5 tips voor het invullen van een aanrijdingsformulier

Heb jij een verkeersongeval gehad en daar letsel aan over gehouden? Dan is het belangrijk om het schade-aanrijdingformulier (SAF) goed in te vullen. Als het lukt, zou het goed zijn om dit direct na het ongeval met de tegenpartij in te vullen. Dit formulier is bij het verhalen van letselschade ook belangrijk, want het bevat essentiële informatie over het ongeval en de tegenpartij. Maar ja, waar moet je allemaal op letten bij het invullen ervan? Wij geven je tips!

Tip 1: zorg dat je veilig bent

Als jou een ongeval overkomt schrik je natuurlijk enorm. Misschien vond het ongeluk wel midden op de snelweg plaats! Het allerbelangrijkste is om jezelf in dat geval zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat is altijd stap één.

Tip 2: vul het aanrijdingsformulier volledig in

Zodra je een beetje van de schrik bent bekomen en jullie allemaal beschut staan – of in ieder geval buiten gevaar – is het tijd om het aanrijdingsformulier erbij te pakken. Vul dit formulier altijd volledig in. Mocht je je niet goed genoeg voelen om het aanrijdingsformulier in te vullen, maak dan later een afspraak met de tegenpartij om dit alsnog te doen. Noteer dan in ieder geval alvast het kenteken en de contactgegevens van de tegenpartij.

Tip 3: concentreer je op de situatieschets

Op het schadeformulier moet je een tekening maken van de situatie direct na het ongeval. Let er goed op dat je je kunt vinden in de gemaakte situatieschets. Vink daarboven ook aan welke vakjes van toepassing zijn om de situatieschets te verduidelijken.

Tip 4: geef ook licht letsel aan

Super belangrijk. Vlak na het ongeval giert de stress en opwinding door je lijf, waardoor je misschien niet eens voelt dat je pijn hebt. Of de pijn komt überhaupt pas later, zoals bij whiplash vaak het geval is. Voel en kijk dus goed bij het invullen van het aanrijdingsformulier of je lichte hoofdpijn hebt, blauwe plekken, etc. en geef het aan op het aanrijdingsformulier. Je kunt op de voorkant bovenaan aanvinken dat er sprake is van letsel. Op de achterkant kun je omschrijven wat het letsel en de klachten zijn. Doe dit ook voor eventuele inzittenden!

Tip 5: onderteken niet zomaar!

We willen je op het hart drukken om nóóit zomaar te ondertekenen. Lees het formulier altijd goed na. Heb je alles netjes ingevuld? Kloppen alle gegevens? Ben je het eens met wat de tegenpartij heeft opgeschreven? Als de tegenpartij jou dwingt het formulier te ondertekenen maar jij hebt er geen goed gevoel bij, doe het dan niet. Je bent nergens toe verplicht.

Wij helpen je kosteloos bij het verhalen van je schade

De juristen van Wijs staan klaar om je te helpen. Samen kijken we naar wat nodig is om jouw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. We zetten onze kennis en expertise graag voor jou in en we helpen jou graag. Benieuwd naar onze werkwijze? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!