Fietsongeluk en de verzekering: wordt mijn schade vergoed?

In het kort
  • Als fietser ben je volgens de wet een zwakkere verkeersdeelnemer en heb je bij een ongeluk met een motorvoertuig recht op vergoeding van ten minste 50% van de schade
  • Jouw letselschade wordt vergoed door de verplichte WA-verzekering van de gemotoriseerde tegenpartij
  • Bij een ongeluk met een andere fietser kun je eventueel een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)  van de tegenpartij
  • Bij een eenzijdig fietsongeluk keert de verzekering helaas bijna nooit uit
  • Laat je bij het verhalen van de schade altijd bijstaan door een ervaren letselschadejurist
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Na een fietsongeluk met letselschade vraag je je vast af of jouw schade wordt vergoed. Als iemand anders verantwoordelijk was voor het ongeluk, is dat gelukkig bijna altijd het geval. Daarin zit nog verschil tussen een ongeluk met een motorvoertuig en een ongeval met een andere fietser.

Hoe het precies zit met aansprakelijkheid bij letselschade, en welke verzekeringen bij een fietsongeluk relevant zijn, lees je hier.

Aangereden als fietser door een motorvoertuig

Wie als fietser wordt aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig, heeft bijna altijd recht op schadevergoeding. Als fietser ben je namelijk een “zwakkere verkeersdeelnemer”. Vaak is er bij fietsers na een ongeluk sprake van zwaar letsel. Je wordt ten slotte niet beschermd door het casco van een auto. Of door de helm van een bromfiets.

Recht op minstens 50% schadevergoeding

Het recht op schadevergoeding bij een fietsongeluk vind je terug in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Het doel van dit artikel is om zwakkere verkeersdeelnemers te beschermen tegen letselschade. Je hebt als fietser recht op vergoeding van ten minste 50% van de schade. Ook als het fietsongeluk je eigen schuld was.

Alleen bij overmacht – dus als de automobilist geen enkel verwijt te maken valt –of als er sprake is van opzet of aan opzet grenzende bewuste roekeloosheid bij de fietser,  hoeft de automobilist niet op te draaien voor de schade van de fietser.

Bijna nooit overmacht automobilist

Een voorbeeld van een rechtszaak uit 2020. Een fietser reed op een kruispunt in Amsterdam. Er kwam een automobilist van rechts en er ontstond een aanrijding. De verzekeraar van de automobilist deed een beroep op overmacht omdat de fietser voorrang had moeten verlenen.

De rechtbank oordeelde dat de fietser inderdaad voorrang had moeten verlenen. Maar die fout was niet zo onwaarschijnlijk dat de automobilist daar geen rekening mee had hoeven houden. Er was dus geen sprake van overmacht.

De autoverzekering betaalt de schade

Conclusie: word je als fietser aangereden door een motorvoertuig, dan moet de verzekeraar van de tegenpartij jouw schade vergoeden (voor ten minste 50%). Tenzij er sprake is van overmacht, maar dit komt bijna niet voor. Ook opzet of aan opzet grenzende bewuste roekeloosheid wordt bijna nooit aangenomen.

Eigenaren van motorvoertuigen hebben verplicht een WA-verzekering

Automobilisten en andere eigenaren van motorvoertuigen zijn verplicht een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Na een fietsongeluk is het deze verzekering die jou uitkeert.

Om je schade vergoed te krijgen moet je de verzekeraar eerst aansprakelijk stellen. Vraag daarbij altijd hulp van een letselschade jurist. Die weet precies hoe het verhalen van de schade in zijn werk gaat. Bovendien heb je al je tijd en energie nodig voor jouw herstel. Gelukkig is de hulp van een goede belangenbehartiger meestal kosteloos.

Ongeluk tussen twee fietsers: welke verzekering?

Wie verantwoordelijk en dus aansprakelijk is voor de schade bij een ongeluk tussen twee fietsers wordt bepaald aan de hand van de verkeersregels. Kwam jij van rechts en reed de andere fietser door rood? Dan heb je waarschijnlijk recht op schadevergoeding.

Als je geluk hebt, heeft de aansprakelijke fietser een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Na het fietsongeluk keert die verzekering jou uit.

De AVP is niet verplicht. Maar het is erg verstandig om deze verzekering toch af te sluiten. Stel dat je zelf aansprakelijk bent voor een fietsongeval, en je hebt geen AVP, dan moet je de schade van de ander uit eigen zak betalen! Of als de andere partij aansprakelijk en niet verzekerd is, en niet genoeg geld heeft om jouw schade te vergoeden, blijf je zelf met de kosten zitten. Met een goede aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren voorkom je zulke situaties.

Verzekering bij eenzijdig fietsongeval

Fiets je per ongeluk tegen een paaltje en loop je letselschade op? Dan noemen we dat een eenzijdig verkeersongeval. Schade door een eenzijdig fietsongeluk is helaas niet verzekerd onder je eigen autoverzekering of AVP-verzekering.

Dit kan anders zijn wanneer er een motorvoertuig bij het fietsongeluk betrokken was, je moest uitwijken en zodoende tegen het paaltje botste. Of je in die situatie schade vergoed krijgt door de verzekering van de tegenpartij, hangt sterk af van de polisvoorwaarden en omstandigheden van het geval.

Ik heb een fietsongeluk gehad, wat nu?

Het is altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen. Na het fietsongeluk moet de verzekering van de tegenpartij worden aangesproken. Daarnaast moet jouw schade in kaart worden gebracht. De letselschadejuristen van Wijs weten precies welke stappen moeten worden genomen en helpen jou bij het verhalen van de schade. Ook helpen we je actief bij jouw herstel. Je staat er niet alleen voor!

Wijs staat voor je klaar

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of heb je andere vragen over het fietsongeluk en de verzekering? Bel dan gerust naar 035 887 8566 en krijg direct gratis advies van één van onze letselschadejuristen. Of laat een berichtje achter via het contactformulier. We helpen je graag.

Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Onze hulp is voor cliënten altijd kosteloos.