Letselschade berekenen
In het kort
- Als letselschadeslachtoffer heb je recht op vergoeding van materiële en immateriële schade
- Alle omstandigheden van het geval tellen mee bij het berekenen van letselschade
- Bij het berekenen van immateriële schade (smartengeld) gebruiken rechters en juristen de smartengeldgids
- We raden je aan om alle facturen en bonnetjes die verband houden met de letselschade te bewaren
Schakel altijd professionele hulp in
Liever verder kijken?
... of liever lezen
Letselschade berekenen
Gewond geraakt bij een aanrijding of bedrijfsongeval? En heeft iemand anders daar de schuld van? Dan heb je als slachtoffer recht op vergoeding van je letselschade.
Het berekenen van de hoogte van de letselschadevergoeding is geen eenvoudige opgave. Het kan nog best ingewikkeld zijn om alle verschillende kosten bij elkaar op te tellen. Laat staan het berekenen van psychische en emotionele schade. Hoe kun je precies de hoogte van letselschade berekenen? Wij leggen het je uit.
Schadevergoeding letselschade berekenen: materiële schade
Alle kosten die je hebt gemaakt door het ongeval moeten worden vergoed. Dat is het uitgangspunt. Daar heb je als slachtoffer recht op. Maar waar begin je?
Om te beginnen raden we je aan een professionele letselschadejurist in te schakelen. Het berekenen van letselschade vergt expertise.
Wat je vervolgens in ieder geval zelf kunt doen, is alle bonnetjes en facturen bewaren. Bijvoorbeeld van:
- Ritjes van en naar het ziekenhuis
- Medische kosten
- Aanpassingen in het huis of de auto
- Kapotte auto, kleding, telefoon
- Kosten van extra huishoudelijke hulp
- Studiekosten door studievertraging
- Kinderopvang
Medische kosten
Wist je dat je bij ziekenhuisopname na een ongeval recht hebt op een vergoeding van € 31,00 per dag voor de kosten die je maakt? Als je in een revalidatiecentrum wordt opgenomen heb je recht op € 16,00 per dag. Deze vergoedingen zijn vastgesteld door de letselschaderaad. Kijk vooral eens voor de hoogte van vergoedingen op www.deletselschaderaad.nl of laat je informeren door Wijs.
Gemiste inkomsten
Ook krijg je gemiste inkomsten vergoed. Zowel salaris wat je misloopt als inkomsten uit zwart werk. Deze kosten vallen allemaal onder materiële schade. Daarbij mag je ook de inkomsten die je in de toekomst mis zult lopen optellen. Zolang die verband houden met het ongeval en letsel natuurlijk.
Schadevergoeding letselschade berekenen: immateriële schade
De kosten van een kapotte telefoon of factuur van een therapeut zijn duidelijk. Maar je hebt ook recht op vergoeding van immateriële schade. Ook wel smartengeld genoemd. Dat is schade die niet in geld uit te drukken is. Daarbij moet je denken aan:
- verdriet
- leed
- gederfde levensvreugde
Smartengeld berekenen, hoe werkt dat?
Letselschade berekenen met de smartengeldgids
Hoe bereken je de hoogte van smartengeld? Op een eerlijke manier? Om dit probleem op te lossen hebben juristen en rechters de smartengeldgids opgesteld. Dit is een gids met rechterlijke uitspraken en de bedragen aan smartengeld die in het verleden zijn toegekend. Maar het uiteindelijke bedrag wat je aan schadevergoeding ontvangt kan voor jou heel anders zijn! Alle omstandigheden van het geval zijn namelijk van belang.
Alle omstandigheden tellen mee bij het berekenen van letselschade
Bij het berekenen van letselschade, in het bijzonder smartengeld, spelen alle omstandigheden mee. Zoals:
- de ernst en aard van het letsel
- de ernst van het ongeval
- hoeveel pijn je lijdt
- hoe lang de herstelperiode duurt
- hoeveel inspanning je moet leveren om te herstellen
- met welke belemmeringen je moet leren leven
- de psychische invloed van het ongeval
- het gevolg van littekens op je zelfvertrouwen
- leeftijd
Schakel professionele hulp in
Je hebt nu gezien dat het berekenen van letselschade niet zomaar is gebeurd. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom is het belangrijk professionele hulp in te schakelen. Wie weet heb je recht op veel meer vergoeding dan je denkt. Een goede en betrouwbare letselschadejurist zorgt ervoor dat niets over het hoofd wordt gezien. Geen enkele factuur, geen enkele omstandigheid, zodat je precies krijgt waar je recht op hebt. Dat kan de pijn niet wegnemen, maar hopelijk wel een pleister op de wond zijn.
Wijs Letselschade staat voor je klaar
Jouw gezondheid staat voorop. Daarom nemen we graag de juridische zorgen uit handen, zodat jij je kunt focussen op wat het allerbelangrijkste is: jouw herstel. We hebben ruim 20 jaar ervaring in het bijstaan van letselschadeslachtoffers en het berekenen van hun letselschade. Ook jou helpen we graag. Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Of wil je graag even kennismaken? Neem dan contact op via het contactformulier. Of bel direct één van onze juristen via 035-887 82 66 voor gratis juridisch advies.