Letselschade fietsongeluk

In het kort
 • Ben je als fietser aangereden door een auto, dan heb je recht op schadevergoeding
 • Was het fietsongeluk met de auto je eigen schuld? Dan krijg je nog steeds minstens 50% vergoed
 • Bij aanrijdingen tussen twee fietsers kijkt de rechter naar de gemaakte fouten om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de schade
 • Fietsertjes jonger dan 14 jaar krijgen altijd 100% van hun schade vergoed
 • Als de dader is doorgereden kan het Waarborgfonds Motorverkeer je helpen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade
Direct kosteloos juridische hulp
Persoonlijk en professioneel oog voor jouw letselschade
Meer dan 20 jaar ervaring in letselschadezaken

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Aangereden op de fiets, wat nu?

Je fietst op het fietspad en moet oversteken. Je denkt dat je alles goed hebt gezien, maar helaas komt er onverwachts van links een auto aangereden. De automobilist ziet jou te laat en rijdt je aan. Je houdt er een gebroken been en een ernstige hersenschudding aan over.

De schade door het ongeval, zoals de medische ingrepen, gemiste inkomsten en kosten voor hulp in de huishouding, loopt steeds hoger op. Wat nu? Kun je de letselschade door het fietsongeluk vergoed krijgen? Wij leggen het je uit.

Aanrijding tussen auto en fiets

Krijg ik mijn letselschade door een fietsongeluk vergoed, als ik ben aangereden door een auto met de fiets? Gelukkig is het antwoord meestal ja.

Fietser is een ‘zwakke verkeersdeelnemer’

Bij een aanrijding met een auto en een fiets is de autorijder bijna altijd verantwoordelijk voor de schade.

Dit is in de wet zo geregeld om voetganger en fietsers te beschermen. Als bestuurder van een auto heb je natuurlijk een auto om je veilig te houden. Als fietser of voetganger heb je dat niet. Daarom wordt een fietser samen met een voetganger gezien als een ‘zwakke verkeersdeelnemer’ en krijg je als fietser altijd een deel van jouw schade vergoed.

Onderneem direct actie

Wat nou als de autobestuurder er niks aan kon doen?

De WA-verzekeraar van degene die jou heeft aangereden moet jouw letselschade door het fietsongeluk vergoeden, tenzij de veroorzaker er niets aan kon doen. Misschien kon de autobestuurder de aanrijding tussen de auto en de fiets écht niet voorkomen. Bijvoorbeeld als iemand de fietser tegen de auto duwde. Maar dit wordt door de rechter niet vaak aangenomen.

Eigen schuld van de fietser

Reed je door rood? Of maakte je een andere verkeersfout?

Dan moet de verzekeraar van de de automobilist tóch minstens 50% van jouw letselschade vergoeden. Of meer. Dit hangt af van de over en weer gemaakte verkeersfouten.

Fietsongeluk met voetganger of andere fietser

De regels zijn anders bij een fietsongeluk tussen twee fietsers. Dat is ook zo bij een fietsongeval tussen een fietser en een voetganger.

 • Was het verkeersongeval niet jouw schuld? En heeft alleen de ander een verkeersfout gemaakt? Dan moet de andere fietser of voetganger al jouw schade vergoeden.
 • Heb je voor een deel schuld aan het fietsongeval? Dan kan het zijn dat je niet jouw volledige schade, maar een deel daarvan vergoed krijgt.

Hoeveel schade je uiteindelijk krijgt hangt af van alle fouten die er zijn gemaakt. Misschien stak de voetganger niet over op een zebrapad, en had jij als fietser jouw telefoon in de hand. Omdat dit best een lastige discussie kan worden raden we je aan om altijd hulp te vragen van een letselschadejurist.

Direct weten of jij recht hebt op letselschade?
Check je recht op letselschade

Fietsertjes jonger dan 14 jaar

Bij een ongeluk moet de letselschade van een kind jonger dan 14 jaar helemaal worden vergoed. Of het ongeluk de schuld is van het kind doet er niet toe.

Alleen als de aanrijder kan bewijzen dat het kind expres het ongeluk veroorzaakte, hoeft hij niet alle schade te vergoeden. Je kunt je voorstellen dat dit bijna nooit het geval is.

