Letselschade na een kettingbotsing, wat nu?

11 mei 2021

Geplaatst in: Algemeen

Letselschade na een kettingbotsing, wat nu?

Een botsing, je moet er niet aan denken. Laat staan een kettingbotsing! Als je in een kettingbotsing belandt en letselschade oploopt komt er veel op je af. Je bent ten eerste natuurlijk ontzettend geschrokken. Misschien kun je niet meer werken, sporten en je bent ineens afhankelijk van anderen. Gelukkig is er een lichtpuntje: vaak kun je je schade op de schuldige verhalen. Maar dit proces kan lastig zijn, want bij een kettingbotsing heb je al snel te maken met veel verschillende partijen. Wij van Wijs Letselschade willen én kunnen je helpen bij letselschade na een kettingbotsing.

Een kettingbotsing zit in een klein hoekje

Maar wat is een kettingbotsing nou eigenlijk precies? Dat is een botsing waarbij in ieder geval 3 auto’s betrokken zijn. Denk aan het typische geval waarbij je in de file staat en een auto plots achterop jouw auto rijdt, waardoor jij helaas doordrukt op de auto voor je.

De kans op een kettingbotsing is mogelijk groter wanneer:

 • Het mistig is
 • Het uit het niets keihard gaat regenen
 • Het vriest
 • Er file staat
 • De auto’s te dicht op elkaar rijden
 • Iemand tijdens het rijden op z’n telefoon zit

Help, ik heb whiplashachtige klachten

Een kettingbotsing kan grote gevolgen hebben. Naast blikschade heb je soms ook lichamelijke en psychische klachten. Soms heb je in het begin niet eens door dat je lichamelijk klachten hebt. En merk je na een paar dagen pas dat je pijn hebt aan je nek. Het krijgen van een klap van een achteropkomende auto leidt niet zelden tot een whiplash, en vaak merk je dit pas later. Het is verstandig om bij aanhoudende klachten de dokter te raadplegen.

De achterste auto is meestal aansprakelijk

In het geval van letselschade bij een kettingbotsing is de kans groot dat degene die achteropreed niet genoeg afstand hield. Daarom is de achterop rijder meestal aansprakelijk. Je kunt dan al snel op schadevergoeding rekenen van die partij. Zeker als je duidelijk bewijs hebt dat je bent doorgedrukt op jouw voorganger.

Maar dat is niet altijd zo. Soms is de voorste automobilist schuldig, bijvoorbeeld:

 • Als hij/zij van rijstrook wisselt zonder dit aan te geven
 • Als hij/zij onverwachts op de rem trapt (voor een groen stoplicht bijvoorbeeld)

Je schade verhalen, dit kun je doen

Natuurlijk hangt de aansprakelijkheid af van veel meer factoren. Alle omstandigheden van het geval tellen mee. Daarom kun je de uitkomst van een zaak nooit helemaal voorspellen en is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te vergaren, zoals

 • foto’s van de schade
 • een ingevuld schadeformulier
 • Gegevens van de auto’s voor en achter je (kentekennummers, namen, telefoonnummers)

Schadevergoeding claimen (en dan ook nog eens het juiste bedrag!) is niet altijd makkelijk. Bovendien kan het erg lang duren voordat je je vergoeding krijgt. Er zijn veel partijen gemoeid in een zaak met letselschade bij een kettingbotsing, met ieder hun eigen belangen. De betrokken automobilisten, hun verzekeraars, politie, arbeidsdeskundigen, noem maar op. We raden je dan ook aan om een professionele letselschadejurist in te schakelen die jou kan helpen om alle vergoeding te krijgen waar je recht op hebt.

Wijs biedt kosteloze rechtshulp aan

Weet dat je er niet alleen voor staat. Wijs heeft inmiddels al tientallen verkeersslachtoffers geholpen. We zetten onze kennis en expertise graag ook voor jou in. Dat doen we met persoonlijke aandacht voor jou en jouw unieke situatie. Zodat je je in alle rust kunt focussen op je herstel, dat is het allerbelangrijkste. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of graag even kennismaken? Bel ons dan op 035-887 8266 om direct één van onze juristen te spreken, of neem contact met ons op via het contactformulier.

Terug naar blog-overzicht