Letselschade advocaat en smartengeld

In het kort
 • Heb je bij een ongeval letselschade opgelopen door de schuld van een ander? Dan heb je misschien recht op smartengeld.
 • Smartengeld is compensatie voor het leed, verdriet en de pijn die je door het letsel hebt.
 • Een letselschade advocaat helpt je bij het claimen van de smartengeld.
 • Van tevoren is niet te zeggen hoe hoog het bedrag aan smartengeld voor jou zal zijn.
 • Bij Wijs Letselschade werken ervaren letselschadejuristen (geen advocaten) die jou kosteloos helpen met het vorderen van smartengeld.
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Heb je misschien recht op smartengeld en ben je op zoek naar een advocaat?

Als je gewond raakt door een ongeval waar iemand anders verantwoordelijk voor is – bijvoorbeeld de werkgever bij een bedrijfsongeval – dan heb je in de meeste gevallen recht op smartengeld. Maar recht hebben op, betekent nog niet dat je het krijgt. Hiervoor moet je de tegenpartij aansprakelijk worden gesteld. Een letselschade advocaat kan jou met  jouw smartengeld vorderingen helpen.

Wat is smartengeld?

Smartengeld bij letselschade is compensatie voor het leed, verdriet en de pijn die je door het letsel ervaart. Misschien kun je nooit meer voetballen door een verbrijzelde knie. Of is je gezicht voor altijd verminkt door een ongeluk op het werk, waardoor je jezelf bijna niet in de spiegel aan kan kijken.

Dit soort ongelukken hebben enorm veel impact op hoe je je voelt. Een geldbedrag neemt de pijn niet weg, maar kan wel verlichting geven.

Wat doet een letselschade advocaat bij smartengeld?

Een letselschadeadvocaat  is een aan de universiteit afgestudeerd jurist. Hij of zij is onder anderen gespecialiseerd in smartengeld bij letselschade.

Net als een letselschade advocaat, mag ook een letselschade jurist jou als letselschadeslachtoffer helpen om de schade die je lijdt door het ongeval vergoed te krijgen. Een goede letselschade jurist voert discussies met de tegenpartij, neemt al het ingewikkelde papierwerk uit handen en zet zijn of haar beste beentje voor om een mooi bedrag aan schadevergoeding en smartengeld te regelen.

Advocaat en smartengeld: wat kost het?

Dit is natuurlijk één van de meest prangende vragen. Wat kost een advocaat die je helpt met het verhalen van smartengeld eigenlijk?

In principe betaal je voor letselschadeadvocaat helemaal niets. De kosten van de advocaat kunnen namelijk worden verhaald op de aansprakelijke tegenpartij. Dit is zelfs wettelijk geregeld.

Vraagt de letselschade advocaat toch om een vergoeding van je, dan kan het dus zijn dat hij of zij dubbel betaald krijgt. En dat is niet zo eerlijk. Let hier bij het zoeken van een goede advocaat voor smartengeld vorderingen daarom goed op dat de advocaat of jurist niet met het no cure no pay principe werkt. Dat is meestal niet nodig.

Hoeveel smartengeld krijg ik?

Iedere zaak is anders. Daarom kunnen we niet zeggen op hoeveel smartengeld je recht hebt.  Letselschade advocaten, juristen en rechters gebruiken de smartengeldgids als richtlijn. Hierin staan voorbeelden van verschillende soorten letselzaken. Je vindt bijvoorbeeld terug hoeveel smartengeld is uitgekeerd bij een verkeersongeluk met whiplashklachten. Of het bedrag aan smartengeld na een bedrijfsongeval met ernstig beenletsel.

Hoe ernstiger het letsel, hoe hoger de smartengeld bedragen. In ons artikel over letselschade bedragen vind je 3 voorbeelden van zaken waarin smartengeld werd toegekend (met € 80.000 als hoogste bedrag bij hersenletsel!).

 

Onderneem direct actie

Heb ik voor smartengeld een advocaat nodig?

Dat ligt eraan. Heb je een ongeluk gehad waar iemand anders de schuld van had? En heb je hierdoor letselschade opgelopen? Dan kunnen we het zeker aanraden om een belangenbehartiger in te schakelen.

Het is namelijk nogal wat om zélf je schade te verhalen, wat ook kan. Je bent ontzettend geschrokken en voelt je waarschijnlijk vreselijk rot. Al je tijd en energie gaat uit naar je herstel. Hoe fijn is het dan om iemand te hebben die jou op juridisch gebied bijstaat?

Bij smartengeld vorderingen kan dit een letselschade advocaat zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen om een letselschade jurist in te schakelen.

Ook een letselschadejurist kan jou helpen

Net als een smartengeld advocaat helpt een letselschadejurist je om de schade vergoed te krijgen.

Beiden hebben succesvol de rechtenstudie afgerond. Een advocaat heeft daarna een 3-jarige opleiding tot advocaat gevolgd. Een letselschadejurist heeft een andere beroepsopleiding gedaan, en mag zich “Register Expert” noemen. Dit houdt in dat de jurist gespecialiseerd is in letselschade (waaronder smartengeld).

Nog een verschil is dat een advocaat mag procederen en een jurist niet. Gelukkig hoeft dat in letselschadezaken bijna nooit. Moet er toch geprocedeerd worden, dan schakelen we bij Wijs onze huisadvocaat in.

Wijs Letselschade staat voor je klaar

Heb je een ongeval met letselschade gehad door de schuld van een ander? Dan heb je waarschijnlijk recht op smartengeld. Maar het verantwoordelijk stellen van de tegenpartij kan een moeilijke stap zijn om te zetten. Weet dat je er niet alleen voor staat! Wij van Wijs Letselschade zijn letselschade juristen (geen advocaten) en staan klaar om je kosteloos te helpen.

Kom in contact met onze juristen

Als letselschadebureau zijn we aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. We kijken samen met jou naar wat nodig is om tot een mooi smartengeldbedrag te komen. Zo nodig schakelen we onze huisadvocaat in, als we toch naar de rechter moeten. We nemen al het papierwerk van je over, zodat jij al je tijd en energie kan steken in jouw herstel. Dat is tenslotte het allerbelangrijkste.

 • Wijs luistert goed naar jouw verhaal
 • Wijs biedt altijd kosteloze rechtshulp
 • Wijs is superspecialist op het gebied van letselschade bij verkeersongevallen
 • Wijs neemt alle papierwerk uit handen
 • Wijs draagt actief bij aan jouw herstel
 • Wijs behaalt het beste resultaat

Neem gerust contact met ons op

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan vooral een berichtje achter via het contactformulier. Of bel 035-8878566 voor gratis juridisch advies van één van onze juristen. We helpen je graag!