Letselschade claimen: hoe doe ik dat?

Je hebt een ongeluk gehad en hierbij letselschade opgelopen. Op je werk of in het verkeer bijvoorbeeld. Naast vervelende herinneringen, pijn en schrik heeft dit ook financiële gevolgen voor je. Denk aan extra medische kosten of het wegvallen van (een deel van) je inkomen. Gelukkig kun je, als iemand anders verantwoordelijk was voor het ongeluk, jouw schade op die ander verhalen. Maar nu is de vraag: hoe claim je je letselschade?

Stap 1: verzamel (en bewaar!) bewijsmateriaal

Is iemand anders verantwoordelijk voor de schade? Dan is het belangrijk om hier bewijs van te hebben. Denk bij een verkeersongeval aan:

  • Foto’s van het ongeval
  • Getuigenverklaringen
  • Een proces-verbaal

Je moet namelijk zelf kunnen bewijzen dat de andere partij onrechtmatig heeft gehandeld. Bewijsmiddelen vergroten de kans dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade en volgens de wet jouw schade moet vergoeden.

Mocht er sprake zijn van een bedrijfsongeval, dan is het goed om in ieder geval aan de werkgever te laten weten dat je een bedrijfsongeval hebt gehad en te vragen om een kopie van het ongevallenformulier dat wordt opgemaakt. Vraag ook na of er een melding van het ongeval bij de arbeidsinspectie is gedaan.

Stap 2: hou je kosten goed bij

Vervolgens is het belangrijk op een rijtje te zetten welke kosten je hebt gemaakt en nog gaat maken. Houd dit goed bij. Dit kan later bij het berekenen van je schade goed van pas komen.

Waar je aan kunt denken is:

  • Schade aan spullen, zoals kleding
  • Eigen gemaakte medische kosten
  • Extra kosten door ziekenhuisopname
  • Reiskosten en telefoonkosten
  • Huishoudelijke hulp
  • Inkomensverlies (ook van nevenactiviteiten)
  • Studievertraging

Ook kun je een vergoeding krijgen voor de door het letsel veroorzaakte pijn, verdriet, leed en gemis. Dit wordt smartengeld genoemd.

Stap 3: stel de andere partij aansprakelijk

Jij kan de andere partij wellicht aansprakelijk stellen voor de schade die jij door het ongeval oploopt. In geval van een verkeersongeval is dat de verzekeraar van het voertuig of van de persoon zelf (als deze ongemotoriseerd is).

In geval van een bedrijfsongeval kun je je werkgever aansprakelijk stellen. Dit kan een lastige stap zijn en het is in de meeste gevallen verstandig om je te laten helpen door een letselschade specialist. Deze kan voor jou het werk uit handen nemen en weet op welke manier h het beste de andere partij aansprakelijk kan stellen

Laat Wijs je helpen

Bij Wijs hebben we veel ervaring met claimen van letselschade. Wij nemen jou deze zorg dan ook graag uit handen. Samen kijken we wat we kunnen doen om jouw zaak zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo kun jij je volledig focussen op jouw herstel. Dat is immers het allerbelangrijkste. Wil je meer weten over onze werkwijze? Of eerst even kennis maken? Dan kun je ons bereiken op 035-8878266 of via het contactformulier. Wij helpen je graag!