Top 3 meest voorkomende bedrijfsongevallen

11 april 2023

Geplaatst in: Bedrijfsongeval

Van struikelen over kabels tot uitglijden over vloeren: een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje. Maar wist je dat er 3 soorten ongelukken zijn die wel héél vaak voorbij komen? Reden genoeg om ze te bespreken.

Val van een steiger

Met stipt op nummer 1 staat een steigerongeval. Bijna iedereen in de bouw kent wel een slachtoffer.

 • Je kunt struikelen over losliggende materialen
 • uitglijden over een natte vloer
 • of de randen zijn niet goed beschermd waardoor je van de steiger af kunt vallen.
 • In het ergste geval stort de stellage in of valt die om!

Hierdoor loop je al gauw nekletsel op, een gebroken arm, of erger…

Ongeluk met een heftruck

Nog een verraderlijk ongeluk dat we veel tegenkomen, is een heftruckongeval.

Binnen de bouw en industrie is de (vork)heftruck een populair voertuig. Maar het gebruik van een heftruck is risicovol. Een heftruck is lastig te besturen en vaak zwaar beladen. Hierdoor is de kans groot dat de lading omvalt. Of dat je in aanrijding komt met een collega of object.

In het ergste geval met letsel tot gevolg.

Ongeval met een machine

Jaarlijks vinden meer dan 1000 spoedeisende hulp behandelingen plaats door ongevallen op het werk met machines! Sommige slachtoffers raken zó ernstig gewond, dat een ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Machines waar vaak ongelukken mee gebeuren zijn:

 • Vorkheftrucks
 • Graafmachines
 • Lopende banden
 • Zaagmachines
 • Persmachines
 • Vleessnijmachines

De letsels ontstaan meestal door beknellingen. Zoals een hand tussen de machine..

De werkgever is meestal aansprakelijk (en goed verzekerd!)

De 3 ongelukken hebben 1 ding gemeen. Namelijk: de werkgever is waarschijnlijk aansprakelijk.

Dat zit zo. Werkgevers hebben een zorgplicht die héél ver gaat. Er moeten:

 • Genoeg veiligheidsmaatregelen worden genomen
 • Veiligheidsinstructies worden gegeven
 • Toezicht worden gehouden op de naleving van die instructies

Als deze zaken niet op orde zijn, kun je jouw werkgever aanspreken voor de schade. Dit heet werkgeversaansprakelijkheid. In de praktijk is de werkgever bijna altijd aansprakelijk.

Maar geen zorgen. De werkgever is vaak goed verzekerd! Bijvoorbeeld met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). Je hoeft dus niet bang te zijn dat de werkgever alles zelf moet betalen. Dat doet de verzekeraar.

Wil je de werkgever vast op weg helpen? Stuur dan gerust de Wijs Wijzer Bedrijfsongeval door. Hierin staan tips over hoe te handelen als werkgever na een bedrijfsongeval.

Heftruckongeval, steigerongeval of ongeluk met een machine gehad? Wijs staat voor je klaar!

Weet dat je er niet alleen voor staat. Samen onderzoeken we wat jij nodig hebt om de toekomst positief tegemoet te gaan. Natuurlijk helpen we je met het verhalen van de schade. Maar ook schakelen we zo nodig andere professionals in (zoals een arbeidsdeskundige) en kijken we wat nog meer nodig is voor jouw herstel.

Benieuwd naar onze werkwijze? Wil je graag kennismaken? Dat kan natuurlijk! Je kunt een berichtje sturen via het contactformulier. Of meteen bellen naar 035 887 8266 voor gratis advies van één van onze juristen. Onze hulp is voor cliënten helemaal gratis.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht