Geen werknemer, toch schadevergoeding? Letselschade na een dagje meelopen

3 mei 2023

Geplaatst in: Bedrijfsongeval

Stel je voor. Je solliciteert bij een bedrijf en mag een keertje meelopen. Wat een leuk dagje moest worden, loopt helemaal anders.

Tijdens het meelopen krijg je een ongeluk. Je raakt gewond en hebt hierdoor schade, zoals medische kosten en inkomensverlies. Dit noemen we letselschade.

De vraag is: moet het bedrijf jouw schade vergoeden? Het antwoord blijkt niet zwart/wit te zijn…

Normale regels bedrijfsongeval

Laten we beginnen met wat uitleg over het recht. Volgens de wet (artikel 7:658 BW) is de werkgever dankzij een strenge zorgplicht bijna altijd verantwoordelijk voor bedrijfsongevallen.

  • De werkgever moet ervoor zorgen dat de werkplek veilig is
  • Er moeten genoeg veiligheidsinstructies worden gegeven

Heeft de werkgever dit niet op orde? Dan moet hij de schade van de werknemer vergoeden.

Ben je een werknemer?

Maar goed, ben je als sollicitant een werknemer? Is het bedrijf waar je meeloopt jouw werkgever? In eerste instantie denk je waarschijnlijk: nee. Je bent (nog) niet in dienst. Toch?

Nou, hier bestaat soms discussie over…

Voorbeeld uit de praktijk

Een zaak uit 2019 als voorbeeld. Via een uitzendbureau komt een sollicitant bij een bedrijf terecht. De normale gang van zaken bij het bedrijf is dat sollicitanten eerst een dagje meelopen. Zo gezegd, zo gedaan.

Maar helaas is de sollicitant de pineut. Tijdens de meeloopdag overkomt hem een ongeluk, waarbij hij letsel oploopt. Hij spreekt het bedrijf aan voor de letselschade.

Wel of geen arbeidsovereenkomst

Het bedrijf zegt: nee, wij zijn niet aansprakelijk voor de schade. Er was geen arbeidsovereenkomst tot stand gekomen.

Daar was de sollicitant het niet mee eens. Er was volgens hem wél een arbeidsovereenkomst ontstaan, namelijk mondeling.

De rechter moest uiteindelijk beslissen hoe de vork in de steel zat. Hij nam mee dat:

  • De sollicitant was uitgenodigd voor een meeloopdag
  • Hij tijdens die meeloopdag werkzaamheden had verricht
  • Het bedrijf van tevoren had aangegeven dat de meeloopdag onderdeel is van de sollicitatieprocedure en pas later gesprekken over een arbeidsovereenkomst gevoerd zouden worden

Uiteindelijk vond de rechter dat er géén arbeidsovereenkomst tot stand was gekomen. Daar waren onvoldoende aanknopingspunten voor. De sollicitant kon op grond van werkgeversaansprakelijkheid dus geen schadevergoeding krijgen.

Schadevergoeding onrechtmatige daad

Gelukkig trok de sollicitant niet aan het kortste eind. De verzekeraar van het bedrijf had namelijk tóch een schadevergoeding uitgekeerd. Niet op grond van een werknemers-werkgeversrelatie, maar op grond van een onrechtmatige daad.

Een onrechtmatige daad is een doen of nalaten in strijd met de wet of een ongeschreven regel. Dit vind je terug in artikel 6:162 BW. Degene die de onrechtmatige daad begaat moet:

  • schuld hebben
  • er moet sprake zijn van schade, en
  • de schade moet door de onrechtmatige daad zijn ontstaan (oorzaak/gevolg)

Volgens de verzekeraar had het bedrijf een onrechtmatige daad begaan (waarschijnlijk door een ‘nalaten’ om veiligheidsmaatregelen te treffen) en de sollicitant kreeg zijn letselschade vergoed.

Eind goed, al goed!

Krijg ik mijn schade vergoed?

In het voorbeeld had de sollicitant recht op schadevergoeding. Of dat in jouw geval ook zo is, is op voorhand niet te zeggen. Dit hangt sterk af van de omstandigheden van het geval.

Daarom raden we aan om altijd hulp in te schakelen van een ervaren letselschadejurist. Zo weet je zeker dat je alle schade vergoed krijgt waar je recht op hebt.

Wacht hier niet te lang mee. Hoe eerder je hulp krijgt van een betrouwbare letselschadejurist, hoe vlotter jouw proces verloopt. En hoe meer ruimte jij hebt voor jouw herstel.

Wijs staat voor je klaar

Bij Wijs Letselschade gaan we graag een stapje verder. We vinden het enorm belangrijk dat je weer toekomstperspectief krijgt. Daarom helpen we je niet alleen met het verhalen van de schade, maar dragen we waar mogelijk actief bij aan je herstel. Bijvoorbeeld door een herstelexpert in te schakelen.

Je staat er niet alleen voor!

Conclusie

Ben je slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval waarbij je als sollicitant een dagje meeliep? En heb je letsel opgelopen?

Dan is allereerst de vraag of er een arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen. Zo ja, dan kun je de werkgever aanspreken op grond van artikel 7:658 BW (werkgeversaansprakelijkheid).

Is er geen werkgever-werknemersrelatie? Dan onderzoek je of je schadevergoeding kunt krijgen op grond van artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad).

Laat je bij het verhalen van de schade altijd helpen door een letselschadejurist.

Kennismaken?

Of ben je benieuwd naar onze werkwijze? Neem dan vooral contact op door te bellen naar 035 887 8566 voor direct gratis advies van één van onze juristen. Of stuur een berichtje met jouw vraag via ons contactformulier.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht