Gevallen van een steiger. Wat nu?

In het kort
 • De werkgever is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat jij je werk veilig kunt doen
 • Bij het gebruik van steigers moet de werkgever er bijvoorbeeld op toezien dat de stellages sterk genoeg zijn
 • De werkgever is meestal aansprakelijk, zelfs als er bijvoorbeeld teveel mensen op de steiger staan 
 • Wijs Letselschade helpt je graag bij het verhalen van de schade
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Een val van een steiger is één van de meest voorkomende oorzaken van letselschade in de bouwsector. Hoe hoger de steiger, hoe groter het risico op ernstig letsel. Zoals rug- of hoofdletsel en botbreuken bijvoorbeeld. De kans is groot dat je na een ongeval voorlopig niet kunt werken. Wat nu? Is de werkgever aansprakelijk voor de schade? En zo ja, wat moet je doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bijna iedereen in de bouw kent helaas wel een collega die een ongeval heeft gehad met een steiger. De steiger stond niet goed in elkaar, of er lag bijvoorbeeld een plank los. Het kan aan van alles liggen. Veelvoorkomende ongelukken zijn:

 • Valpartijen door slechte bescherming van de randen
 • Uitglijden of struikelen door een gat in de vloer of teveel los liggende materialen
 • Instorten of omvallen van de stellage

De werkgever speelt hierin een belangrijke rol. Hij moet er alles aan doen om ongevallen te voorkomen. En de regels zijn streng.

Strenge regels voor de werkgever

Die regels zijn wettelijk vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hier staat in dat de werkgever ervoor moet zorgen dat jij je werk veilig kunt doen. Dat is al helemaal van belang bij risicovol werk waarbij grote hoogten een rol spelen en steigers worden gebruikt.

Bij het gebruik van steigers moet de werkgever er bijvoorbeeld op toezien dat:

 • Iedereen goed is geïnstrueerd over de veiligheidsinstructies
 • Alle veiligheidsinstructies worden nageleefd
 • De stellages sterk genoeg zijn
 • Er afdoende randbescherming aanwezig is
 • Er geen gaten of openingen in de vloer van de steiger zitten

Als de werkgever dit niet op een rijtje heeft, is hij verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor de schade de je lijdt.

De werkgever is meestal aansprakelijk

Als je in de bouw werkt herken je misschien wel dat de instructies niet altijd even goed worden nageleefd. Zo komt het vaak voor dat:

 • Er teveel mensen op de steiger staan
 • Er geen veiligheid(hand)schoenen worden gedragen
 • De steiger te snel wordt opgebouwd waardoor hij niet goed in elkaar staat

Je zou zeggen dat in die gevallen een ongeluk niet de schuld van de werkgever is. Het lijkt immers een onmogelijke opgave om alles en iedereen continu in de gaten te houden. Toch is de werkgever in die situaties vaak wel aansprakelijk. Hij moet er namelijk voor zorgen dat iemand aanwezig is die permanent toezicht houdt op het werk en de veiligheid daarvan. Zo niet, dan heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden.

En ligt er een draadeinde los op de steiger? Of een ander voorwerp? Ook dan draait de werkgever bijna altijd op voor de schade (zoals je hier kunt lezen).

In een uitspraak van december 2019 heeft de rechter bovendien geoordeeld dat ook bij een val door een losliggende plank op de steiger de werkgever aansprakelijk is (lees hier de uitspraak). Terwijl je misschien zou denken dat de werkgever niet had kunnen weten dat die plank los lag. Maar dat doet er niet toe: het gaat erom dat de werkgever héle duidelijke instructies moet hebben gegeven over de mogelijkheid dat er een plank los zou kunnen zitten. Dat is in de praktijk bijna nooit het geval.

Oftewel: de werkgever is bijna altijd aansprakelijk voor jouw schade.

Wat nu?

Je kunt de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die je lijdt door het ongeval. Dat is een hele klus waar veel bij komt kijken. We kunnen ons voorstellen dat je daar nu niet op zit te wachten. Je hebt immers al je tijd en energie hard nodig voor je herstel. Daarom helpen wij je graag. Samen met jou bespreken we welke stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat jij je schade vergoed krijgt. Uiteraard is ons uitgangspunt dat de band met jouw werkgever hier niet door verslechtert. Wil je meer informatie? Of eerst even kennismaken? Klik dan hier om contact op te nemen.