Ongevallen op het werk met machines

In het kort
  • Bij bedrijfsongevallen met machines is de werkgever in principe aansprakelijk
  • Van eigen schuld van de werknemer is alleen sprake bij bewuste roekeloosheid, maar dit komt in de praktijk vrijwel nooit voor
  • Als je een ongeval hebt gehad met een machine raden we je aan om het ongeval meteen te melden bij de werkgever
  • Omdat bij de werkgever vaak onwetendheid bestaat over hoe te handelen na een bedrijfsongeval, is het verstandig om je bij te laten staan door een letselschadejurist
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

In bepaalde sectoren krijg je als werknemer regelmatig te maken met het bedienen van machines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken met machines in fabrieken (lopende banden, snijmachines etc), maar ook met machines op de werkplaats. Ongevallen met machines leveren vaak ernstig letsel op met ingrijpende gevolgen. Is de werkgever voor dit soort ongevallen aansprakelijk?

De werkgever is bijna altijd aansprakelijk bij bedrijfsongevallen!

Als je een ongeval onder werktijd hebt, waarbij je letsel oploopt, dan is de werkgever in principe hiervoor aansprakelijk. De werkgever is in zo’n geval alleen niet aansprakelijk als hij aantoont dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. De bewijslast ligt dus bij de werkgever; deze moet aantonen dat hij alle mogelijke veiligheidsmaatregelen heeft genomen om het ongeval te voorkomen. De rechter heeft bepaald dat de zorgplicht van de werkgever erg ver reikt. In de praktijk lukt het de werkgever bijna nooit om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Dit betekent dus dat de werkgever in bijna alle gevallen aansprakelijk is.

Rechter nog strenger voor werkgever bij (gevaarlijke machines)

De zorgplicht van de werkgever reikt dus erg ver, maar mogelijk nog verder in geval van werken met (gevaarlijke) machines. De rechter stelt hele hoge eisen aan veilig werken met machines. Als er dus een ongeval met een machines plaatsvindt, dan is het voor de werkgever dan ook erg moeilijk om te bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Overigens kan werkgever zich niet beroepen op eigen schuld van de werknemer. Van eigen schuld van de werknemer is alleen sprake bij bewuste roekeloosheid, maar dit komt in de praktijk vrijwel nooit voor. Dit betekent dus dat de werkgever in geval van een ongeval met een machine bijna altijd aansprakelijk is. Gelukkig zijn de meeste werkgevers voor dit soort ongevallen gewoon goed verzekerd. 

Ontvang kosteloos rechtshulp

Wat moet je doen als je een ongeval met een machine hebt gehad?

Een ongeval met een machine kan ernstig letsel opleveren en kan daarom ook ernstige gevolgen hebben. Je kunt het beste de volgende stappen ondernemen:

  • Meld het ongeval bij de werkgever.
  • Vraag aan jouw werkgever of hij al een melding van het ongeval bij de arbeidsinspectie heeft gedaan. Vraag daarnaast om een ongevallenrapport.
  • Formeel gezien zal je de werkgever aansprakelijk moeten stellen voor de schade die je lijdt. Deze is vaak gelukkig goed verzekerd en zal de aansprakelijkstelling doorsturen naar zijn verzekeraar. Deze neemt vervolgens de behandeling van de schadeclaim over.
  • Omdat bij de werkgever vaak veel onwetendheid is over hoe om te handelen na een bedrijfsongeval, is het verstandig om je te laten bijstaan door een letselschadejurist. Op deze manier kan jij je volledig richten op je herstel en kan jouw belangenbehartiger alle overige zaken voor je regelen. Wijs helpt je graag verder.

Heb jij een bedrijfsongeval met een machine gehad? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Vertel ons je verhaal