Smartengeld bij letselschade

In het kort
 • Smartengeld is compensatie voor het leed, verdriet en de pijn die je door het letsel ervaart
 • De hoogte van smartengeld is afhankelijk van jouw specifieke omstandigheden
 • Het hoogst uitgekeerde smartengeldbedrag tot nu toe in Nederland is € 350.000
 • Smartengeld is een ingewikkelde schadepost
 • Wijs helpt je graag bij het berekenen en verhalen van smartengeld
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Heb je letselschade overgehouden aan een ongeval waar iemand anders aansprakelijk voor is? Dan heb je recht op smartengeld.

In dit artikel leggen we uit wat smartengeld precies is. Ook geven we voorbeelden van smartengeldbedragen, zodat je een idee hebt van de hoogte hiervan.

Wat is smartengeld?

Om te begrijpen wat smartengeld is, moet je eerst weten dat je de schadevergoeding waar je als slachtoffer recht op hebt kunt opdelen in twee componenten:

Materiële schade

Materiële schade is schade die in geld valt uit te drukken. Denk aan medische kosten, gemiste inkomsten en kosten voor hulp in de huishouding.

Immateriële schade

Bij immateriële schade ligt dat anders. Deze schade valt niet in geld uit te drukken. Het is de emotionele schade als gevolg van het ongeval. Het verdriet, de pijn en het leed dat je door het letsel ervaart. De vergoeding – of eigenlijk, compensatie – die je hiervoor krijgt, wordt ook wel smartengeld genoemd.

Smartengeld is onderdeel van de totale letselschade en niet, zoals veel mensen denken, de hele schadevergoeding!

Smartengeld na een bedrijfsongeval

De gevallen waarin je letselschade kunt oplopen en recht hebt op smartengeld na een ongeval zijn uiteenlopend.

Je kunt bijvoorbeeld een ongeluk op het werk krijgen. Je valt van een steiger tijdens het renoveren van een pand, krijgt een ongeluk met een heftruck of wordt aangereden terwijl je in de auto zit voor een klusje voor de baas.

Bij een bedrijfsongeval is het zo dat de werkgever bijna altijd aansprakelijk is. De werkgever moet jouw schade vergoeden, inclusief het smartengeld. Gelukkig zijn de meeste werkgevers goed verzekerd voor aansprakelijkheid en smartengeld na een bedrijfsongeval.

Smartengeld na een aanrijding

Ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeval, en heb je daar letsel aan overgehouden?

Dat gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. De kans is groot dat je niet meer van het leven geniet zoals voorheen, omdat je in één klap veel minder kunt. Misschien zit sporten, werken of uitgaan er niet meer in.

Gelukkig heb je ook recht op smartengeld na een aanrijding, mits de andere bestuurder aansprakelijk voor de letselschade is. Zo ja, dan krijg je compensatie voor het verdriet en leed dat je door het letsel hebt.

De hoogte van smartengeld

Smartengeld na een ongeval is een vergoeding van emotionele schade. Daarom is de hoogte hiervan niet makkelijk te bepalen. Want hoe beoordeel je hoe ‘ernstig’ jouw leed en verdriet is?

Om de smartengeldbedragen in iedere zaak zo eerlijk mogelijk vast te stellen, hebben juristen, rechters en andere partijen uit de letselschadebranche de Smartengeldgids opgesteld.

In deze gids vind je smartengeld voorbeelden van verschillende letselschadezaken. De hoogte van die bedragen wordt vaak als leidraad genomen bij nieuwe, vergelijkbare zaken.

Daar moet wel de kanttekening bij worden geplaatst dat de hoogte van het smartengeld in jouw specifieke geval heel anders kan uitvallen. Alle omstandigheden tellen namelijk mee. Houd hier rekening mee!

Hoe wordt mijn smartengeld berekend?

De context van jouw specifieke situatie is van groot belang bij het berekenen van letselschade, en in het bijzonder van smartengeld.

Naast het raadplegen van de smartengeldgids, wordt voor het bepalen van de hoogte van smartengeld gekeken naar:

 • De ernst van het letsel
 • Het type letsel dat je hebt opgelopen (nekklachten, hersenletsel, verlies aan gehoor)
 • Leeftijd
 • Mate van (toekomstige) pijn
 • Mate van arbeidsongeschiktheid
 • Blijvende beperkingen
 • Duur van herstel
 • Afhankelijkheid van anderen
 • Gevolgen voor sociale contacten en vrijetijdsbesteding
 • Etc.

Zoals je ziet is dit een hele lijst. Hoeveel smartengeld je dus kan verwachten is afhankelijk van vele factoren. Je kunt je dan ook voorstellen dat het berekenen van het smartengeld bij letselschade een ingewikkelde klus is. Daarom raden we je aan op tijd een ervaren letselschadejurist in te schakelen die jou hierbij kan helpen.

Voorbeelden van smartengeldbedragen

Hieronder vind je een aantal smartengeld voorbeelden in de praktijk.

