na een aanrijding als voetganger schrik je natuurlijk enorm. Eerst moet je jezelf in veiligheid brengen, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Daarna is er ruimte voor andere stappen die je zullen helpen om jouw schade vergoed te krijgen. Deze stappen zijn onder meer:

 • Het noteren van gegevens van de tegenpartij
 • Schadeformulier invullen
 • Het maken van foto’s van de situatie
 • Het verzamelen en bijhouden van alle bonnetjes en facturen

Deze informatie is belangrijk bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij voor jouw letselschade.

Voetganger aangereden door auto of brommer

Als voetganger ben je een ‘kwetsbare verkeersdeelnemer’. Dus heb je als voetganger een ongeluk gehad op de openbare weg met een auto, brommer of zelfs vrachtwagen (sterke verkeersdeelnemer)? Dan heb je volgens de Nederlandse Wegenverkeerswet altijd recht op schadevergoeding.

Meestal is dat 100%, soms minder. Bijvoorbeeld wanneer:

 • De eigenaar van de auto of bus er niks aan kon doen (komt niet vaak voor)
 • Het ongeluk jouw eigen schuld was (zoals oversteken bij een rood verkeerslicht)

Vindt de ander dat hij geen schuld had, of dat het ongeluk jouw eigen schuld was? Dan moet hij of zij de rechter hiervan kunnen overtuigen. Lukt dat niet, dan krijg je 100% van jouw schade vergoed.

Voetganger aangereden door fietser

Ben je als voetganger aangereden door een fietser? Dan zijn de regels iets anders.

Een fietser is namelijk net zoals een voetganger een zwakke verkeersdeelnemer. Of de fietser verantwoordelijk is voor de gevolgen van het verkeersongeval hangt af van de vraag of hij een verkeersfout had gemaakt. Dat is in iedere situatie weer anders. Daarom is het belangrijk om te kijken of er personen zijn die het ongeluk hebben gezien en op papier willen zetten dat het verhaal wat jij vertelt waar is.

Aangereden op een zebrapad

Voetgangers worden regelmatig aangereden op het zebrapad. Auto’s stoppen namelijk lang niet altijd om voorrang te geven. Soms rijden ze te hard, of ze zijn afgeleid. Als je wordt aangereden op een zebrapad moet de verzekeraar van de schuldige alle schade vergoeden. De juristen van Wijs Letselschade helpen je bij het eisen van schadevergoeding. We nemen zoveel mogelijk werk uit jouw handen.

Help, mijn kind is aangereden!

Datgene wat je koste wat kost wil voorkomen, is werkelijkheid geworden: jouw kind is aangereden. Misschien tijdens het spelen, of bij het oversteken op een zebrapad. Gelukkig hebben kinderen tot 14 jaar altijd recht op 100% schadevergoeding. Ook als het ongeluk de eigen schuld van het kind was. Wijs helpt de ouders met het verantwoordelijk houden van degene die het kind heeft aangereden, zodat zij zich helemaal bezig kunnen houden met het herstel van hun kind.

Dader doorgereden bij een aanrijding met voetganger?

Is de dader doorgereden? Dan kun je bij een aanrijding als voetganger mogelijk geholpen worden door het Waarborgfonds Motorverkeer. Zij vergoeden is sommige gevallen schade die is veroorzaakt door een auto, bus of vrachtwagen die is doorgereden en van wie de identiteit niet te ontdekken valt. Twijfel je of je met jouw schade naar het Waarborgfonds kan gaan? Neem gerust contact met ons op. Dan geven we jou advies, zonder dat je verder iets moet.

Hoeveel schadevergoeding bij een aanrijding als voetganger?

We kunnen ons goed voorstellen dat je nu al benieuwd bent naar de hoogte van jouw schadevergoeding. Daar kunnen we helaas niet meteen antwoord op geven, omdat de bedragen van de vergoeding bij schade na een aanrijding als voetganger heel erg verschillen. De hoogte van jouw schadevergoeding hangt bijvoorbeeld af van:

 • De ernst van jouw verwondingen
 • De duur van het herstelproces
 • Je leeftijd
 • Of er blijvende klachten zijn
 • Kansen in de toekomst (sommige dromen vallen misschien wel in duigen)

Veel verschillende factoren dus. Omdat het berekenen van jouw schade hierdoor best ingewikkeld kan zijn, raden we je aan om hulp te vragen aan een ervaren jurist. Weet dat wij voor je klaar staan. Bij Wijs Letselschade doen we er alles aan om de schade vergoed te krijgen waar jij recht op hebt!

Wijs staat voor je klaar

Ben jij als voetganger aangereden? En heb je hierdoor schade geleden? Dan helpt Wijs je graag met het vergoed krijgen van jouw schade, zodat jij helemaal met jouw herstel bezig kan zijn. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Bel gerust 035-8878266 voor direct gratis advies van één van onze juristen. Of neem contact met ons op via het contactformulier. We vertellen je met plezier meer over onze aanpak en helpen je graag!