Gordelkorting: wordt jouw schade vergoed als je geen gordel om had?

In het kort
  • Had je je gordel niet om? Dan is er juridisch gezien in sommige gevallen sprake van een deel eigen schuld in het ontstaan van de schade
  • Gordelkorting is het percentage eigen schuld dat op de totale schadevergoeding in mindering wordt gebracht
  • De rechter kijkt altijd of dit percentage rechtvaardig is (billijkheidscorrectie)
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Je bent letselschadeslachtoffer geworden van een verkeersongeval maar had je gordel niet om. Achteraf baal je daar natuurlijk ontzettend van, want wordt jouw schade nu nog wel vergoed?

Het antwoord is: gelukkig wel. Maar soms niet het volledige bedrag. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Eigen schuld

Als iemand anders aansprakelijk voor de letselschade is, wordt jouw schade in principe vergoed. Maar als je je gordel niet om had, is er soms sprake van een deel eigen schuld.

Eigen schuld betekent in juridische termen dat je zelf een aandeel hebt gehad in het ontstaan van de schade. Door het dragen van een gordel verminder je immers de kans op ernstig(er) letsel en daarmee op de totale schade.

Soms betekent het dragen van een gordel zelfs het verschil tussen leven en dood!

Gordelkorting

De mate van eigen schuld wordt uitgedrukt in een percentage. Het bedrag dat uiteindelijk op de totale schadevergoeding bij letselschade in mindering wordt gebracht, heet gordelkorting.

Er wordt alleen een mogelijke “gordelkorting” toegepast als er door de verzekeraar kan worden aangetoond dat er in het geval van het wèl dragen van de autogordel minder (ernstig) letsel zou zijn ontstaan. Had het wel of niet dragen van een gordel geen invloed op de ontstane whiplash of beenbreuk? Dan wordt geen gordelkorting (percentage eigen schuld) toegekend!

Hoeveel korting bij niet dragen van gordel?

Over het algemeen wordt uitgegaan van 25% eigen schuld bij het niet dragen van een gordel. Wat betekent dat 75% van jouw schade vergoed wordt. Dus hoe ziet dat eruit als je de letselschade gaat berekenen?

Stel dat de totale schadevergoeding € 5.000 euro bedraagt. Omdat je jouw gordel niet om had (en het letsel daardoor ernstiger is dan zonder het dragen van een gordel), gaat hier een gordelkorting van 25% vanaf. Wat neerkomt op 0,25 x € 5.000 = € 1.250. Het totale bedrag dat je ontvangt aan schadevergoeding is dan € 5.000 – € 1.250 = € 3.750.

Gordelkorting en de billijkheidscorrectie

Vervolgens komt de vraag of dit percentage rechtvaardig is. Dit wordt de billijkheidscorrectie genoemd. Bij het beantwoorden van die vraag moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen. Zoals:

  • Wat is de omvang van de schade?
  • Wat is de aard van de schade?
  • Wat is de ernst van het opgelopen letsel?
  • Hoe ernstig zijn de over en weer gemaakte fouten?

Ontstaat bijvoorbeeld zeer ernstig letsel bij degene die geen gordel droeg? Zoals ernstig hersenletsel en/of een volledig verbrijzelde arm?

Dan kan het zo zijn dat een rechter bepaalt dat de aansprakelijk gestelde verzekeraar de volledige schade moet vergoeden.

Het percentage kan ook de andere kan op gaan. Bijvoorbeeld als je bewust bij een dronken bestuurder instapt en geen gordel draagt. Het percentage eigen schuld komt dan misschien wel tot boven de 25%.

Vraag altijd advies van een professionele letselschadejurist

Hoewel de vraag of terecht een gordelkorting wordt toegepast dus erg afhankelijk is van de omstandigheden van het geval, blijkt uit ervaring dat de kans groot is dat de aansprakelijke verzekeraar een hoger percentage eigen schuld aanvoert dan je misschien verdient. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je minder schadevergoeding krijgt dan waar je recht op hebt!

Daarom raden we je aan altijd hulp van een ervaren en professionele letselschadejurist in te schakelen die jou kan helpen bij het claimen van jouw letselschade.

Wijs staat voor je klaar

Bij Wijs Letselschade hebben we veel ervaring met het berekenen van de gordelkorting. We helpen je dan ook graag met het verhalen van jouw schade, zodat je alles vergoed krijgt waar je recht op hebt. Onze rechtshulp is voor onze cliënten geheel kosteloos.

Benieuwd naar onze werkwijze? Of wil je graag eerst even kennismaken? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, of bel 035-8878266 voor direct gratis juridisch advies van één van onze juristen. We helpen je graag!