We willen echter nogmaals benadrukken dat de hoogte van het smartengeld in jouw specifieke geval heel anders kan zijn!

Smartengeld voorbeeld 1: Whiplash na verkeersongeval

Smartengeld: € 2.600

Een autohandelaar wordt van achteren aangereden door een andere automobilist. Hij houdt hier nek- en schouderklachten aan over, waardoor hij niet meer goed kan werken.

De klachten worden door zijn arts bestempeld als whiplash.

Door de lichte beperkingen die de schouder- en nekklachten met zich meebrengen, en door te kijken naar vergelijkbare bedragen in de smartengeldgids, oordeelt de rechter dat een smartengeld vergoeding van € 2.600,00 passend is.

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2018:5184

Smartengeld voorbeeld 2: Gebroken neus

Smartengeld: € 3.000

Een speurhondengeleider bij de Douane op Schiphol krijgt van haar werkgever de taak om een jonge speurhond op te leiden. Tijdens een oefening springt de hond vol in het gezicht van de vrouw, waardoor zij een dubbele neusfractuur (gebroken neus) oploopt.

Sinds het bedrijfsongeval heeft ze last van hoofdpijn, slaapproblemen en pijn aan haar neus. Ze heeft hierdoor 7 weken niet kunnen werken. Ze stelt de werkgever aansprakelijk voor haar schade.

De rechter komt tot een smartengeld vergoeding van € 3.000. De rechter neemt mee dat de werkgever, hoewel aansprakelijk, van het gedrag van de hond geen enkel verwijt te maken valt. Was dit anders geweest, dan had het letselschade bedrag waarschijnlijk iets hoger gelegen.

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2019:3743

Smartengeld voorbeeld 3: Hersenletsel

Smartengeld: € 80.000

Een fietser in Den Haag raakt betrokken bij een aanrijding met een tram. Hier houdt hij ernstig letsel aan over, waaronder een hersenbloeding. Hij heeft ruim 2 weken in coma gelegen en moest langdurig revalideren.

Als gevolg van het ongeval houdt de fietser last van blijvende klachten, waaronder cognitieve beperkingen als gevolg van het hersenletsel. Er is sprake van tussen de 30-40% blijvende invaliditeit, waardoor hij zijn werk niet meer goed kan doen.

De rechter bepaalt dat de fietser recht heeft op een vergoeding van € 80.000 aan smartengeld. Niet alleen door de geestelijke en lichamelijke beperking, maar ook vanwege de invloed van het letsel op zijn rol als vader, het verlies van zijn hobby’s, verminderde geur- en smaak beleving en de algehele impact van het letsel op zijn leven.

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:4169

Gelukkig gaat het smartengeld omhoog!

Wist je dat smartengeld bij letselschade in Nederland over het algemeen veel lager uitvalt dan in andere landen, zoals Duitsland en de VS?

Gelukkig is er de laatste jaren een enige verandering zichtbaar. Door de rechter wordt steeds vaker gewezen op veranderende maatschappelijke opvattingen over de compensatie van leed en financiële genoegdoening.

Inmiddels is het hoogste bedrag aan smartengeld na een ongeval ooit toegekend in Nederland € 350.000 voor een slachtoffer van mishandeling. Toch kun je je afvragen of dat wel genoeg is.

In omringende landen zoals Italië, Duitsland, Engeland en Frankrijk worden namelijk smartengeldbedragen toegekend die veel hoger liggen. In Duitsland zijn zelfs bedragen toegekend van € 500.000! En dan hebben we het nog niet over de gigantische smartengeldbedragen in de Verenigde Staten… Amerikaanse praktijken zullen we hier in Nederland echter niet zo snel zien.

Smartengeld als erkenning en genoegdoening

Smartengeld is voor veel van onze cliënten de meest beladen schadepost.

Genoegdoening voor wat hen is overkomen is zeer belangrijk. Geld kan nooit goedmaken wat een slachtoffer is overkomen. Maar begrip en erkenning voor alle ellende en leed is vaak essentieel om een letselschadezaak met een goed gevoel te kunnen afsluiten.

Tip: laat een ervaren letselschadejurist je helpen

Om er zeker van te zijn dat je een smartengeldvergoeding krijgt die recht doet aan jouw situatie, is het daarom super belangrijk om deskundige hulp van een letselschadejurist in te schakelen!

Wijs Letselschade staat voor je klaar

Zoals je ziet is het berekenen van smartengeld bij letselschade een ingewikkelde en tijdrovende zaak. Bovendien heb je op dit moment wel wat anders aan je hoofd: jouw herstel! Daarom helpt Wijs Letselschade je graag. Dat doen we voor onze cliënten geheel kosteloos.

Samen kijken we naar wat nodig is om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij nemen we zoveel mogelijk (juridische) zorgen uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op beter worden. Dat is immers het allerbelangrijkste.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennismaken? Laat dan een berichtje achter via het contactformulier. Of bel 035-887 82 66 voor gratis juridisch advies van één van onze juristen. We horen graag van je!