Letselschade claimen, hoe doe ik dat?

In het kort
 • Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om jouw letselschade te claimen
 • Zoals het verzamelen van bewijsmateriaal en het aansprakelijk stellen van de tegenpartij
 • Het is belangrijk een overzicht te maken van de kosten
 • Gelukkig kun je gedurende de letselschadeprocedure een voorschot aanvragen
 • Wijs Letselschade staat klaar om jou te helpen
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Je hebt een verkeers- of bedrijfsongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. Naast vervelende herinneringen, pijn en schrik heeft het ongeluk ook financiële gevolgen voor je. Denk aan extra medische kosten en het wegvallen van (een deel van) je inkomen…

Dat gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten.

Gelukkig kun je, als iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeluk, jouw letselschade claimen bij de tegenpartij. Maar de vraag is natuurlijk, hoe doe je dat? Om jou hierbij te helpen heeft Wijs een stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1: Verzamel bewijsmateriaal

Is het ongeval de schuld van de ander? Dan is het belangrijk om hier voldoende bewijs van te hebben, zodat je de tegenpartij met succes aansprakelijk kunt stellen.

Bewijsmateriaal bij een verkeersongeval

Als je letselschade na een verkeersongeval hebt gehad, zoals een kettingbotsing, een ongeluk met een fietser of een achterop aanrijding, zijn er een paar bewijsstukken die jou zullen helpen om de schuld van de tegenpartij aan te tonen. Zoals:

 • Foto’s van het ongeval
 • Foto’s van de vervoersmiddelen (zo kan worden achterhaald hoe het ongeluk precies is ontstaan)
 • Getuigenverklaringen
 • Een proces-verbaal van de politie
 • Ingevulde schadeformulieren

Bij een verkeersongeval moet je namelijk zelf bewijzen dat de andere partij onrechtmatig heeft gehandeld, zoals dat heet. Bewijsmiddelen vergroten de kans dat de tegenpartij aansprakelijk is voor jouw schade.

Bewijsmateriaal bij een bedrijfsongeval

Is jou een bedrijfsongeval overkomen?

Dan is het goed om hier de werkgever van op de hoogte te stellen. Vraag in ieder geval om een kopie van het ongevallenformulier. Informeer ook of er van het ongeval melding is gedaan bij de arbeidsinspectie.

Verder heb je geen concreet bewijsmateriaal nodig. Je hoeft alleen aan te tonen dat jou een ongeval onder werktijd is overkomen en dat je hierdoor letselschade hebt opgelopen. De werkgever is bij een bedrijfsongeval in de regel namelijk bijna altijd aansprakelijk!

Stap 2: Schakel betrouwbare juridische hulp in

Het claimen van letselschade is een ingewikkeld proces. Er komt veel bij kijken. Verschillende partijen, complexe juridische regelgeving, veel papierwerk.

Bovendien heb je jouw tijd en energie hard nodig voor jouw herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste! Daarom raden we je aan om een ervaren en betrouwbare letselschadejurist in de arm te nemen die precies weet wat te claimen bij letselschade.

Zelf doen?

Uiteraard kun je ook zelf jouw letselschade claimen. Maar hou er rekening mee dat dit best ingewikkeld kan zijn. Bovendien omvat een letselschade vaak niet alleen schade voor nu, maar ook voor in de toekomst. Vaak is er ook een medisch advies nodig om de volledige letselschade goed in kaart te kunnen brengen.

Stap 3: Stel de tegenpartij aansprakelijk

Na het verzamelen van bewijsmateriaal en het inschakelen van juridische hulp, is het van belang om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Dit doe je middels een brief. De letselschadejurist neemt dit werk voor je uit handen.

Wie is de tegenpartij?

Heb je een verkeersongeval gehad? Zoals letselschade door een fietsongeluk? Dan richt je je tot de verzekeraar van het voertuig of tot de persoon zelf.

Gaat het om een bedrijfsongeval? Dan stel je de werkgever aansprakelijk. Dit kan een lastige stap zijn. Je wilt natuurlijk dat de relatie tussen jou en de werkgever goed blijft. Bij Wijs Letselschade besteden we hier tijdens het letselschadeproces dan ook veel aandacht aan.

Wacht niet te lang!

Let op: het is verstandig om niet te lang te wachten met letselschade claimen. Een letselschadezaak kan namelijk verjaren. Dit betekent dat je geen recht meer hebt op schadevergoeding. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Stap 4: Maak een overzicht van de schade

Vervolgens zet je op een rijtje welke kosten je hebt gemaakt en nog gaat maken. Ook je gemiste (toekomstige) inkomsten vallen hieronder. Zo maak je een overzicht van wat je kunt claimen bij letselschade. Je wilt immers alle letselschade claimen waar je recht op hebt!

Wat kan ik claimen bij letselschade?

 • Schade aan spullen, zoals kleding
 • Eigen gemaakte medische kosten
 • Extra kosten door ziekenhuisopname
 • Reiskosten en telefoonkosten
 • Huishoudelijke hulp
 • Inkomensverlies
 • Studievertraging
 • Toekomstige schade

Ook heb je recht op een vergoeding voor de door het letsel veroorzaakte pijn, verdriet, leed en gemis. Dit heet smartengeld of immateriële schade.

Aan de hand van deze bedragen wordt de uiteindelijke schadeclaim bepaald. Onze juristen helpen je graag bij het berekenen van letselschade.

Stap 5: Vraag een voorschot aan

Een letselschadezaak kan veel tijd in beslag nemen, en lang duren. Soms wel jaren. Om te voorkomen dat je in de tussentijd in financiële problemen komt, kun je een voorschot op de schadevergoeding aanvragen. Zo kun je de lopende kosten die je door het letsel maakt blijven betalen.

Stap 6: Letselschade claimen bij de tegenpartij

Zodra de schade volledig vaststaat, waaronder ook mogelijke toekomstige schade, claim je de letselschade bij de tegenpartij. De tegenpartij moet dan overgaan tot betaling.

Het leed is dan mogelijk nog niet voorbij, maar je hebt gelukkig wel de financiële compensatie gekregen waar je recht op hebt. Je kunt je nu volledig focussen op wat het allerbelangrijkste is: jouw herstel.

Wijs staat voor je klaar

Bij Wijs Letselschade hebben we veel ervaring met het claimen van letselschade. We zetten onze expertise en kunde dan ook graag voor je in.

Samen kijken we naar de stappen die we moeten ondernemen om jouw schade vergoed te krijgen. Wij nemen het ingewikkelde juridische werk uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op je herstel.

Meer weten over onze werkwijze? Of wil je graag even kennismaken? Bel dan voor gratis juridisch advies naar 035-887 82 66 om direct één van onze juristen te spreken. Of laat je gegevens achter op ons contactformulier. We helpen je graag!