Heftruckongeval. Is mijn werkgever aansprakelijk?

In het kort
  • Werkgevers moeten zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden
  • Bij het gebruik van de heftrucks moet de werkgever er op toezien dat de heftrucks goed zijn onderhouden en alle veiligheidsinstructies worden nageleefd
  • Heeft de werkgever deze zaken niet op orde, dan is hij al snel aansprakelijk voor de schade die je als werknemer lijdt door het heftruckongeval
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Binnen de bouw en industrie is de (vork)heftruck een populair voertuig. Het gebruik van een heftruck is echter niet zonder risico. Een heftruck is lastig te besturen en vaak zwaarbeladen. Hierdoor is de kans groot dat de lading omvalt of dat er een aanrijding ontstaat met een collega of object. In het ergste geval loop je letsel op. Is de werkgever dan aansprakelijk voor de schade na een heftruckongeval?

De werkgever heeft een zorgplicht

Iedere werkgever is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat je onder goede en veilige omstandigheden je werk kunt uitvoeren. Dat staat in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. De werkomgeving en -materialen moeten daarom voldoen aan strenge voorwaarden en veiligheidseisen. Dit om bedrijfsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Deze plicht die de werkgever naar het personeel heeft wordt in juridische termen de zorgplicht genoemd.

Bij het gebruik van heftrucks moet de werkgever er bijvoorbeeld op toezien dat:

  • De heftrucks goed zijn onderhouden
  • Alleen getrainde en deskundige werknemers de heftrucks besturen
  • Alle veiligheidsinstructies worden nageleefd
  • Er geluidssignalering is zodat collega’s kunnen worden gewaarschuwd als de heftruck nadert
  • De loods of het magazijn geschikt is om veilig in te kunnen rijden

… en is bijna altijd aansprakelijk

Heeft de werkgever deze zaken niet op orde? Dan zal hij al snel aansprakelijk zijn voor de schade die je door het ongeval met de heftruck hebt geleden. Als het ongeluk onder werktijd plaatsvond, staat de aansprakelijkheid in principe vast. Hij is dan verplicht om jouw schade te vergoeden.

Slechts in deze gevallen is de werkgever niet aansprakelijk:

  • De werkgever kan bewijzen dat hij er echt alles aan heeft gedaan om letselschade te voorkomen
  • Het ongeluk is veroorzaakt door bewuste roekeloosheid of opzet van de werknemer.

Beide situaties komen niet vaak voor.

Zo heeft de rechter in april 2019 geoordeeld (in een uitspraak die je hier kunt lezen) dat een werknemer die plotseling op een rijdende heftruck springt geen roekeloosheid of opzet in juridische zin oplevert, terwijl je dit misschien wel zal denken. En ook al weet een heftrukchauffeur dat hij zonder certificaat niet mag rijden; tóch heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden als er dan een ongeluk gebeurt (lees hier meer). Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de werkgever om er op toe te zien dat een werknemer de heftruck pas bestuurt als hij hier specifiek en deskundig genoeg voor is.

Zo zie je maar dat de werkgever niet snel onder aansprakelijkheid uit komt.

Ontvang kosteloos rechtshulp

Wat kan ik doen?

Je kunt de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die jij lijdt door het heftruckongeval. Als de werkgever aansprakelijk is, zal hij de schade moeten vergoeden. Het vorderen van de schade is echter tijdrovend en ingewikkeld. Wijs helpt je hier graag bij. Wij hebben in onze praktijk al veel cliënten geholpen die een bedrijfsongeval hebben gehad en zetten met plezier onze expertise voor je in. Zo kun jij je volledig focussen op je herstel. Wil je meer informatie? Klik dan hier voor het contactformulier.

Vertel ons je verhaal