Letselschade door een ongeval in het dagelijks leven

In het kort
 • Je kunt letselschade oplopen door een ongeval waar iemand anders aansprakelijk voor is in het “normale” dagelijks leven 
 • Zoals een klap krijgen tijdens een sportwedstrijd, uitglijden over een gladde cafévloer, gebeten worden door een hond of struikelen over een loszittende stoeptegel
 • Omdat het verhalen van de schade een ingewikkelde klus is raden we je aan een letselschadejurist in te schakelen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Heb je letselschade opgelopen door een ongeval? Dan komt er veel op je af. Je kunt tijdelijk niet meer werken, hebt misschien extra hulp nodig in de huishouding en bent ineens afhankelijk van familie en vrienden. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Nadat je van de eerste schrik bent bekomen, ben je waarschijnlijk benieuwd of je jouw schade kunt verhalen op de veroorzaker. Dus ga je op onderzoek uit. Op internet is veel informatie te vinden over letselschade na een bedrijfsongeval of verkeersongeluk. Maar wat nu als je een ongeval hebt gehad in het “normale” dagelijks leven? Welke situaties vallen daaronder? En hoe zit het dan met aansprakelijkheid en schadevergoeding? Wij zetten een aantal voorbeelden voor je op een rijtje.

Sport- en spelsituaties

Als je tijdens het voetballen wordt getackeld of halverwege een hockeywedstrijd een bal hard tegen je schenen aan krijgt, is het voor iedereen duidelijk dat dit nou eenmaal bij het spelletje hoort. Maar wat nu als:

 • Iemand heel bewust een harde klap uitdeelt, wat verder gaat dan ruw spelen?
 • Een speler de regels opzettelijk en ernstig overtreedt?
 • Je tegenstander na het fluitsignaal, dus na afloop van de wedstrijd, nog doorgaat en letsel veroorzaakt?

Is er dan nog sprake van het “normale” risico dat je loopt tijdens sport en spel? Dat moet in iedere situatie apart worden bekeken. Als de gedraging niet viel te verwachten binnen de kaders van het spel en de overtreding heel ernstig is, is de veroorzaker meestal aansprakelijk. Vaak komt het niet voor, maar het kan uiteraard wel. In dit artikel lees je er meer over.

Uitglijden, vallen of struikelen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dagelijks vallen, struikelen en glijden honderden mensen uit, soms met ernstig letsel tot gevolg. Vaak gaat het om “stomme pech” maar in sommige gevallen kun je wel degelijk een aansprakelijke partij aanwijzen. Bijvoorbeeld:

 • Je valt in een café in een onopvallend openstaand kelderluik en loopt hierbij ernstige verwondingen op. De café-eigenaar had geen waarschuwingsbord neergezet of de ruimte afgezet
 • Tijdens een theaterbezoek glijd je uit over de gladde vloer en valt enorm hard op je rug. De schoonmaakster had net gedweild en het personeel was vergeten de bezoekers hierop te wijzen
 • Je gaat boodschappen doen en struikelt over een krat dat het winkelpersoneel onverwacht had laten staan.

In deze gevallen heeft een ander een gevaarlijke situatie gecreëerd of een fout gemaakt. Als dit juridisch komt vast te staan, en de ander wordt aansprakelijk bevonden, moet jouw schade worden vergoed. Gelukkig maar! Ben je gevallen bent in de supermarkt? In sommige gevallen is de supermarkt aansprakelijk.

Gebeten door een (huis)dier

Ook gewond raken door het toedoen van een huisdier is een type ongeval waar je in het dagelijks leven mee te maken kunt krijgen. Vooral hardlopers zijn regelmatig de pineut. Voorbeelden zijn:

 • Je wordt gebeten of aangevallen door de hond van een ander
 • Je wordt door een plotseling overstekende hond van je fiets af gereden
 • Een paard bezorgt jou vanuit het niets een trap
 • Een kat schrikt en krabt jou

De eigenaar van het dier is (bijna) altijd aansprakelijk. Dus ook als hij of zij het gedrag van het dier niet in de hand had, wat zo’n 9 van de 10 keer het geval is. Het risico dat een hond, kat of ander (huis)dier je aanvalt komt nou eenmaal voor rekening van het baasje. Dit wordt risico-aansprakelijkheid genoemd. Deze aansprakelijkheid is gedekt onder de AVP verzekering van de eigenaar van het dier. Heb je letselschade opgelopen door een dier? Neem dan contact met ons op om te kijken of je recht hebt op een schadevergoeding.

Gebreken aan de weg

Allemaal zijn we weleens gestruikeld over een loszittende stoeptegel. Vaak lopen we vervolgens vrolijk door, maar soms loopt het minder goed af. Heb jij een ernstig ongeluk gehad door een gebrek aan de weg en heb je daar letselschade aan overgehouden? Dan kun je in bepaalde gevallen de wegbeheerder of gemeente aansprakelijk stellen. Daarvoor is wel vereist dat:

 • Er sprake is van een “gevaarlijk gebrek”
 • Jij als slachtoffer kunt bewijzen dat je hierdoor schade hebt geleden

Of de wegbeheerder uiteindelijk aansprakelijk is en jouw schade moet vergoeden hangt sterk af van de omstandigheden van het geval.

Overige ongevallen in het dagelijks leven

Natuurlijk komen er nog veel meer soorten ongevallen voor. Zoals:

 • Je loopt schade op door vuurwerk op oudejaarsavond
 • Je bezoekt een tentoonstelling en een voorwerp dat niet goed is vastgemaakt komt bovenop je
 • Je kind raakt op het schoolplein door toedoen van een ander gewond aan zijn gebit

Wie is in die gevallen aansprakelijk? Dat moet steeds aan de hand van verschillende juridische wetgeving en rechterlijke uitspraken worden beoordeeld. Dat is een ingewikkelde klus en iedere keer weer anders. Daarom is het belangrijk om na een ongeval zo snel mogelijk deskundige en betrouwbare juridische hulp in te schakelen.

Wij helpen je graag!

De juristen van Wijs letselschade hebben veel ervaring met het claimen van schadevergoeding bij ongevallen in het dagelijks leven. We zetten onze kennis en expertise dan ook graag voor je in. Samen kijken we naar wat nodig is om het proces zo goed mogelijk te laten lopen. Daarbij nemen we zoveel mogelijk van je (juridische) zorgen uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op je herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier. Of bel 035-887 82 66 om direct één van onze juristen te spreken. We horen graag van je!