Help, de dader is doorgereden!

Alsof aangereden worden op de fiets al niet erg genoeg is, rijdt de dader ook nog eens door… Kun je jouw letselschade dan wel vergoed krijgen?

Gelukkig is die mogelijkheid er. Het Waarborgfonds Motorverkeer behandelt schadezaken van fietsongelukken door auto’s, busjes en brommers als:

 • De autobestuurder meteen na de aanrijding door is gereden, of
 • De dader niet is verzekerd, of
 • De dader in een gestolen auto reed.

Het is belangrijk om in die situaties zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Ook raden we je aan om gegevens van personen te verzamelen die het ongeluk hebben gezien.

Wil je weten of je met jouw schade naar het Waarborgfonds kan? Neem dan gerust contact met ons op. Samen met jou bespreken we wat de mogelijkheden zijn.

Wat kan ik nu het beste doen?

Aangereden op de fiets, wat nu?

Zodra je een beetje tot rust bent gekomen, is het belangrijk om informatie te verzamelen. Deze informatie kan belangrijk zijn om jouw schade van de verzekeraar van de tegenpartij vergoed te krijgen.

We raden je dan ook aan om:

 • Het schadeformulier na de aanrijding zorgvuldig in te vullen en te ondertekenen
 • Gegevens te verzamelen van personen die het ongeluk hebben gezien
 • Foto’s van het fietsongeluk en de auto, scooter of bus te maken
 • Bonnetje van de gemaakte kosten te bewaren
 • Een ervaren letselschadejurist in te schakelen

Zoek op tijd professionele hulp

Bij het verantwoordelijk houden van de dader komt veel kijken. Verschillende organisaties nemen contact met je op, je moet allerlei papierwerk invullen en in de tussentijd zit je met allemaal kosten terwijl je niet weet wie die gaat vergoeden. Daarom raden we je aan om op tijd professionele hulp te zoeken.

Een letselschadejurist weet precies welke stappen moeten worden gezet om jouw schade vergoed te krijgen. Samen brengen we jouw schade in kaart. We nemen zoveel mogelijk werk uit handen, zodat jij alle aandacht hebt voor jouw herstel.

Ontvang kosteloos rechtshulp

Wat kan Wijs voor jou betekenen?

Het vergoed krijgen van de schade nadat je bent aangereden door een auto met de fiets is een ingewikkelde klus. Gelukkig hebben we bij Wijs al meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van verkeersongelukken. We helpen je dan ook graag! Voor cliënten is onze hulp helemaal gratis.

 • Telefonisch contact: In het eerste telefonische contact beantwoorden wij al je vragen. Als blijkt dat wij jou kunnen helpen met het vergoed krijgen van jouw letselschade maken wij graag een afspraak voor een bezoek aan huis.
 • Bezoek aan huis: Tijdens het bezoek nemen we alles rustig met je door. Hoe het ongeval is gebeurd, de verwondingen die je hebt en de gevolgen hiervan voor jouw dagelijks leven. Ook nemen wij alle kosten die jij maakt door het ongeval met je door.
 • Uitgebreid verslag: Na het bezoek maken we een uitgebreid verslag van wat we hebben besproken. Dit verslag sturen we naar je toe.
 • Verantwoordelijk houden van de dader: Wijs stuurt een officiële brief naar de verzekeraar van dader die jou heeft aangereden waarin we de dader verantwoordelijk houden voor jouw schade.
Meld je letselschade

Wat moet je nog meer weten over de hulp van Wijs na een fietsongeluk?

 • Wijs biedt altijd gratis rechtshulp aan cliënten;
 • Wijs heeft meer dan 20 jaar ervaring;
 • Wijs is superspecialist in het helpen vergoed krijgen van letselschade;
 • Wijs neemt alle papierwerk uit handen;
 • Wijs haalt het maximale resultaat.

Meer weten over hoe wij je kunnen helpen bij letselschade door een fietsongeluk? Wij vertellen je helder en duidelijk wat we voor je kunnen betekenen. Laat je gegevens achter via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Of bel naar 035-8878266 om direct één van onze juristen te spreken.