Letselschade na een motorongeluk

In het kort
  • Bij letselschade na een ongeluk met de motor moet je kunnen bewijzen dat de ander verantwoordelijk was voor het ongeluk én voor jouw schade.
  • We raden je aan om na een motorongeluk zo snel mogelijk een schadeformulier in te vullen, foto’s te maken van de plek van het ongeval en de bus/auto/motor van de ander, en om gegevens van personen te verzamelen die het ongeluk zagen gebeuren. Natuurlijk pas nadat je jezelf in veiligheid hebt gebracht!
  • Als iemand anders verantwoordelijk was voor het ongeluk heb je gelukkig recht op een vergoeding van de schade, zoals voor de herstelkosten van je motor en kosten voor huishoudelijke hulp.
  • Vraag altijd hulp van een goede letselschadejurist, zodat jij al jouw tijd en energie kan steken in je herstel.
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Ben je slachtoffer geworden van een ongeluk met de motor? Dan kun je daar vervelende schade aan overhouden. Want als motorrijder ben je erg kwetsbaar. Je hebt bij een val met een motor al snel een gebroken been, of erger, een schedelbreuk.

Gelukkig kun je in sommige gevallen jouw letselschade (dat is de schade door lichamelijke en geestelijke verwondingen) vergoed krijgen van de partij die verantwoordelijk was voor het ongeluk. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Wie draait op voor de schade bij een motorongeval?

Zwakke en sterke verkeersdeelnemers

Als motorrijder ben je in het verkeer kwetsbaarder dan wanneer je in een auto of busje rijdt. Maar dat je sneller gewond raakt betekent niet dat je meteen jouw schade vergoed krijgt.

De wet maakt namelijk geen verschil tussen motorrijders en autobestuurders. Je bent net als een autorijder een ‘sterke verkeersdeelnemer’. Bij letselschade na een ongeval met de motor moet je kunnen bewijzen dat de ander verantwoordelijk was voor het ongeluk en jouw schade. Alleen dan krijg je je schade vergoed.

Bij fietsers en voetgangers ligt dat anders. Zij zijn voor de wet ‘zwakke verkeersdeelnemers’, wat betekent dat zij bijna altijd hun letselschade vergoed krijgen. Zelfs als het ongeluk voor een deel hun eigen schuld was.

Hoe wordt bepaald wie verantwoordelijk was voor het ongeluk?

Je wil jouw schade vergoed krijgen. Maar wat zijn de regels?

Het komt erop neer dat je moet kunnen bewijzen dat de ander verkeersfouten heeft gemaakt. Zoals door rood rijden of geen voorrang geven terwijl dat wel moest. Het helpt om foto’s te hebben van het ongeluk en opgeschreven verhalen van mensen die toevallig in de buurt waren en alles hebben gezien. Kun je de fouten van de andere partij bewijzen? Dan is de ander, zoals dat heet, aansprakelijk voor de schade.

Zijn er door beide partijen fouten gemaakt? Dan kijkt de rechter naar de over en weer gemaakte fouten. Hoe beter je je aan de verkeersregels hield, en hoe minder verkeersfouten je hebt gemaakt, hoe groter het deel dat je aan schade vergoed krijgt. Dat is hoe het meestal gaat, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Houd daar rekening mee!

Wat te doen na een ongeluk met de motor

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Hierna kun je, als dat lukt, informatie verzamelen over het ongeluk en de andere partij.

We raden je aan om in ieder geval dit te doen:

  • Vul het hele schadeformulier in. Laat de tegenpartij hetzelfde doen. Jullie moeten allebei een handtekening zetten, maar natuurlijk alleen als je het eens bent met wat er is ingevuld.
  • Schrijf de gegevens op van personen die het ongeluk zagen gebeuren en vraag of zij op papier willen zetten wat ze hebben gezien.
  • Maak foto’s van het ongeval.
  • Maak foto’s van de auto/brommer/bus van de ander en schrijf het kenteken op.
  • Vraag, zodra het kan, hulp aan een ervaren letselschadejurist.
  • Verzamel alle bonnetjes van de kosten die je door het ongeluk hebt gemaakt.

