Fietsongevallen in Het Gooi: opvallend veel?

In het kort
  • Het aantal verkeersongevallen in regio het Gooi laten verschillende cijfers zien: in Laren en Eemnes zijn het er meer dan in Blaricum en Hilversum
  • Wijs Letselschade roept op tot meer verdraagzaamheid van soms snel geïrriteerde automobilisten
  • Elke gemotoriseerde verkeersdeelnemer zou zich moeten realiseren dat hij in principe aansprakelijk is wanneer hij een fietser of voetganger aanrijdt
  • Als jouw kind gewond is geraakt bij een aanrijding staan wij je graag kosteloos bij om de schade te verhalen, zodat jij je kunt richten op het herstel
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Liever verder kijken?

... of liever lezen

Als letselschadejurist met een kantoor midden in het Gooi maar ook als moeder van schoolgaande kinderen, valt het mij elke week weer op hoeveel meldingen er binnen komen van kinderen die zijn aangereden op hun fiets.

De angst dat je kind iets overkomt, kan allesomvattend zijn en soms ook best wel irrationeel. Het eerste wat je vaak denkt als je weer een sirene hoort of politieauto met zwaailichten ziet: waar is mijn kind? Reden om eens uit te zoeken of er echt zo veel meer ongevallen zijn in het Gooi.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden in het verkeer in 2017 is afgenomen. Helaas laten dezelfde cijfers zien dat voor het eerst het aantal verkeersslachtoffers op de fiets toenam.

Het aantal verkeersongevallen in de gemeenten in het Gooi laten verschillende cijfers zien. Zo is het aantal geregistreerde verkeersongevallen in de gemeente Laren en Eemnes aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde, terwijl dit in Blaricum en Hilversum lager ligt: https://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/Openbare-orde-en-veiligheid.

Schoolverkeer: fietsers zijn juridisch beschermd

Je hoeft alleen maar elke ochtend en middag alle fietsers, e-bikers, snorfietsen zich naar de scholen zien te verplaatsen om je toch enige zorgen te maken over de verkeersveiligheid binnen de gemeenten. Of hiervoor pasklare oplossingen zijn, is de vraag.

Als moeder zou ik willen oproepen tot wat meer verdraagzaamheid van soms snel geïrriteerde automobilisten. Natuurlijk is het niet fijn als fietsers maar naast elkaar blijven fietsen en zich van het overige keer weinig lijken aan te trekken. Van de andere kant: zijn wij niet allemaal jong geweest en niet altijd even oplettend en nadenkend?

Als jurist wil ik graag meegeven dat elke gemotoriseerd verkeer zich moet realiseren dat wanneer zij een fietser of voetganger aanrijden, zij hiervoor in beginsel aansprakelijk zijn. Dit is geregeld in artikel 185 WvW van de wegenverkeerswet. Dat betekent voor jou als automobilist of brommer:

  • Wanneer je een kind aanrijdt op een fiets of te voet jonger dan 14 jaar dan ben je hiervoor als automobilist vrijwel altijd voor 100 % aansprakelijk;
  • Is het kind boven de 14 jaar dan ben je vrijwel altijd voor 50 % aansprakelijk. Voor de overige 50 % wordt gekeken naar de over en weer gemaakte fouten. Hiervoor heb jij als automobilist of brommer de bewijslast;
  • De rechter heeft bepaald dat je als gemotoriseerde rekening moet houden met onverwachtse en onvoorzichtige manoeuvres van fietsers en voetgangers en hierop je verkeersgedrag moet aanpassen.
  • Kortom ook juridisch gezien trek je als automobilist aan het kortste eind wanneer je een fietser of voetganger aanrijdt.

Je kind is aangereden: wat nu?

Tot slot, als je kind gewond raakt bij een aanrijding, brengt dit de nodige zorgen met zich mee. Naast dat je hoopt dat je kind volledig herstelt, zijn er ook de nodige organisatorische en financiële zaken die geregeld moeten worden. Want wat als je kind een periode niet meer zelf naar school kan worden vervoerd of zelfs in het ziekenhuis moet worden opgenomen. En wat als je als ouder verlof moet opnemen om je kind te verzorgen of je veel kosten maakt?

Vaak kan je best wat hulp gebruiken bij al het regelwerk en het verhalen van de kosten. Wij staan je graag kosteloos bij! Omdat Wijs gevestigd is in Laren, hebben wij heel veel kennis van de omgeving, en weten we hoe gevaarlijk het hier in de regio Het Gooi kan zijn. Ons volledige werkgebied is uiteraard veel groter dan alleen het Gooi. Zo zien wij veel bedrijfsongevallen in de omgeving van Amsterdam en Utrecht en in de Rotterdamse haven. Voor fietsongelukken en overige letselschade zien helpen we ook veel letselschade cliënten uit de regio Utrecht, Amsterdam en Den Haag.