Ongeluk met voertuig tijdens werk

In het kort
  • De werkgever is meestal aansprakelijk voor een ongeluk onder werktijd met een voertuig 
  • Van een goede werkgever wordt verwacht dat hij behoorlijke verzekeringen afsluit
  • Als werknemers deelnemen aan het verkeer worden naast de AVB (Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven) vaak ook andere verzekeringen afgesloten, zoals een Goed Werkgeverschapsverzekering en SVI (Schadeverzekering Inzittenden)
  • Doet de werkgever dit niet, dan is hij aansprakelijk omdat hij niet voldoet aan ‘goed werkgeverschap’ en moet hij alsnog jouw letselschade vergoeden
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Of je nu vrachtwagenchauffeur, heftruckchauffeur, pakketbezorger bent of boodschappen bij mensen thuis aflevert: een groot deel van jouw werkdag zit jij achter het stuur. Dit kan in een magazijn zijn, op het bedrijventerrein, of gewoon op de weg. Dat is nu eenmaal niet altijd veilig. Je kunt aangereden worden, of iemand over het hoofd zien en die aanrijden. Als het hevig stormt, kun je zelfs omwaaien met voertuig en al. Als je hierdoor letsel oploopt is de werkgever hiervoor in de meeste gevallen aansprakelijk.

Je raakt gewond

Je kunt bij zo’n ongeval vervelend letsel oplopen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Botbreuken
  • Wonden
  • Pijn, bijvoorbeeld in je nek of in je rug
  • Aanhoudende hoofdpijn, soms zelfs concentratieproblemen of geheugenproblemen

De werkgever is aansprakelijk

Als jij buiten jouw schuld om wordt aangereden op de weg, kun je daar een ander voor aansprakelijk houden. Die zal dan jouw letselschade moeten vergoeden.

Als een ongeval tijdens jouw werk is gebeurd, is de werkgever hiervoor meestal verantwoordelijk te houden. Ben je bang dat je baas je zal ontslaan of anders tegen je zal doen, als je hiervoor bij hem aanklopt? Het is goed om te weten dat werkgevers meestal goed verzekerd zijn. Een bedrijfsongeval melden zij bij de verzekeringsmaatschappij en die handelt het verder af.

Ontvang kosteloos rechtshulp

Verzekerd?

Werkgevers kunnen verschillende verzekeringen hebben. Vaak zal een werkgever een AVB (Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven) hebben. Maar als werknemers deelnemen aan het verkeer worden vaak ook andere veranderingen afgesloten, zoals een Goed Werkgeverschapsverzekering, een WerkgeverZeker-verzekering, een Wegas XL, een Werknemersschadeverzekering, een Aansprakelijkheidsverzekering voor Werkgevers Verkeer enzovoorts. Ook kan de werkgever een SVI (Schadeverzekering Inzittenden) hebben afgesloten voor het voertuig waar jij mee rijdt tijdens je werk.

Als er geen verzekering afgesloten blijkt te zijn, die jouw ongeval en letselschade dekt, dan kan jouw werkgever aansprakelijk zijn op grond van ‘goed werkgeverschap’. Van een goede werkgever wordt namelijk verwacht dat deze ‘behoorlijke’ verzekeringen afsluit voor de werknemers. Doet de werkgever dit niet, is hij aansprakelijk en zal hij alsnog jouw letselschade moeten vergoeden.

Juridische hulp

Na zo’n ongeval komt er al genoeg op je af. Een letselschadejurist kan jou helpen uit te zoeken welke verzekering jouw werkgever heeft afgesloten en of jouw letselschade te verhalen is. Wist je dat hier vaak voor jou geen kosten aan verbonden zijn?

Onderneem direct actie

Heb je een ongeval met een voertuig tijdens werk gehad? Neem gerust contact met ons op. Wijs helpt je graag verder.