Dit zijn de eerste stappen op weg naar het vergoed krijgen van jouw letselschade.

Als tip willen we je meegeven om niet te lang te wachten met hulp vragen van een letselschadejurist. Een betrouwbare en ervaren letselschadejurist helpt je om jouw schade vergoed te krijgen. Hij of zij neemt al het papier- en uitzoekwerk van je over waar je na het ongeluk mee te maken hebt. Hierdoor houd je meer tijd en energie over voor het allerbelangrijkste: jouw herstel.

Schadevergoeding bij een motorongeluk

Letselschade bij een motorongeval kan ernstige gevolgen hebben. Je kunt misschien (tijdelijk) niet meer werken. Of je kan niet meer lopen, eten en jezelf wassen zonder de hulp van vrienden en familie. Laat staan plezier hebben zoals je dat vroeger had…

Het ongeluk kan ook financieel gezien veel gevolgen hebben. Kosten kunnen hoog oplopen. Denk aan:

En dan is er natuurlijk nog de pijn en het verdriet dat je sinds het motorongeluk hebt. Hiervoor, en voor de andere kostenposten, kun je gelukkig een vergoeding krijgen van de verantwoordelijke partij.

Maar die vergoedingen krijg je niet zomaar. Hiervoor moet je de tegenpartij eerst ‘aansprakelijk stellen’. Je stuurt een officiële brief naar de verzekeraar van de dader waarin je schrijft dat hij of zij verantwoordelijk is voor het ongeluk en voor jouw schade. Een letselschadejurist helpt je hierbij.

Laat een letselschadejurist je helpen

Daarna begint het letselschadeproces. Daar zijn veel partijen bij betrokken. Denk aan de WA-verzekeraar, artsen, arbeidsdeskundigen, enzovoort. Dit proces kost veel tijd en kan ingewikkeld worden. Een goede letselschadejurist steunt jou in dit proces, zodat je zeker weet dat je alles vergoed krijgt waar je recht op hebt. En jij zoveel mogelijk tijd overhoudt voor je herstel.

Motorongeluk in je eentje, waar heb je recht op?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je met de motor slipt, of uit moet wijken voor een overstekend hert, en hard valt. De kans op ernstige verwondingen is dan groot.

Loop je bij zo’n motorongeluk in je eentje letselschade op? Dan kan je gelukkig een schadevergoeding eisen bij je eigen verzekeraar. Maar let op: alleen als je een aanvullende verzekering op jouw motor hebt afgesloten. Zo’n verzekering heet een schadeverzekering voor opzittenden. Die vergoedt de schade van de bestuurder en andere bijrijders op de motor.

In de voorwaarden van die verzekering moet duidelijk staan dat jouw schade bij een motorongeluk in je eentje (‘eenzijdig motorongeval’) wordt vergoed. Kijk daar dus goed naar!

Gevallen door een slechte weg? Stel de gemeente verantwoordelijk

Kreeg je een ongeluk met de motor omdat de weg slecht was? Dan kun je misschien de wegbeheerder of gemeente verantwoordelijk stellen. Of dit mogelijk is hangt heel erg af van jouw unieke situatie. Vraag om advies bij een letselschade expert als je hier meer over wil weten.

Hulp nodig bij letselschade na een motorongeval?

Wijs Letselschade staat voor je klaar. Onze juristen hebben veel ervaring met het steunen van letselschadeslachtoffers van motorongevallen. We helpen je graag met het vergoed krijgen van de letselschade van jouw verkeersongeval. Dit doen we voor onze cliënten helemaal gratis.

Samen kijken we wat er nodig is om de schade vergoed te krijgen. Daarna gaan wij voor je aan de slag. Zodat jij je bezig kan houden met wat er écht toe doet: jouw herstel.

Meer weten over onze aanpak? Of heb je vragen voor ons? Neem dan gerust contact op via het contactformulier op de website. Of bel 035-8878266 om meteen één van onze juristen te spreken. We helpen je graag!