Handig: dit moet je doen bij een verkeersongeval (6 stappen)

19 september 2023

Geplaatst in: Verkeersongeval

Oei! Als je letselschade oploopt bij een verkeersongeval komt er veel op je af. Veel mensen weten niet goed welke stappen ze moeten zetten. “Wat te doen na een verkeersongeluk?” Vragen ze zich af. Dat snappen we goed. Daarom hebben we speciaal voor letselschade slachtoffers van een verkeersongeluk een handig stappenplan gemaakt.

Stap 1: Breng jezelf (en je passagiers) in veiligheid

Safety first. Heb je een ongeluk gehad op de snelweg, zorg dan dat de auto veilig aan de kant staat. Het liefste met gevarendriehoek. Ga zelf achter de berm staan. Bel meteen 112 als iemand gewond is geraakt. Ook bij whiplash klachten (pijn in nek en/of rug) doe je er goed aan meteen naar het ziekenhuis te gaan!

Stap 2: Vul het aanrijdingsformulier in

Op dit formulier zet je met de tegenpartij neer wat er precies is gebeurd. Je maakt een schets en vult de benodigde informatie in. Zoals de verzekeringsgegevens van de tegenpartij en de kentekens.

Let op: onderteken nóóit een schadeformulier als je het niet eens bent met wat er staat. Het kan zo zijn dat jij en de automobilist die je aanreed van mening verschillen. Let hier goed op bij het invullen en ondertekenen. Het aanrijdingsformulier is namelijk erg belangrijk voor jouw letselschadezaak: het dient als bewijs.

Stap 3: Maak foto’s

Maak foto’s van de situatie ter plekke. Van de auto’s, het kenteken van de ander, natuurlijk van de schade. Dit kan gewoon met je smartphone. De foto’s komen later van pas in de behandeling van jouw zaak.

Stap 4: Verzamel gegevens van getuigen

Met een beetje geluk zijn er mensen die het ongeluk hebben gezien. Dit noemen we getuigen. Schrijf (met toestemming) hun gegevens op, zodat zij later in de letselzaak jouw verhaal kunnen onderbouwen. Vaak wordt getuigen gevraagd een vragenlijst in te vullen. Maar dat komt pas later in de letselzaak aan bod.

Stap 5: Bewaar bonnetjes en facturen

Houd goed bij welke kosten je door het auto ongeluk of fietsongeluk maakt! Ja, zelfs de parkeerkosten bij het ziekenhuis. Andere kosten zijn:

  • Medische kosten
  • Reis- en verblijfkosten in het ziekenhuis
  • Verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid
  • Hulp in de huishouding
  • Kosten door studievertraging

Als de tegenpartij aansprakelijk is voor jouw schade, heb je recht op vergoeding van deze kosten.

Stap 6: Schakel een letselschadejurist in

Het verantwoordelijk houden van de dader is bij letselschade na een aanrijding een ingewikkelde klus. Er komt een hoop bij kijken. Discussies met verschillende partijen, ingewikkelde dossiers, het berekenen van de schade, enzovoort. Bovendien kost dit veel tijd. Daarom raden we je aan om zo snel mogelijk professionele hulp van een letselschadejurist of letselschade advocaat in te schakelen.

Wijs helpt je met het verhalen van de schade

Wijs Letselschade heeft veel ervaring met het bijstaan van letselschadeslachtoffers van verkeersongevallen. We helpen je dan ook graag! Dit kost jou persoonlijk helemaal niets.

We doen er alles aan om tot een mooie schadevergoeding te komen. Daarnaast helpen we je actief met je herstel. Bijvoorbeeld door te kijken wat voor extra hulp je nodig hebt (in de huishouding, voor terugkeer naar het werk, etc).

Wijs is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade: het belangrijkste keurmerk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van specialisten in de letselschadebranche.

Neem gerust contact met ons op

Verkeersongeval met letselschade gehad? Stel ons gerust als je vragen via het contactformulier op onze website. Of bel naar 035 887 8566 zodat je jouw vraag direct aan één van onze letselschadejuristen kunt stellen. Je krijgt meteen gratis juridisch advies.

Terug naar blog-overzicht